
RISO NATURA BASE STEVIA - to doskonale zbilansowana kompletna baza do produkcji certyfikowanych lodów bezglutenowych i wegańskich bez dodatku cukru. Skład mieszanki bazuje na ryżu oraz białkach pozyskiwanych z soi. Produkt pozwala na szybką i łatwą produkcję lodów, które mogą być oznaczane jako produkt bezglutenowy, przyjazny dla wegan bez dodatku cukru (zawierający naturalnie występujące cukry oraz substancje słodzące - poliole, glikozydy stewiolowe). Sporządzane na bazie lody charakteryzują się kremową konsystencją, doskonałą stabilnością oraz czystym słodkim smakiem. Neutralny smak bazy (bez dodatku aromatów) doskonale podkreśla aromat dodawanych past i stosowanych variegatur. Baza może być stosowana zarówno w procesie na ciepło jak i na zimno. Wskazówka od producenta - poliole rozpuszczają się w zimnej wodzie, jednak wymagają dłuższego czasu rozpuszczania - zaleca się odstawienie mieszanki na około 10 minut przed procesem ubijania. Produkty w proszku z serii B-FREE powinny być bardzo starannie i dokładnie mieszane - w celu uzyskania najlepszego efektu producent sugeruje stosowanie ciepłej wody lub mleka (zależnie od receptury) o temperaturze 40°C.


Składniki: substancje słodzące: maltitol (E965), erytrytol (E968), ryż, olej kokosowy, substancje stabilizujące: sorbitol (E420), guma guar (E412), guma tara (E417), karboksymetyloceluloza (E466), fosforan potasu (E340), skrobia modyfikowana (E1442), skrobia z tapioki, włókna roślinne, maltodekstryna, białka sojowe, emulgator: estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), mąka sojowa, sól, substancja słodząca: glikozydy stewiolowe (E960); może zawierać jaja oraz ich pochodne; produkt bez dodatku cukru, zawiera naturalnie występujące cukry; zawiera substancje słodzące - nadmierne spożycie może wywołać efekt przeczyszczający.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).


RECEPTURA - PROCES NA CIEPŁO LUB NA ZIMNO |
CIEPŁA LUB ZIMNA WODA |
2500 g |
PASTA SMAKOWA |
375 g |
RISO NATURA BASE STEVIA |
1250 g |


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1321/316 kJ/kcal |
Tłuszcz |
11.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
10.0 g |
Węglowodany |
63.0 g |
w tym cukry |
5.0 g |
Poliole |
31.0 g |
Białko |
1.2 g |
Błonnik |
4.9 g |
Sól |
0.3 g |


DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
4.9 % |
TŁUSZCZ |
10.7 % |
SUCHA MASA |
98.2 % |


Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.

_1.png)


