Neutralna mieszanka stabilizująca do lodów mlecznych:

Procrema 100 Hot, to zaawansowana mieszanka złożona z emulgatorów, stabilizatorów oraz cukrów technicznych. Dodatek funkcjonalny do stabilizowania pasteryzowanych lodów mlecznych. Produkt do stosowania w procesie na gorąco, wymaga podgrzania w celu aktywacji. Posiada zdolność do stabilizowania i napowietrzania mieszanki bazowej. Pozwala na tworzenie kremowych lodów o aksamitnej konsystencji. Dodatek do produkcji szerokiej gamy smaków lodów tradycyjnych i rzemieślniczych. Dodatek gwarantuje wysoką stabilność i zapobiega tworzeniu kryształków. Mieszanka pozwala na tworzenie kremowych lodów o zrównoważonej słodyczy. Dodatek poprawia retencję powietrza, co wpływa korzystanie na strukturę lodów. Formuła dodatku pozwala na uzyskanie trwałych i stabilnych lodów o gładkiej i kremowej konsystencji. Doskonały także do produkcji owocowych lodów na bazie mlecznej.

Główne zalety mieszanki stabilizującej:

Łatwość użycia, mieszankę wystarczy dokładnie wymieszać z produktem z odpowiednich proporcjach. Dodatek należy wymieszać z produktem przed procesem pasteryzacji. Wysoka odporność na zamrażanie. Stosowanie w procesie na na gorąco, wymaga procesu pasteryzacji. Wykazuje działanie stabilizujące i zapobiegające krystalizacji. Wykazuje korzystny wpływ na strukturę i trwałość lodów mlecznych. Doskonała do produkcji lodów rzemieślniczych o złożonych połączeniach smakowych.

Skład mieszanki stabilizującej do lodów mlecznych:

Składniki: dekstroza, syrop glukozowy, rafinowany olej palmowy, olej palmowy, odtłuszczone mleko w proszku, emulgatory: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), suszony syrop glukozowy, śmietanka, białka mleka, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego (E410), alginian sodu (E401), guma guar (E412), karagen (E407), stabilizator: difosforany (E450).
Alergeny: produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, nasion sezamu, selera, gorczycy, siarczynów, orzechów arachidowych i pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Dozowanie i sposób użycia produktu:

Mieszanka w proszku do stabilizowania lodów mlecznych. Produkt na bazie cukrów technicznych, emulgatorów oraz substancji zagęszczających o właściwościach stabilizujących. Produkt przeznaczony do stosowania w procesie na gorąco. Mieszankę należy dokładnie wymieszać z produktem przed procesem pasteryzacji. Zalecane dozowanie dodatku to 100 g na 1 kilogram mlecznej mieszanki bazowej. Dodatek mieszanki do lodów zapewnia wysoką stabilność produktów i zapobiega krystalizacji. Łatwy w użyciu stabilizator do lodów mlecznych. Pozwala uzyskać stabilne lody, o kremowej strukturze i aksamitnej konsystencji.
Sposób użycia Procrema 100 Hot: produkt należy rozpuścić na zimno energicznie mieszając. Poddać procesowi pasteryzacji. Po wymieszaniu z płynem podgrzać do 80°C w celu aktywowania. Po dokładnym wymieszaniu dodatku z mleczną mieszanką bazową zaleca się schłodzenie mieszanki. W celu schłodzenia mieszanki, należy umieścić ją w lodówce lub chłodni w temperaturze około 4°C i pozostawić na około 8 godzin. Schłodzenie mieszanki przed procesem mrożenia sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu produktu i zapewnia pełne spektrum działania dodatku funkcjonalnego.

Szczegóły i charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa |
Procrema 100 Hot |
Numer katalogowy |
37626 |
Kod produktu |
41530 |
Opakowanie |
plastikowy pojemnik z zamknięciem |
Masa netto |
3.0 kg |
Rodzaj |
stabilizator do lodów mlecznych |
Przeznaczenie |
mieszanka stabilizująca do lodów mlecznych |
Zastosowanie |
do stosowania na gorąco |
Dozowanie |
100 g/l |
Forma |
mieszanka w proszku |
Barwa |
biała |
Smak |
neutralny, lekko słodki |
Produkt |
do użytku profesjonalnego |
PAC |
98% |
POD |
42% |


Warunki przechowywania produktu:

Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Produkt przechowywać w temperaturze od 15-25°C. Wilgotność względna otoczenia nie powinna przekraczać 60%. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie. Po otwarciu produkt najlepiej przechowywać w fabrycznym opakowaniu.

Termin przydatności do spożycia produktu:

Termin przydatności do spożycia produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu, to 24 miesiące od daty produkcji. Zgodnie ze specyfikacją od producenta. Numer partii oraz dokładna data znajdują się na opakowaniu.

Przybliżona wartość odżywcza produktu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu |
Wartość energetyczna |
2022 kJ / 483 kcal |
Tłuszcz |
22.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
18.0 g |
Węglowodany |
67.0 g |
w tym cukry |
57.0 g |
Białko |
4.5 g |
Sól |
0.2 g |


Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Producent: Sosa Ingredients
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: wyprodukowano w Hiszpanii

Produkt zawiera produkty pochodzenia zwierzęcego.
Produkt nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Dodatek spożywczy podlegający ścisłemu dozowaniu.



