inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych
  • inulina z korzenia cykorii dodatek funkcjonalny do lodów i wyrobów cukierniczych

op. 500 g INULINA 130001 SEMPRE błonnik z korzenia cykorii - dodatek spożywczy o szerokim zastosowaniu

SEMPRE294(1)

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

24,00 zł
Brutto

4,80 zł / 100 g

Stawka VAT: 5.00%

W magazynie: 12

Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

favorite_border favorite
Opis

DANE TECHNICZNE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Dodatek spożywczy składający się głównie z inuliny pozyskiwanej z cykorii. Inulina składa się z oligosacharydów i polisacharydów zbudowanych z jednostek fruktozy. Łańcuchy cukrów złożone z fruktozy posiadają również jednostkę glukozy - liczba jednostek fruktozy i glukozy w inulinie (tzw. stopień polimeryzacji - DP) waha się między 2 a 60. Inulina ma postać drobnego granulatu o lekko żółtej barwie i lekko słodkim smaku. Wykazuje silne właściwości higroskopijne (ma dużą zdolność do pochłaniania wilgoci - dlatego tak ważne jest przechowywanie produktu w szczelnie zamkniętym opakowaniu).

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

WARUNKI PRZECHOWYWANIA:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; maksymalna temperatura składowania to 25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia.

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

SKŁADNIKI: (100%) inulina z korzenia cykorii (minimum 99.5 g/ 100 g suchej masy).

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA 848/210 kJ/kcal
TŁUSZCZ 0.0 g
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE 0.0 g
WĘGLOWODANY 8.0 g
W TYM CUKRY 8.0 g
BŁONNIK 89.0 g
BIAŁKO 0.0 g
SÓL 0.0 g

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

ZASTOSOWANIE:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina stosowana jest jako dodatek spożywczy:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • w celu regulowania zawartości wody w produkcie
  • w celu regulowania konsystencji produktu
  • w celu uzyskania odpowiedniego punktu zamrażania
  • do kształtowania lepkości produktu
  • o właściwościach emulgujących
  • o właściwościach żelujących
  • o właściwościach pochłaniających wilgoć
  • o właściwościach zagęszczających
  • w celu poprawy smarowności produktów
  • do stabilizowania produktów o konsystencji piany
  • do stabilizowania produktów o konsystencji emulsji
  • w celu obniżenia wartości energetycznej produktów (częściowo zastępując sacharozę)

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Inulina jako zamiennik tłuszczu (w wyrobach) - przyczynia się do wydłużenia okresu przydatności do spożycia; pozwala na obniżenie wartości energetycznej produktów; wpływa na poprawę konsystencji; stosowana do wyrobu lodów o obniżonej zawartości tłuszczu.

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

GŁÓWNE WŁAŚCIWOŚCI:

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

  • żelujące, emulgujące, zagęszczające
  • wpływ na teksturę produktów
  • zdolność pochłaniania wody (regulowanie zawartości wody w produkcie)
  • poprawa konsystencji, kształtowanie lepkości, poprawa smarowności
  • uzyskanie odpowiedniego punku zamrażania
  • poprawa smaku i zapachu
  • stabilizowanie pian i emulsji

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png

Szczegóły produktu
SEMPRE294(1)
12 Przedmioty

Opis

NAZWA HANDLOWA
INULINA
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
CZARNY SŁOIK Z TWORZYWA PE
RODZAJ
INULINA Z KORZENIA CYKORII
SMAK
LEKKO SŁODKI
BARWA
BIAŁA | LEKKO ŻÓŁTA
FORMA
DROBNE GRANULKI | PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W ZIMNEJ I GORĄCEJ WODZIE
PRZEZNACZENIE
DODATEK DO ŻYWNOŚCI
DOZOWANIE
ZALEŻNE OD ZASTOSOWANIA
KOD PRODUKTU
130001
APLIKACJE
LODY | JOGURT | WYROBY PIEKARSKIE I CUKIERNICZE
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
MAX. 25°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
MAX. 60%
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
DODATKI SPOŻYWCZE
WYPRODUKOWANO
BELGIA | CHILE
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: SOSA470

Marka: Sosa Ingredients

500 g INULINA EN FRED 39461 SOSA INGREDIENTS błonnik z korzenia cykorii - do stosowania na zimno

favorite_border favorite

Inulina z korzenia cykorii - dodatek spożywczy pozwalający na produkcję lodów i wyrobów cukierniczych o obniżonej wartości energetycznej - stosowana jako zamiennik tłuszczu i sacharozy.

Cena 83,00 zł

16,60 zł / 100 g

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Indeks: LUBECA84

Marka: LUBECA

op. 200 g COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

favorite_border favorite

Produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 67,40 zł

337,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: COMPRITAL239

Marka: GIUBILEO EXPERIENCE

3 kg PASTA ROSA GIUBILEO PC434P COMPRITAL pasta różana z cukrem trzcinowym i gronowym

favorite_border favorite

Pasta różana z serii Giubileo Experience - z dodatkiem cukru trzcinowego i gronowego - przeznaczona do produkcji wysokiej jakości lodów rzemieślniczych i wyrobów cukierniczych.

Cena 291,00 zł

97,00 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: PROLACTO01(1)

Marka: SEMPRE

1 kg ODTŁUSZCZONE MLEKO W PROSZKU PROLACTO (produkt konfekcjonowany)

favorite_border favorite

Odtłuszczone mleko w proszku suszone poprzez rozpylanie z dodatkiem około 1.0% tłuszczu mlecznego.

Cena 26,25 zł

26,25 zł / 1 kg

Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE