CHOC-O-LATE to mleczna czekolada do picia w płynie o kremowej konsystencji (jest to produkt UHT przeznaczony do bezpośredniego spożycia). Czekolada została przygotowana na bazie najwyższej jakości kakao oraz prawdziwej czekolady. Posiada intensywny czekoladowy smak z wyczuwalną i dobrze wyważoną słodyczą oraz nutą mleczną. Konsystencja napoju jest przyjemna, odpowiednio gęsta oraz kremowa (w celu uzyskania bardziej płynnej konsystencji wystarczy zastosować dodatek mleka lub śmietanki).
Produkt został stworzony z myślą o branży gastronomicznej, ponieważ zapewnia wysoką jakość i powtarzalność wyrobów, dodatkowo pozwala na skrócenie czasu przygotowania, a tym samym usprawnia pracę w tak wymagającej branży. Czekolada w płynie doskonale sprawdzi się nalana bezpośrednio do filiżanki po podgrzaniu - do maksymalnej temperatury 75°C (należy uważać aby nie doprowadzić napoju do wrzenia) lub jako napój mrożony z dodatkiem lodu (również jako koktajl z kruszonym lodem). Czekoladę najlepiej podgrzewać z zastosowaniem steamera do pienienia mleka lub w warunkach domowych w kuchence mikrofalowej lub bezpośrednio w garnku lub rondlu.
Napój czekoladowy przeznaczony jest również do stosowania w czekoladziarkach - do podawania gorącej czekolady oraz granitorach - do przygotowywania mrożonego napoju czekoladowego. Czekolada doskonale sprawdzi się również do przygotowywania w zaciszu domowym (produkt po otwarciu można przechowywać w warunkach chłodniczych nawet do 4 dni).
Choc-o-late to doskonała baza do przygotowywania klasycznej gorącej i mrożonej czekolady oraz napojów czekoladowych z dodatkami smakowymi (idealnymi dodatkami będą między innymi, espresso, alkohole deserowe, syropy smakowe, bita śmietana, kolorowe pianki cukrowe oraz różnego rodzaju posypki czekoladowe). Idealnie sprawdzi się również do przygotowywania deserów czekoladowych (np. musów lub kremów) oraz jako polewa czy sos o szerokim zastosowaniu.
Składniki: odtłuszczone mleko w proszku, czekolada (22%) (cukier, miazga kakaowa, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz mleczny, emulgator: lecytyna sojowa (E322)), dekstroza, cukier, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), substancje zagęszczające: guma guar (E412), guma ksantanowa (E415), karagen (E407), aromat.
Warunki przechowywania: zamknięty produkt należy przechowywać w temperaturze (+) 2-20°C, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych; po otwarciu produkt należy przechowywać w warunkach chłodniczych ((+) 4-6°C) i spożyć w ciągu 3-4 dni.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 G PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
650/160 kJ/kcal |
Tłuszcz |
5.2 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
3.1 g |
Węglowodany |
21.0 g |
w tym cukry |
20.0 g |
Białko |
4.3 g |
Sól |
0.1 g |
Van Houten łączy w swoich produktach tradycję i najwyższą jakość kakao z nowoczesnym i prostym sposobem przygotowania, gwarantując tym samym zawsze doskonały i powtarzalny smak.