RISO NATURA FIOR DI RISO - to doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji wegańskich i bezglutenowych lodów dla najbardziej wymagających konsumentów. Baza to produkt w 100% roślinny - nie zawiera cholesterolu ani tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Nie zawiera cukru - sacharozy, słodki smak lodów uzyskiwany jest dzięki zastosowaniu fruktozy (cukru prostego o niskim współczynniku wchłaniania). Dodatkowo baza nie zawiera glutenu oraz laktozy - posiada certyfikat AIC (produkt bezglutenowy wymieniony w katalogu żywności włoskiego stowarzyszenia chorych na celiakię). Lody sporządzane na bazie RISO NATURA FIOR DI RISO mogą być spożywane przez osoby chore na celiakię oraz osoby z nietolerancją laktozy. Dopracowany skład mieszanki oparty na ryżu, bez dodatku uwodornionych tłuszczów roślinnych i sztucznych barwników - wzbogacony w błonnik roślinny (rozpuszczalne frakcje błonnika roślinnego wpływają korzystnie na pracę przewodu pokarmowego - po przez pozytywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach).
Stosowanie bazy pozwala na szybką i łatwą produkcję bezglutenowych lodów wegańskich bez dodatku sacharozy. Sporządzane na bazie lody charakteryzują się kremową konsystencją, doskonałą stabilnością oraz czystym słodkim smakiem. Mleczny smak bazy doskonale łączy się z pastami aromatycznymi i pastami do przekładania. Baza może być stosowana zarówno w procesie na ciepło jak i na zimno.
Składniki: fruktoza, ryż (30%), olej kokosowy, suszony syrop glukozowy, rozpuszczalny błonnik roślinny, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473), substancje stabilizujące: karboksymetyloceluloza (E466), mączka chleba świętojańskiego (E410), guma guar (E412), substancje zagęszczające: karagen (E407), sól, hydroksypropylofosforan diskrobiowy - skrobia modyfikowana (E1442), aromat; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi oraz ich pochodnych. Informacja dla alergików - lody wytwarzane zgodnie z recepturą zawierają śladowe ilości produktów ubocznych z mleka - poniżej 0.15%, a także w lodach tradycyjnych - 30% ryżu, w lodach z automatu - 10% ryżu.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).
RECEPTURA - PROCES NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO |
CIEPŁA LUB ZIMNA WODA |
2500 g |
RISO NATURA FIOR DI RISO |
1250 g |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2012/479 kJ/kcal |
Tłuszcz |
19.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
17.0 g |
Węglowodany |
76.0 g |
w tym cukry |
49.0 g |
Białko |
0.0 g |
Błonnik |
2.1 g |
Sól |
0.26 g |
DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
52.7 % |
TŁUSZCZ |
18.1 % |
SUCHA MASA |
98.3 % |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.