Azélia, mleczna czekolada z prażonymi orzechami laskowymi!
Azélia, to delikatna mleczna czekolada z orzechami laskowymi. Doskonałe połączenie słodyczy z aromatem prażonych orzechów laskowych. Czekolada z dodatkiem orzechów laskowych o średniej płynności i uniwersalnym zastosowaniu. Idealnie sprawdzi się jako baza do aromatycznych polew i glazur czekoladowych. Będzie doskonałą podstawą klasycznych kremów, musów, ganache i deserów. Z czekoladą przygotujesz także kremowe i aromatyczne lody i sorbety czekoladowe z orzechowym akcentem. Czekolada z dodatkiem orzechów laskowych pozwala uzyskać wyjątkowy smak pralin, batonów oraz innych wyrobów formowanych. Czekolada charakteryzuje się wyjątkowo gładką i kremową konsystencją. Nuty prażonych orzechów laskowych umiejętnie skomponowane z delikatną, gładką i idealnie słodką mleczną czekoladą!
Wskazówki dotyczące parowania. Smaki, które doskonale komponują się z mleczną czekoladą Azélia, to: owoce egzotyczne, kawa, ciasteczka, karmel, płatki i chrupki zbożowe.
Czekolada idealnie sprawdzi się do eleganckich pralin, trufli i batonów o kremowej konsystencji i wyjątkowym aromacie.
Mleczna czekolada Azélia od Valrhona, szczegóły produktu:
SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O PRODUKCIE
|
Nazwa handlowa |
Azélia 35% |
Seria produktowa |
Gourmet Chocolates |
Numer katalogowy |
11603 |
Rodzaj |
mleczna czekolada z orzechami laskowymi |
Zawartość kakao |
35% |
Opakowanie |
torba |
Masa netto |
3.0 kg |
Smak |
słodki, delikatny, gładki |
Aromat |
wyraźne akcenty prażonych orzechów laskowych |
Barwa |
ciepła, brązowa |
Płynność |
wysoka (4/5) |
Przeznaczenie |
czekolada cukiernicza |
Zastosowanie |
polewy, kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety |
Forma |
łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki |
Producent |
Valrhona |
Dystrybutor |
Sempre Group |
Wyjątkowy skład mlecznej czekolady Azélia:
Składniki i alergeny: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, orzechy laskowe (13.6%), ziarna kakao, odtłuszczone mleko w proszku, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny ekstrakt waniliowy; Produkt zawiera mleko i orzechy laskowe, może zawierać śladowe ilości pozostałych orzechów, glutenu, jaj oraz soi.
Mleczna czekolada z orzechami laskowymi (35% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe).
Jak przechowywać mleczną czekoladę?
Warunki przechowywania: mleczną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 15 miesięcy od daty produkcji). Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.
Kompozycja i wartość odżywcza czekolady Azélia:
KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW W CZEKOLADZIE |
składnik główny |
zawartość procentowa |
Cukier |
29.5 % |
Tłuszcz kakaowy |
26.2 % |
Pełne mleko w proszku |
14.3 % |
Orzechy laskowe |
13.6 % |
Ziarna kakao |
9.5 % |
Odtłuszczone mleko w proszku |
6.4 % |
Emulgator (lecytyna słonecznikowa) |
0.4 % |
Naturalny ekstrakt waniliowy |
0.1 % |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2478 kJ/596 kcal |
Tłuszcz |
44.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
22.0 g |
Węglowodany |
40.0 g |
w tym cukry |
39.0 g |
Białko |
9.3 g |
Błonnik |
3.3 g |
Sól |
0.24 g |
Możliwości zastosowania mlecznej czekolady z orzechami:
Główne zastosowania mlecznej czekolady z orzechami laskowymi, to kremy, ganache, musy, desery, lody i sorbety oraz oblewanie, powlekanie i formowanie wyrobów. Delikatna i idealnie słodka mleczna czekolada z wyraźnymi nutami prażonych orzechów laskowych pozwoli na przygotowanie eleganckich pralin i batonów o wyjątkowo kremowej konsystencji. Wyjątkowy smak orzechowej, mlecznej czekolady idealnie komponuje się ze słodkim smakiem owoców egzotycznych, maślanym smakiem ciasteczek, aromatem kawy i karmelu oraz smakiem płatków i chrupek zbożowych.
ZASTOSOWANIE MLECZNEJ CZEKOLADY |
CUKIERNICTWO |
oblewanie, średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku |
polewy, karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle |
WYPIEKI I DESERY |
nadawanie smaku, oblewanie |
kremy, ganache, glazury, musy, sosy |
LODY I SORBETY |
nadawanie smaku |
lody rzemieślnicze, sorbety |
Warunki procesu temperowania czekolady:
WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY |
RODZAJ CZEKOLADY |
TOPNIENIE |
KRYSTALIZACJA |
PRACA Z CZEKOLADĄ |
CIEMNA CZEKOLADA |
T1 50-55°C |
T2 28-29°C |
T3 31-32°C |
MLECZNA CZEKOLADA |
T1 45-50°C |
T2 27-28°C |
T3 29-30°C |
BIAŁA CZEKOLADA |
T1 40-45°C |
T2 26-27°C |
T3 28-29°C |