GOLOSA - to seria gotowych do użycia kremów o uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie. Kremy charakteryzują się gładką i aksamitną konsystencją, a ich stosowanie jest proste i szybkie. Przeznaczone są do stosowania w wyrobach mrożonych (np. lody) oraz do podgrzewania (np. fontanny czekoladowe). Kremy doskonale sprawdzą się do dekorowania lodów (tworzenie lodów warstwowych i dekoracja kuwet z lodami - cremino) oraz deserów. Stosowane są jako baza do kremów i musów oraz jako polewa do ciast i monoporcji. Wytwarzane z wyselekcjonowanych składników i utrwalane w opakowaniu, co zapewnia ich wysoką jakość i trwałość. Jeden produkt - wiele zastosowań.
Ważne informacje: golosa - to półprodukt w postaci gładkiego kremu o uniwersalnym zastosowaniu; przeznaczony do użytku przemysłowego i rzemieślniczego. Krem do przekładania i dekorowania lodów rzemieślniczych (lody warstwowe, dekoracja lodów w kuwetach, dekoracja top) oraz do stosowania w wyrobach cukierniczych. Produkt przed użyciem należy dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (rozwarstwienie może być spowodowane zmianami temperatury i nie jest to wskaźnik degradacji produktu). Do mieszania i nakładania produktu należy używać wyłącznie suchych i czystych przyborów. Po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie, usuwając z opakowania ewentualne zabrudzenia (pozostałości produktu).
MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA |
przed użyciem zaleca się dokładnie wymieszać produkt - lekkie rozwarstwienie świadczy o wysokiej jakości produktu - brak substancji stabilizujących i/lub konserwujących |
BEZPOŚREDNIE UŻYCIE |
do tworzenia dekoracji kuwet z lodami przy użyciu form silikonowych - wlać krem (3.0 kg) do stalowej formy i umieścić ją w zamrażarce szokowej w temperaturze (-) 40°C na 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej tekstury; produkt przechowywać w temperaturze (-) 13°C
|
MUSY I LODY SMAKOWE |
krem należy wymieszać z ciepłym mlekiem (około 60°C) w proporcji 40:60; mieszankę należy ubić i schłodzić w zamrażarce szokowej |
VARIEGATO |
dozowanie według uznania; do przekładania, wzbogacania i dekorowania lodów; wystarczy lekko zmieszać z lodami |
POLEWY |
produkt można użyć jak glazury do dekoracji ciast lodowych i semifreddo; ciasto po udekorowaniu należy umieścić w zamrażarce szokowej |
FONTANNA CZEKOLADOWA |
produkt można stosować w fontannach czekoladowych; krem o temperaturze 25°C należy wlać do fontanny czekoladowej; zaleca się utrzymywanie temperatury poniżej 40°C (najlepiej 30°C) |
GOLOSA KROK PISTACCHIO - to półprodukt w postaci gładkiego kremu pistacjowego z dużymi kawałkami orzechów pistacjowych - idealny do produkcji kremowych lodów rzemieślniczych, dekorowania i urozmaicania; receptura zapewnia, że produkt pozostaje kremowy i łatwy do nabierania/nakładania w temperaturze do (-) 13°C.
Składniki: tłuszcz roślinny (olej słonecznikowy), cukier, prażone pistacje (12%), prażone pistacja kostka (10%), maltodekstryna, dekstroza, włókna roślinne, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa (E322), substancja przeciwutleniająca: alfa-tokoferol (E307), sól, barwnik: kurkumina (E100), karotenoidy (E160a), błękit brylantowy FCF (E133), wanilina; może zawierać śladowe ilości mleka, jaj, orzechów arachidowych, pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; termin przydatności produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 24 miesiące (od daty produkcji - zgodnie ze specyfikacją producenta).
RECEPTURA - DOZOWANIE |
GOLOSA |
QUANTUM SATIS - WEDŁUG UZNANIA |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2427/583 kJ/kcal |
Tłuszcz |
40.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
5.3 g |
Węglowodany |
50.0 g |
w tym cukry |
37.0 g |
Białko |
4.0 g |
Sól |
0.14 g |
PRZEZNACZENIE I ZASTOSOWANIE PRODUKTU
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.