![forma do tabliczek czekolady inspirowana brylantami forma do tabliczek czekolady inspirowana brylantami](https://www.cukieteria.pl/34508-large_default/hb-9167-pc-brillant-hans-brunner-forma-z-poliweglanu-do-tabliczek-czekolady.jpg)
![forma do tabliczek czekolady inspirowana brylantami forma do tabliczek czekolady inspirowana brylantami](https://www.cukieteria.pl/34508-large_default/hb-9167-pc-brillant-hans-brunner-forma-z-poliweglanu-do-tabliczek-czekolady.jpg)
Innowacyjna interpretacja klasycznej tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
SCHEMAT FORMY DO TABLICZEK CZEKOLADY:
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: VALRHONA10
Marka: VALRHONA
Najwyższej jakości biała czekolada 35%.
Indeks: CALLEBAUT118
Marka: CALLEBAUT
Klasyczna biała czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka, wanilii i karmelu. Uniwersalna w zastosowaniu doskonale sprawdzi się do formowania, oblewania, nadziewania oraz nadawania smaku oraz wielu innych zastosowań.
Indeks: CALLEBAUT117
Marka: CALLEBAUT
Najlepsza mleczna belgijska czekolada o zrównoważonym smaku z dominującymi nutami mleka i karmelu. Idealna płynność czekolady czyni ją uniwersalną w zastosowaniu - zarówno w cukiernictwie, gastronomi jak i przy produkcji lodów.
Indeks: PAVONI217
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: CHOCOWORLD17
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 3 tabliczki czekolady
Indeks: CHOCOWORLD116
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady z napisem HAPPY EASTER.
Indeks: HANSBRUNNER109
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: HANSBRUNNER103
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia dekoracyjnych wyrobów czekoladowych z okazji pierwszej komunii. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu. Idealne do przygotowania słodkich upominków dla gości.
Indeks: HANSBRUNNER122
Marka: HANS BRUNNER
Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:
Indeks: CHOCOWORLD169
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do oryginalnych tabliczek czekolady. Inspirowana naturą seria zaprojektowana i stworzona z Patisserie de la suede Seb Pettersson.
Indeks: HANSBRUNNER74
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia klasycznych tabliczek czekolady. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu.
Indeks: HANSBRUNNER60
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia walentynkowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD115
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do tabliczki czekolady
Indeks: CHOCOWORLD143
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tworzenia tabliczek czekolady w wersji mini. Idealna do tworzenia dekoracji i drobnych upominków.
Indeks: SILIKOMART61
Marka: SILIKOMART
Indeks: SILIKOMART531
Marka: SILIKOMART
Profesjonalna forma do pralin wykonana z Tritanu™.
Indeks: CHOCOWORLD171
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do oryginalnych tabliczek czekolady. Inspirowana naturą seria zaprojektowana i stworzona z Patisserie de la suede Seb Pettersson.
Indeks: PAVONI283
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: CHOCOWORLD129
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia klasycznych batonów czekoladowych. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie dziesięciu batonów z sześcioma kwadratowymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: PAVONI386
Marka: PAVONI ITALIA
Forma stworzona we współpracy z Fabrizio Fiorani >>> idealna do dekorowanych tabliczek czekolady >>> poczuj magię świąt!
Indeks: CHOCOWORLD124
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: HANSBRUNNER42
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia klasycznych tabliczek czekolady. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu.
Innowacyjna interpretacja klasycznej tabliczki czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady o klasycznej gramaturze - 100 g.