

Guma tara - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
DANE TECHNICZNE:
Guma Tara to roślinny hydrokoloid otrzymywany przez mielenie bielma nasion Caesalpinia spinosa. Składa się z polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej - złożonej głównie z galaktomannanów. Jako dodatek do żywności ma postać białego, sypkiego proszku o białej barwie, neutralnym smaku i zapachu. Stosowana przede wszystkim jako dodatek o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA:
Produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci i obcych zapachów; maksymalna temperatura składowania to 25°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas przechowywania to 60%. Opakowanie produktu (słoik z tworzywa w kolorze czarnym z nakrętką) pozwala na jego bezpieczne przechowywanie przy zachowaniu odpowiednich warunków otoczenia.
SKŁADNIKI: guma tara (E417).
ALERGENY: może zawierać śladowe ilości zbóż zawierających gluten, mleka, jaj, soi, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów, sezamu oraz ich pochodnych.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 786/185 kJ/kcal |
TŁUSZCZ | 0.8 g |
W TYM NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE | 0.0 g |
WĘGLOWODANY | 0.0 g |
W TYM CUKRY | 0.0 g |
BŁONNIK | 85.6 g |
BIAŁKO | 2.9 g |
SÓD | 6.2 mg |
DOZOWANIE:
LODY I SORBETY | 0.05-0.15 % |
SOSY I EMULSJE | 0.1-0.5 % |
DESERY I KREMY | 0.05-0.2 % |
WYROBY PIEKARNICZE | 0.3-0.5 % |
PRODUKTY NA BAZIE MIĘSA | 0.05-0.1 % |
Indeks: SOSA68
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: RÓŻNE102(1)
Indeks: SOSA216
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: POLOPLAST02
Marka: POLO PLAST
Kolorowe łyżeczki do lodów o długości 95 mm. Wykonane z tworzywa przeznaczonego do recyklingu! Jednorazowe łyżeczki do lodów i deserów. Wykazują odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 18°C do (+) 40°C.
Indeks: SOSA502
Marka: Sosa Ingredients
Emulgator pozyskiwany z uwodornionego oleju palmowego - monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471) - dodatek spożywczy w postaci drobnych płatków (wiórków).
Indeks: SEMPRE325
Marka: SEMPRE
Skoncentrowana pasta owocowa wytwarzana na bazie owoców i przecieru owocowego. Dodatek smakowy do lodów mlecznych i wyrobów cukierniczych. Do urozmaicania lodów - przekładania i dekorowania.
Indeks: PERNIGOTTI253
Marka: PERNIGOTTI
Dodatek do lodów na bazie odwodnionego jogurtu naturalnego - pozwala na przygotowanie lodów o wyśmienitym i charakterystycznym smaku z wyczuwalną kwasowością. Lody doskonale łączą się z owocami oraz pastami owocowymi.
Guma tara - dodatek do lodów i wyrobów spożywczych o właściwościach zagęszczających i stabilizujących.