NEUTRI - STABILIZERS - to seria stabilizatorów, substancji zagęszczających i emulgujących bez dodatków - "środki poprawiające strukturę oraz suplementy dodawane do mlecznych lub owocowych mieszanek podstawowych wzmacniające smarowność, smak, kremową konsystencję i doskonale zwiększające możliwości przechowywania w witrynie. Produkty, które pozwalają rzemieślnikom na kreatywną personalizację przepisów".
NEUTRO UNIVERSALE 10 CF - to półprodukt w proszku o właściwościach wiążących i stabilizujących - przeznaczony do stosowania w procesie na zimno lub na ciepło. Uniwersalny w zastosowaniu stabilizator do tradycyjnych lodów rzemieślniczych (mlecznych) oraz sorbetów. Skład bogaty we włókna roślinne. Dodatek funkcjonalny do lodów, który wpływa na polepszenie struktury lodów. Dodatek do mieszanki mlecznej pozwala na uzyskanie lodów o wyjątkowej smarowności, kremowej konsystencji i doskonałej trwałości. Dodatek do mieszanki owocowej pozwala na uzyskanie kremowej konsystencji i doskonałej trwałości, a także wpływa na uwydatnienie smaku sorbetów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do podstawy podczas produkcji lodów o różnorodnych smakach. Dodatki neutralne (neutri) przeznaczone są do stabilizowania i zagęszczania mieszanki bazowej. Stanowią główny element nadający strukturę lodom rzemieślniczym (wytwarzanym metodą tradycyjną). Lody z dodatkiem stabilizatora charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
PRODUKT PRZEZNACZONY DO STOSOWANIA W PROCESIE NA ZIMNO (W TEMPERATURZE POKOJOWEJ) LUB NA CIEPŁO (W TEMPERATURZE 40-65°C)

Składniki: substancja stabilizująca: guma guar (E412), guma tara (E417), karboksymetyloceluloza (E466), błonnik roślinny (włókna roślinne), emulgatory: estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (E472b); może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, soi, orzechów oraz ich pochodnych.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA CIEPŁO) |
WODA |
1500 ml |
1500 ml |
CUKIER |
742 g |
744 g |
DEKSTROZA |
200 g |
- |
NEUTRO UNIVERSALE 10 CF |
16 g |
12 g |
SOFFIPAN |
- |
200 g |
ŚWIEŻE OWOCE |
1000 g |
1300 g |
SKONCENTROWANA PASTA OWOCOWA |
150 g |
100 g |



Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.



