Block Dubai HB-9233-S Hans Brunner - forma z poliwęglanu do odlewania bloku czekoladowego i tabliczek XXL - obj. 2.5 kg

Indeks: HANSBRUNNER156
Marka:

Profesjonalna forma do odlewania bloku czekoladowego oraz tworzenia nadziewanych tabliczek w wersji maxi. Forma doskonale sprawdzi się do produkcji Dubajskiej czekolady z pistacjami w wersji XXL.

132,00 zł (23% VAT)
132,00 zł / 1 szt.

107,32 zł netto

Produkt na zamówienie

help_outline Zapytaj o produkt

Opis produktu

Blok Dubai, forma do Dubajskiej czekolady XXL!

Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

Sposób wypełniania form podczas tworzenia nadziewanych bloków czekolady:

- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,

- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,

- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,

- tabliczkę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,

- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe tabliczki.

Zalety korzystania z form z poliwęglanu:

- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,

- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,

- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,

- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,

- możliwość kontrolowania wypełnienia formy (dzięki transparentnej barwie),

- łatwość wyjmowania kształtów z formy,

- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.

Blok Dubai, szczegóły i charakterystyka produktu:

- forma z poliwęglanu do tworzenia nadziewanych tabliczek czekolady w wersji XXL,

- forma do odlewania bloków czekolady o wadze 2.5 kg,

- kształt klasycznej tabliczki czekolady,

- forma przeznaczona do ręcznej i maszynowej produkcji wyrobów z czekolady.

Szczegóły produktu:
Nazwa handlowa Block Dubai
Numer katalogowy HB-9233-S
Kształt tabliczki prostokątny
Kształt kawałków prostokątny
Wzór delikatne paski
Tematyka uniwersalna
Materiał poliwęglan
Wymiary formy dł. 320 x szer. 220 x wys. 50 mm
Wymiary tabliczki dł. 296 x szer. 197 x wys. 44 mm
Objętość tabliczki 2500 g - 2.5 kg
Ilość tabliczek na formę 1
Przeznaczenie profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej
Zastosowanie blok czekoladowy, duże tabliczki czekolady, czekolada dubajska XXL
Rodzaj forma do odlewania bloku czekoladowego
Opakowanie brak
Producent Hans Brunner
Dystrybutor Sempre Group

Wybór odpowiedniej płynności czekolady:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.

Proces temperowania czekolady:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

Produkcja wyrobów czekoladowych z nadzieniem:

Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:

Produkt wykonany z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.

Producent: Hans Brunner

Dystrybutor: Sempre Group

Kraj produkcji: Wyprodukowano w Niemczech

Szczegóły produktu