Doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji lodów - bezglutenowych, wegańskich i bez dodatku cukru. Mieszanka na bazie polioli, ryżu i białek soi z dodatkiem glikozydów stewiolowych.
1.25 kg RISO NATURA FIOR DI RISO 11720 BABBI kompletna baza do lodów wegańskich i bezglutenowych słodzona fruktozą
Doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji lodów - bezglutenowych, wegańskich i bez dodatku sacharozy. Mieszanka na bazie ryżu, słodzona fruktozą i wzbogacona w rozpuszczalny błonnik roślinny.
Opis produktu
FREE FROM "WOLNE OD" - to seria produktów stworzonych z dbałości o klientów i ich stale zmieniające się nawyki żywieniowe. Z połączenia tradycji i innowacji powstały produkty "bez laktozy", "bez dodatku cukru", czy wegańskie - nowa odsłona produktów bez utraty smaku i jakości. RISO NATURA - to seria produktów do sporządzania certyfikowanych lodów bezglutenowych oraz wegańskich. Mieszanki przeznaczone są do produkcji pysznych lodów ryżowych i sojowych.
![]()
RISO NATURA FIOR DI RISO - to doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji wegańskich i bezglutenowych lodów dla najbardziej wymagających konsumentów. Baza to produkt w 100% roślinny - nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera cukru - sacharozy, słodki smak lodów uzyskiwany jest dzięki zastosowaniu fruktozy (cukru prostego o niskim współczynniku wchłaniania). Dodatkowo baza nie zawiera glutenu oraz laktozy - posiada certyfikat AIC (produkt bezglutenowy wymieniony w katalogu żywności włoskiego stowarzyszenia chorych na celiakię). Lody sporządzane na bazie RISO NATURA FIOR DI RISO mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię oraz osoby z nietolerancją laktozy. Dopracowany skład mieszanki oparty na ryżu, bez dodatku uwodornionych tłuszczów roślinnych i sztucznych barwników - wzbogacony w błonnik roślinny (rozpuszczalne frakcje błonnika roślinnego wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego - po przez pozytywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach).
Stosowanie bazy pozwala na szybką i łatwą produkcję bezglutenowych lodów wegańskich bez dodatku sacharozy. Sporządzane na bazie lody charakteryzują się kremową konsystencją, doskonałą stabilnością oraz czystym słodkim smakiem. Mleczny smak bazy doskonale łączy się z pastami aromatycznymi i pastami do przekładania. Baza może być stosowana zarówno w procesie na ciepło jak i na zimno.
![]()
![]()
Składniki: fruktoza, ryż (30%), olej kokosowy, suszony syrop glukozowy, rozpuszczalny błonnik roślinny, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473), substancje stabilizujące: karboksymetyloceluloza (E466), mączka chleba świętojańskiego (E410), guma guar (E412), substancje zagęszczające: karagen (E407), sól, hydroksypropylofosforan diskrobiowy - skrobia modyfikowana (E1442), aromat; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi oraz ich pochodnych. Informacja dla alergików - lody wytwarzane zgodnie z recepturą zawierają śladowe ilości produktów ubocznych z mleka - poniżej 0.15%, a także w lodach tradycyjnych - 30% ryżu, w lodach z automatu - 10% ryżu.
![]()
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).
![]()
![]()
| RECEPTURA - PROCES NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO | |
| CIEPŁA LUB ZIMNA WODA | 2500 g |
| RISO NATURA FIOR DI RISO | 1250 g |
![]()
![]()
| WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
| Wartość energetyczna | 2012/479 kJ/kcal |
| Tłuszcz | 19.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 17.0 g |
| Węglowodany | 76.0 g |
| w tym cukry | 49.0 g |
| Białko | 0.0 g |
| Błonnik | 2.1 g |
| Sól | 0.26 g |
![]()
![]()
| DANE ANALITYCZNE | |
| CUKRY | 52.7 % |
| TŁUSZCZ | 18.1 % |
| SUCHA MASA | 98.3 % |
![]()
![]()
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.
![]()
_1.png)
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu
- NUMER KATALOGOWY
- 1.17.20
- NAZWA HANDLOWA
- RISO NATURA FIOR DI RISO
- MASA NETTO
- 1.25 kg
- OPAKOWANIE
- WOREK (PET | ALU | PE)
- OPAKOWANIE ZBIORCZE
- 10 kg (8 x 1.25 kg) KARTON
- RODZAJ
- KOMPLETNA BAZA DO LODÓW
- AROMAT
- MLECZNY | LEKKO ŚMIETANKOWY
- SMAK
- SŁODKI
- FORMA
- PROSZEK
- PRZEZNACZENIE
- DO UŻYTKU PROFESJONALNEGO
- PRZEZNACZENIE
- DO PRODUKCJI LODÓW TRADYCYJNYCH I LODÓW Z AUTOMATU
- ZASTOSOWANIE
- DO LODÓW WEGAŃSKICH I BEZGLUTENOWYCH
- ZASTOSOWANIE
- SZYBKA I ŁATWA PRODUKCJA LODÓW
- ZASTOSOWANIE
- DO LODÓW BEZ DODATKU SACHAROZY
- DOZOWANIE
- 1.25 kg baza + 2.5 kg woda
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- 24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI (W ORYGINALNYM FABRYCZNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU)
- SERIA PRODUKTOWA
- RISO NATURA
- CERTYFIKATY
- GLUTEN FREE
- CERTYFIKATY
- LACTOSE FREE
- CERTYFIKATY
- VEGAN OK
- CERTYFIKATY
- BEZ DODATKU SACHAROZY