Jeansowy barwnik do czekolady i kremów cukierniczych!

Color Paste od Modecor, to seria barwników spożywczych o konsystencji pasty. Barwniki cukiernicze na bazie tłuszczu roślinnego, w tym tłuszczu kakaowego oraz olejów roślinnych. Seria kolorowych past przeznaczonych do barwienia czekolady oraz tłustych mas i kremów cukierniczych. Paleta klasycznych kolorów, łatwych do dozowania i rozprowadzania zapakowanych w wygodne tubki z nakrętką. Barwniki doskonale sprawdzą się do barwienia pralin czekoladowych oraz dekoracji z czekolady. Barwniki na bazie tłuszczu nie zaburzają procesu temperowania czekolady. Barwniki spożywcze rozpuszczalne w tłuszczu, idealne do barwienia kremu maślanego oraz ganache, a także innych kremów i mas o tłustej konsystencji. Barwniki spożywcze przeznaczone są do dekoracji i barwienia wyrobów cukierniczych i żywności. Najlepsze odwzorowanie koloru barwnika uzyskuje się po zmieszaniu z białą czekoladą oraz jasnymi kremami.

Główne zastosowanie barwników Color Paste:

Barwniki spożywcze wytwarzane na bazie tłuszcze przeznaczone są przede wszystkim do barwienia i dekoracji następujących wyrobów: biała czekolada, surogat czekoladowy, krem maślany, tłuste masy, produkty wypiekane oraz lukry.
Idealnie sprawdzą się do przygotowania kolorowych ganache, kremów do przekładania i tynkowania tortów oraz barwienia polew na bazie białej czekolady.

PREZENTACJA BARWNIKÓW - INSTAGRAM

Jaki skład ma barwnik do czekolady?

Składniki: tłuszcz roślinny (palmowy, shea, masło kakaowe), oleje roślinne (słonecznikowy, z krokosza barwierskiego, ryżowy), barwniki: błękit brylantowy FCF (E133), czerń brylantowa PN (E151), emulgator: lecytyna sojowa (E322), glikol propylenowy (E1520), przeciwutleniacz: alfa tokoferol (E307).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości mleka oraz orzechów (w tym orzechów arachidowych).
Ostrzeżenie: barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).

Szczegóły i charakterystyka barwników do czekolady:

| Rodzaj | barwnik spożywczy na bazie tłuszczu | 
| Kolor | niebieski, jeansowy (dżinsowy) | 
| Nazwa handlowa | ColorPaste Lipo Blu Jeans | 
| Numer katalogowy | 23319 | 
| Seria produktowa | Color Paste | 
| Opakowanie | tubka z nakrętką | 
| Masa netto | 100 g | 
| Rozpuszczalność | w tłuszczu | 
| Konsystencja | kremowa, tłusta | 
| Forma | pasta | 
| Maksymalne dozowanie | 3.93 g/kg produktu końcowego | 
| Przeznaczenie | do barwienia żywności | 
| Zastosowanie | do czekolady i tłustych mas cukierniczych | 
| Producent | Modecor Italiana | 
| Dystrybutor | Sempre Group | 
| Kraj produkcji | wyprodukowano we Włoszech | 
| Produkt | bezglutenowy | 


Jak przechowywać barwniki spożywcze na bazie tłuszczu roślinnego?

Warunki przechowywania: barwniki na bazie tłuszczu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego; optymalna temperatura przechowywania barwników to 8-25°C; optymalne wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 40-50%; barwniki należy dozować przy użyciu czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu należy oczyścić opakowanie z pozostałości barwnika. Właściwości sensoryczne produktu mogą z czasem ulegać naturalnym zmianom, bezpieczeństwo produktu jest gwarantowane przez cały okres przydatności do spożycia. Termin przydatności do spożycia barwników w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu, to 18 miesięcy od daty produkcji, zgodnie ze specyfikację od producenta.

Wartość odżywcza barwników spożywczych ColorPaste:

| WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | 
| Wartość energetyczna | 2453 kJ / 586 kcal | 
| Tłuszcz | 66.23 g | 
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 30.61 g | 
| Węglowodany | 0.12 g | 
| w tym cukry | 0.12 g | 
| Białko | 0.03 g | 
| Sól | 0.40 g | 


Informacje dodatkowe:

Produkt bezglutenowy - "produkt będący przedmiotem niniejszego zamówienia jest bezglutenowy zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 41/2009 z dnia 20.01.2009 r. w sprawie składu i oznakowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu. Surowiec jest z natury wolny od prolamin odpowiedzialnych za nadwrażliwość na gluten. Każde zanieczyszczenie krzyżowe zbożami zawierającymi gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich zhybrydyzowane szczepy) i ich produkty są zabronione w procesie produkcyjnym. 1 Art. 3.2 Mogą nosić termin „bezglutenowy”, jeżeli zawartość glutenu nie przekracza 20 mg/kg w żywności sprzedawanej konsumentowi końcowemu.
Oświadczenie HACCP - "ten produkt jest wytwarzany zgodnie z wymaganiami rozporządzenia (WE) 852/2004 w sprawie higieny żywności. Aby zapewnić zgodność z wymaganiami prawnymi, wszystkie procesy produkcyjne poddawane są okresowej kontroli HACCP. Zgodność z Rozporządzeniem WE 178/2002 w sprawie identyfikowalność produktów spożywczych."
Oświadczenie GMO - "potwierdzamy, że niniejszy produkt nie pochodzi z surowca modyfikowanego genetycznie. Nie stosuje się żadnych dodatków ani substancji ułatwiających przetwórstwo, które mogą pochodzić z GMO."




