NEUTRI - STABILIZERS - to seria stabilizatorów, substancji zagęszczających i emulgujących bez dodatków - "środki poprawiające strukturę oraz suplementy dodawane do mlecznych lub owocowych mieszanek podstawowych wzmacniające smarowność, smak, kremową konsystencję i doskonale zwiększające możliwości przechowywania w witrynie. Produkty, które pozwalają rzemieślnikom na kreatywną personalizację przepisów".
NEUTRO UNIVERSALE 10 - to półprodukt w proszku o właściwościach wiążących i stabilizujących - przeznaczony do stosowania w procesie na zimno lub na gorąco. Uniwersalny w zastosowaniu stabilizator do tradycyjnych lodów rzemieślniczych (mlecznych) oraz sorbetów. Skład bez dodatku substancji emulgujących i aromatów, za to bogaty we włókna roślinne. Mieszanka w proszku bez dodatku tłuszczu, białek mleka, aromatów i emulgatorów. Dodatek funkcjonalny do lodów, który wpływa na polepszenie struktury lodów. Dodatek do mieszanki mlecznej pozwala na uzyskanie lodów o wyjątkowej smarowności, kremowej konsystencji i doskonałej trwałości. Dodatek do mieszanki owocowej pozwala na uzyskanie kremowej konsystencji i doskonałej trwałości, a także wpływa na uwydatnienie smaku sorbetów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do podstawy podczas produkcji lodów o różnorodnych smakach. Dodatki neutralne (neutri) przeznaczone są do stabilizowania i zagęszczania mieszanki bazowej. Stanowią główny element nadający strukturę lodom rzemieślniczym (wytwarzanym metodą tradycyjną). Lody z dodatkiem stabilizatora charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
Składniki: włókna roślinne, substancje stabilizujące: karboksymetyloceluloza (E466), alginian glikolu propylenowego (E405), modyfikowana skrobia kukurydziana, substancje zagęszczające: guma ksantanowa (E415); może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi, orzechów oraz ich pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO) |
WODA |
1500 ml |
1500 ml |
CUKIER |
742 g |
744 g |
DEKSTROZA |
200 g |
- |
NEUTRO UNIVERSALE 10 |
16 g |
12 g |
SOFFIPAN |
- |
200 g |
ŚWIEŻE OWOCE |
1000 g |
1300 g |
SKONCENTROWANA PASTA OWOCOWA |
150 g |
100 g |
SUSZONY SYROP GLUKOZOWY (PROSZEK) |
30 g |
- |
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO) |
WODA |
2830 g |
CUKIER |
5250 g |
DEKSTROZA |
390 g |
GLUCKY |
1480 g |
NEUTRO UNIVERSALE 10 |
6 g |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
869/210 kJ/kcal |
Tłuszcz |
0.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0.0 g |
Węglowodany |
30.0 g |
w tym cukry |
4.0 g |
Białko |
0.1 g |
Błonnik |
44.0 g |
Sól |
0.13 g |
DANE ANALITYCZNE |
CUKRY |
0 % |
TŁUSZCZ |
0 % |
SUCHA MASA MLECZNA BEZTŁUSZCZOWA |
0 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
89.8 % |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.