mąka z miękkiej pszenicy typ 00 do długo rosnących wypieków drożdżowych - magistrale
  • mąka z miękkiej pszenicy typ 00 do długo rosnących wypieków drożdżowych - magistrale

op. 10 kg Magistrale Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do długo rosnących wypieków z ciasta drożdżowego

AGUGIARO03

Magistrale - delikatna i elastyczna mąka do mistrzowskich wypieków. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 14% zawartości białka. Mąka do ciasta wymagającego długiego procesu wyrastania! Mąka pszenna do panettone, focaccia i pandoro! Mąka do wypieków na zakwasie!

100,00 zł
Brutto

10,00 zł / 1 kg

Ilość
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Opis

Mąka jest podstawowym składnikiem każdego przepisu.

To od rodzaju mąki uzależnione jest stosowanie pozostałych składników.

Proporcje składników ciasta opiera się o właściwości mąki.

Rodzaj mąki wyznacza proporcje dodawanych w przepisie składników płynnych.

Wybór odpowiedniej mąki to pierwszy i najważniejszy krok, a tym samym prawdziwe wyzwanie!

Na początek kilka niezbędnych informacji, które pomogą Ci dokonać właściwego wyboru mąki pszennej:

Mąka z miękkiej pszenicy typu 00 charakteryzuje się wysokim stopniem zmielenia, niską zawartością składników mineralnych oraz wysoką zawartością glutenu. Gluten to główne białko mające wpływ na strukturę i elastyczność ciasta. Zawartość procentowa białka (glutenu) w mące odpowiada za tworzenie struktury ciasta oraz za jego elastyczność.

Dodatkowo, każdy cukiernik wie, że nazwa "mąka z pszenicy miękkiej typ 00" tak naprawdę nic nie oznacza. Istnieje niezliczona ilość mąk typu 00, które różnią się ilością oraz właściwościami jakościowymi zawartego w nich białka. Sama ilość białka nie charakteryzuje technicznego zachowania mąki, ważne są również inne parametry.

Podczas wyboru odpowiedniej do rodzaju wypieku mąki pszennej z miękkiej pszenicy typu 00 należy wziąć pod uwagę kilka parametrów:

  • procentową zawartość białka (glutenu),

  • wskaźnik - W - siła wypiekowa mąki,

  • wskaźnik - P/L - wytrzymałość i rozciągliwość mąki,

  • absorpcję - zdolność do pochłaniania płynu,

  • stabilność mierzoną w minutach.

Interpretacja wskaźników ma fundamentalne znaczenie podczas wyboru mąki odpowiedniej do naszych potrzeb!

W i P/L - to dwa parametry z rutynowego testu przemysłu młynarskiego - testu alweograficznego. Test polega na umieszczenia próbki ciasta w przyrządzie pomiarowym i rozpoczęciu wdmuchiwania powietrza pod ciśnieniem. Na początku ciasto będzie przeciwstawiało się powietrzu, w zależności od wytrzymałości mąki. Odkształcenie pęcherzyka ciasta przed pęknięciem można powiązać z rozciągliwością mąki. Związek pomiędzy wytrzymałością na rozciąganie a rozciągliwością daje nam pojęcie o ogólnym zachowaniu mąki. Test mierzy również wytrzymałość wypiekową mąki.

Idealnymi mąkami do wypieków są te wytwarzane z najwyższej jakości pszenicy, które posiadają odpowiednią zawartość białka oraz odpowiednie wartości wskaźników W i P/L. (W - siła wypiekowa mąki, P - wytrzymałość mąki na rozciąganie (sprężystość), L - rozciągliwość mąki).

P i L - są to dwa parametry, które wskazują odpowiednio wytrzymałość mąki na rozciąganie, a zatem sprężystość mąki (P) i rozciągliwość mąki (L). Wartość referencyjna wskaźnika wynosi 0.5. Niższe wartości wskaźnika wskazują na mąkę, która jest mało wytrzymała i bardzo rozciągliwa. Wyższe wartości wskaźnika charakteryzują mąkę, która jest bardzo wytrzymała i słabo rozciągliwa.

W - to wskaźnik powszechnie określany jako siła wypiekowa mąki lub też wytrzymałość wypiekowa mąki. Siła wypiekowa mąki to wynik połączenia wartości wskaźników P i L w czasie. Im wyższa wartość wskaźnika, tym mąka jest wstanie stworzyć bardziej odporną strukturę ciasta. 

Le Sinfonie oferuje kompletną gamę najwyższej jakości mąk pszennych stworzonych w celu osiągania powtarzalnych wypieków. Mąki pozwalają na precyzyjne tworzenie receptur i przepisów. Spełniają wymagania różnego rodzaju przetwarzania ciasta zależnie od stosowanego procesu. Gwarantują bezpieczeństwo i zawsze doskonałe rezultaty. Pozwalają usprawnić proces przetwarzania ciasta.

Proces mielenia obejmuje staranną selekcję ziaren z najlepszych upraw (włoskich i z całego świata), wybranych ze względu na różnorodność, jakość białka oraz właściwości organoleptyczne, a także ze względu na rodzaj rolnictwa. Selekcja za pomocą czytnika optycznego, który analizuje każde pojedyncze ziarno przechodzące przez młyn, dostosowuje materiał i przygotowuje go do mielenia. Mielenie jest delikatne i progresywne, przy użyciu odpowiednio rozmieszczonych rolek odbywa się na poszczególnych odmianach pszenicy, zachowując rodzime cechy zmielonych odmian. Dbałość o cały łańcuch produkcyjny, relacje ze światem rolnictwa, kontrola jakości uzyskanych mieszanek, wykorzystanie energii pochodzącej z odnawialnych źródeł - to wszystko składa się na wyjątkową wartość mąki Le Sinfonie.

Magistrale - delikatna i elastyczna mąka do mistrzowskich wypieków.

Magistrale to mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 14% zawartości białka, ten rodzaj mąki pszennej:

- dobrze łączy się z bogatymi i tłustymi składnikami ciasta, wspomagając proces mieszania ciasta,

- zapewnia zrównoważoną fermentację przez cały proces rozrostu, nie powodując przy tym twardnienia ciasta,

- nadaje miękkość i delikatną teksturę ciasta bez wad strukturalnych,

- pozwala uzyskać miękkie i wytrzymałe wypieki,

- spełnia wymagania technologiczne profesjonalnych procesów,

- idealnie nadaje się do wypieków wymagających długiego procesu rozrostu ciasta,

- został stworzony do wypieku panettone, pandoro, focaccia, słodkich bułeczek i wypieków na zakwasie.

Mąka do ciasta wymagającego długiego procesu wyrastania!

Mąka pszenna do panettone, focaccia i pandoro!

Mąka do wypieków na zakwasie!

MAGISTRALE MĄKA Z PSZENICY MIĘKKIEJ TYP 00 - SPECYFIKACJA PRODUKTU
WSKAŹNIK WARTOŚĆ WSKAŹNIKA
zawartość białka 14 %
W - siła wypiekowa mąki 400
P/L - elastyczność mąki 0.6
absorpcja 60 %
stabilność 17 min.
typ 00

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU
Nazwa handlowa Magistrale
Rodzaj mąka z pszenicy miękkiej typ 00
Producent Le Sinfonie
Opakowanie worek papierowy + folia zabezpieczająca
Masa netto 10 kg
Przeznaczenie do wypieków wymagających długiego procesu wyrastania
Zastosowanie panettone, pandoro, focaccia, brioszki, słodkie bułeczki, chleby i wypieki na zakwasie
Termin przydatności do spożycia 12 miesięcy od daty produkcji (w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu)

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; do nakładania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; po każdym użyciu dokładnie zabezpieczyć produkt przed działaniem czynników zewnętrznych. Termin przydatności do spożycia produktu w szczelnie zamkniętym fabrycznym opakowaniu to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta). 

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1443 kJ/340 kcal
Tłuszcz 0.9 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.0 g
Węglowodany 68.0 g
w tym cukry 1.5 g
Białko 14.0 g
Błonnik 2.0 g
Sól 0.0 g

Szczegóły produktu
AGUGIARO03
86 Przedmioty
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: AGUGIARO04

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Manitoba Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do długo rosnących wypieków na zakwasie

Manitoba - wytrzymała i plastyczna mąka pszenna. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 14.5% zawartości białka. Mąka do ciasta wymagającego długiego procesu wyrastania! Mąka pszenna do ptysi z ciasta parzonego! Mąka do wypieków na zakwasie!

Cena 101,00 zł

10,10 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: AGUGIARO01

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Sfoglia Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do chrupiących wypieków z ciasta francuskiego

Sfoglia - mąka pszenna do szybko rosnących wypieków o wyjątkowej chrupkości. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 13% zawartości białka. Mąka do ciasta francuskiego! Mąka pszenna do bezpośredniego wypieku! Mąka sprzyjająca szybkiemu wzrostowi ciasta! Mąka pszenna do delikatnych i chrupiących wypieków!

Cena 95,00 zł

9,50 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: AGUGIARO02

Marka: AGUGIARO & FIGNA

op. 10 kg Sottozero Le Sinfonie - mąka z pszenicy miękkiej typ 00 - do ciasta poddawanego procesowi mrożenia

Sottozero - plastyczna i odporna mąka pszenna do ciasta poddawanego procesowi mrożenia. Mąka z pszenicy miękkiej typu 00 o 13.5% zawartości białka. Mąka do mrożonych rogalików! Mąka do mrożonych ciast na zakwasie! Mąka zachowująca żywotność drożdży podczas mrożenia!

Cena 99,00 zł

9,90 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: THERMOHAUSER368

Marka: THERMOHAUSER

∅ 10 mm TYLKA DUŻA OKRĄGŁA 62281 THERMOHAUSER dysza do dekoracji ze stali nierdzewnej

Seria końcówek do dekoracji wykonanych z jednego kawałka stali nierdzewnej. Niezbędny element wyposażenia każdej profesjonalnej i domowej pracowni cukierniczej.

Cena 11,90 zł

11,90 zł / 1 szt.

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: POLOPLAST17

Marka: POLOPLAST

1 szt. Mała kuweta do lodów 2.33l - Poloplast - srebrny pojemnik do żywności z termoformowanego polistyrenu

dł. 16.5 cm x szer. 18 cm x wys. 12 cm, poj. 2.33 l - Odpowiednie warunki przechowywania produktów spożywczych gwarantują zachowanie walorów smakowych oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Prostokątne pojemniki z folii polistyrenowej idealnie sprawdzą się do pakowania, przechowywania oraz transportu żywności z gwarancją zachowania ich jakości. Mała kuweta...

Cena 3,50 zł

3,50 zł / 1 szt.

Więcej
Dostępną ilość sprawdzisz w szczegółach produktu!

Indeks: POLOPLAST18

Marka: POLOPLAST

1 szt. Pokrywka do kuwety o pojemności 2.33l - Poloplast - transparentna pokrywka z tworzywa PET

dł. 18.2 cm x szer. 17.2 cm - Odpowiednie warunki przechowywania produktów spożywczych gwarantują zachowanie walorów smakowych oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Prostokątne pojemniki z folii polistyrenowej idealnie sprawdzą się do pakowania, przechowywania oraz transportu żywności z gwarancją zachowania ich jakości. Transparentna, płaska pokrywka do...

Cena 1,00 zł

1,00 zł / 1 szt.

Więcej
Dostępną ilość sprawdzisz w szczegółach produktu!