- Obniżka
- Nowy
op. 1 kg Gold Malt Faridea - słodowa mąka pszenna - naturalny dodatek techniczny poprawiający parametry pieczywa
31.12.2025 TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
Złoty słód pszenny, naturalny dodatek techniczny poprawiający parametry i jakoś sensoryczną pieczywa. Już niewielki dodatek pozwala przyspieszyć proces fermentacji, a tym samym rozrostu ciasta. Zapewnia uzyskanie aromatycznych wypieków o miękkim i elastycznym miąższu oraz chrupiącej, rumianej skórce. Stosowany do wypieku pieczywa pszennego, mieszanego, drożdżowego oraz wyrobów cukierniczych.
Opis produktu
Słód pszeniczny, naturalny dodatek techniczny poprawiający parametry pieczywa!
Słodowa mąka pszenna o wysokiej sile diastatycznej to naturalny dodatek techniczny stosowany do wypieku pieczywa oraz do produkcji alkoholi. Już niewielki dodatek do mąki zapewnia uzyskanie przyjemnej barwy oraz wyjątkowego aromatu wyrobów piekarniczych. Złoty słód wytwarzany z wysokiej jakości pszenicy miękkiej charakteryzuje się bardzo przyjemnym aromatem oraz złoto-brązową barwą. Jego dodatek do pieczywa zapewnia uzyskanie ciasta o stabilnej strukturze, które po wypieczeniu posiada bardzo atrakcyjny aromat, rumianą i chrupiącą skórkę oraz miękki i elastyczny miąższ.
Słód o dużej mocy diastatycznej przyspiesza proces fermentacji poprzez zwiększenie ilości enzymów. W naturalny sposób przyspiesza proces fermentacji i rozrostu ciasta oraz poprawia jakość sensoryczną wypieków. Siła diastatyczna jest miarą aktywności enzymatycznej. Aktywność enzymatyczna oznacza zdolność do przeprowadzania przemian skrobi w cukry proste. Moc diastatyczna określa możliwość redukcji skrobi zawartej w mące do cukrów prostych, w fazie fermentacji. Cukry proste sprzyjają rozrostowi ciasta, które zyskuje atrakcyjną objętość oraz strukturę, Dodatek słodowej mąki pszennej pozwala uzyskać wypieki o wyjątkowym aromacie i atrakcyjnej barwie. Skórka wypieków zyskuje charakterystyczną rumianą barwę. Już niewielki dodatek słodu o wysokiej sile diastatycznej pozwala znacząco poprawić parametry wypieków, takie jak struktura, aromat, barwa i smak.
Skład i warunki przechowywania słodu pszennego:
Składniki i alergeny: słodowa mąka z pszenicy miękkiej; produkt może zawierać śladowe ilości soi, gorczycy, jaj, mleka i sezamu.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Przechowywać w pomieszczeniach wolnych od zanieczyszczeń i szkodników. Po otwarciu produkt najlepiej przesypać do zamykanego pojemnika. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć pojemnik, w którym składowany jest produkt. Termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu, to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta).
Sposób użycia i dozowanie słodu pszennego:
Złoty słód pszenny, naturalny dodatek techniczny poprawiający parametry i jakoś sensoryczną pieczywa. Już niewielki dodatek pozwala przyspieszyć proces fermentacji, a tym samym rozrostu ciasta. Zapewnia uzyskanie aromatycznych wypieków o miękkim i elastycznym miąższu oraz chrupiącej, rumianej skórce. Stosowany do wypieku pieczywa pszennego, mieszanego, drożdżowego oraz wyrobów cukierniczych. Dodatek techniczny w postaci słodu należy dodawać bezpośrednio do mąki. Słód można dodawać do rozczynu lub bezpośrednio do ciasta. Już niewielki dodatek słodu pszennego znacząco przyspiesza proces fermentacji ciasta oraz znacząco podnosi jakość sensoryczną wypieków.
Dozowanie:
0.5 - 1.0 % - do chleba
1.0 - 2.0 % - do focaccia i paluszków chlebowych
0.2 - 0.6 % - do pizzy
W jakim celu stosuje się dodatek słodu?
Złoty słód pszenny stosowany jest jako naturalny dodatek techniczny podczas wypieku pieczywa pszennego, mieszanego i drożdżowego. Techniczny dodatek słodu do wypieków:
- sprzyja rozrostowi ciasta w procesie fermentacji oraz podczas wypieku,
- przyczynia się do przyspieszenia procesu fermentacji,
- pozwala uzyskać atrakcyjny i bogaty aromat wypieków,
- sprzyja powstawaniu charakterystycznej rumianej skórki,
- pozwala uzyskać puszysty i elastyczny miąższ,
- sprzyja powstawaniu chrupiącej skórki.
Właściwości fizykochemiczne słodu:
Wilgotność | 15.5 % |
Siła diastatyczna | 15.000 jednostek |
Forma | drobny proszek |
Barwa | złota |
Słodowa mąka pszenna, charakterystyka produktu:
Nazwa handlowa | Gold Malt |
Nazwa użytkowa | słód pszenny, słód pszeniczny |
Rodzaj | słodowa mąka pszenna |
Typ | naturalny dodatek techniczny do wypieku pieczywa |
Charakterystyka | wysoka moc diastatyczna |
Masa netto | 1.0 kg |
Opakowanie | worek z tworzywa do recyklingu |
Przeznaczenie | naturalny dodatek techniczny do pieczywa |
Zastosowanie | do wszystkich rodzajów pieczywa |
Producent | Faridea |
Dystrybutor | Sempre Group |
Wartość odżywcza naturalnego słodu pszenicznego:
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 1516 kJ / 358 kcal |
Tłuszcz | 1.5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.3 g |
Węglowodany | 71.0 g |
w tym cukry | 9.3 g |
Błonnik | 8.3 g |
Białko | 11.0 g |
Sól | 0.0 g |
Szczegóły produktu