Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i wanilii. Niska płynność oraz kremowa i gęsta konsystencja doskonale sprawdzi się do nadawania smaku musom oraz kremom, a także formowania większych figurek czekoladowych.
Klasyczna biała czekolada - wytwarzana z mieszanki wyselekcjonowanych ziaren kakaowych z trzech różnych krajów - Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Ekwador - dla uzyskania idealnie harmonijnego, bogatego smaku. Czekolada zawdzięcza swój unikalny profil smakowy wysokiej zawartości kakao pozyskiwanego z najlepszych ziaren. Charakteryzuje się zrównoważonym smakiem z dominującymi nutami mleka i wanilii. Kremowa i gęsta konsystencja oraz niska płynność czekolady sprawia, że doskonale sprawdza się do ganache, musów, kremów oraz modelowania większych figurek czekoladowych. Dodatkowo jej delikatny i bardzo przyjemny smak doskonale łączy się z różnorodnymi składnikami i aromatami. Receptura numer CW2 - to biała belgijska czekolada o minimalnej zawartości kakao 25.9% (czyste masło kakaowe).
Kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, emulgator: lecytyna sojowa (E322), naturalny aromat waniliowy; może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych i orzechów laskowych); kuwertura czekoladowa (25.9% minimalna zawartość kakao).
KOMPOZYCJA - SKŁAD
KAKAO (MASŁO KAKAOWE)
MLEKO
TŁUSZCZ
25.9%
23.7%
33.9%
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE
CUKIERNICTWO
formowanie dużych pustych figurek (>30 cm), szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku
grona czekoladowe, pasta czekoladowa, ganache, talarki czekoladowe, trufle
CIASTKA, WYPIEKI I DESERY
glazury, musy, sosy, nadawanie smaku
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna
2338/559 kJ/kcal
Tłuszcz
34.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
20.0 g
Węglowodany
57.0 g
w tym cukry
57.0 g
Białko
6.2 g
Sól
0.22 g
TEMPEROWANIE CZEKOLADY
RODZAJ CZEKOLADY
TOPNIENIE
KRYSTALIZACJA
PRACA Z CZEKOLADA
CIEMNA CZEKOLADA
T1 50-55°C
T2 28-29°C
T3 31-32°C
MLECZNA CZEKOLADA
T1 45-50°C
T2 27-28°C
T3 29-30°C
BIAŁA CZEKOLADA
T1 40-45°C
T2 26-27°C
T3 28-29°C
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z FINEST BELGIAN CHOCOLATE RECIPE N°CW2:
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i wanilii. Niska płynność oraz kremowa i gęsta konsystencja doskonale sprawdzi się do nadawania smaku musom oraz kremom, a także formowania większych figurek czekoladowych.
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i wanilii. Niska płynność oraz kremowa i gęsta konsystencja doskonale sprawdzi się do nadawania smaku musom oraz kremom, a także formowania większych figurek czekoladowych.
Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego.