op. 1 kg PASTA WANILIOWA EUROVANILLE pasta z ziarnami wanilii Bourbon z Madagaskaru

Indeks: EUROVANILLE24
Marka:

Pasta waniliowa z nasionami wanilii Bourbon z Madagaskaru - wytwarzana na bazie alkoholowego ekstraktu waniliowego. Uniwersalne zastosowanie w cukiernictwie.

222,00 zł (23% VAT)
222,00 zł / 1 kg

180,49 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 276 szt.

Opis produktu

Łatwa w użyciu pasta waniliowa wytwarzana z ekstraktu waniliowego i nasion wanilii Bourbon z Madagaskaru. Charakteryzuje się naturalnym i intensywnym smakiem waniliowym z nutami aromatycznymi owoców. Obecność nasion wanilii intensyfikuje naturalny słodki smak i aromat. Idealnie sprawdzi się jako dodatek smakowy i aromatyczny do wyrobów cukierniczych, lodów, kremów, ganache, ciast i wypieków. Pasta ma półpłynną konsystencję, która jest łatwa do dozowania. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.

panel oddzielający w opisie.png

Składniki: syrop z cukru inwertowanego, ekstrakt z wanilii Bourbon (zawartość alkoholu max. 6%), woda, mielone laski wanilii, substancja zagęszczająca: karagen (E407).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu - w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.

panel oddzielający w opisie.png

panel oddzielający w opisie.png

ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE)
PRODUKT EUROVANILLE

APLIKACJE - ZASTOSOWANIE

REKOMENDOWANE DOZOWANIE NA 1 LITR LUB 1 KILOGRAM

PASTA WANILIOWA

(VANILLA PASTE)

KREMY, DESERY

CIASTA (WYPIEKI), CIASTECZKA

JOGURT

20 GRAM

panel oddzielający w opisie.png

 panel oddzielający w opisie.png

Kilka słów o wanilii: 

Wanilia to tropikalna roślina należąca do rodziny orchidei. Jest cieniolubna i rośnie na drzewach. Dziewięć miesięcy po zapłodnieniu kwiatów strąki osiągają dojrzałość, a ich kolor zmienia się z jasnozielonego w żółty. Jest to czas na zbieranie strąków, zanim pękną i uwolnią nasiona. Przygotowanie, czyli obróbka wanilii Bourbon składa się z kilku etapów. Pierwszym etapem jest parzenie strąków. Strąki są moczone w wodzie o temperaturze od 60°C do 80°C przez około 3 minuty. Ten krok ma na celu zatrzymanie procesów biologicznych zachodzących w strąkach, ponieważ procesy w naturalny sposób prowadzą do pękania strąków. Gotowanie na parze trwa około 48 godzin. Po oparzeniu strąki są zawijane w duże koce i umieszczane w pniach, w ten sposób zachowuje się ciepło. Pod koniec tego etapu laski wanilii nabierają ciemnego koloru. Suszenie strąków obniża poziom ich wilgotności, sprzyja powstawaniu aromatów i zapobiega rozwojowi pleśni. Strąki powinny wysychać powoli. Podczas procesu suszenia strąki wystawiane są na słońce, a następnie umieszczane w cieniu na wiele tygodni, aż osiągną pożądany poziom wilgotności. Ostatni etap przygotowania polega na umieszczeniu strąków w dużych dojrzewalniach wyłożonych pergaminem. Ten etap trwa od 2 do 6 miesięcy i to właśnie na tym etapie pojawiają się i dojrzewają najbardziej subtelne aromatyGotowe strąki są oleiste, błyszczące, elastyczne i obdarzone słodkim aromatem.

Szczegóły produktu

NUMER KATALOGOWY
12558
NAZWA HANDLOWA
BOURBON VANILLA PASTE
MASA NETTO
1 kg
OPAKOWANIE
PLASTIKOWA BUTELKA Z NAKRĘTKĄ
RODZAJ
PASTA WANILIOWA Z NASIONAMI WANILII
AROMAT
INTENSYWNY | WANILIOWY
SMAK
WANILIOWY
BARWA
CHARAKTERYSTYCZNA | BRĄZOWA
KONSYSTENCJA
PÓŁPŁYNNA Z NASIONAMI
PRZEZNACZENIE
DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
ZASTOSOWANIE
NATURALNY DODATEK DO DESERÓW I WYPIEKÓW
DOZOWANIE
0.8-2.0 %
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-20°C
POCHODZENIE
MADAGASKAR
GATUNEK
VANILLA PLANIFOLIA