250 g LASKA WANILII TAHITENSIS EUROVANILLE laski wanilii z Papua Nowa Gwinea o długości 16-17 cm
Laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Tahitensis z Papua Nowa Gwinea o długości od 16 do 17 centymetrów.
Opis produktu
Laski waniliowe od Eurovanille charakteryzują się intensywną czarną barwą, są błyszczące i sprężyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek aromatyczny do przetworów na bazie mleka - jogurtów, lodów, kremów itp. Nadają produktom wyjątkowy waniliowy smak z nutami kwiatowymi (wyczuwalne nuty tonki, siana oraz nuty pudrowe). Strąki wanilii Tahitensis z Papui Nowej Gwinei są czarne, błyszczące i sprężyste.


Składniki: 100 % laski wanilii Tahitensis.
Warunki przechowywania: laski wanilii należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU:
- 
laski wanilii Tahitensis 
- 
gatunek - Tahitensis 
- 
pochodzenie strąków - Papua Nowa Gwinea 
- 
wysokiej jakości laski czarnej wanilii - zbierane ręcznie 
- 
intensywna czarno-brązowa barwa 
- 
oleiste, błyszczące, sprężyste, elastyczne 
- 
intensywny, naturalny smak i aromat 
- 
profil sensoryczny z nutami kwiatowymi (nuty tonki, siana i nuty pudrowe) 
- 
długość strąków - około 16-17 cm 
- 
wilgotność strąków - około 30-40% 
- 
zapakowane w folię ochronną - 250 g 
- 
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw 
- 
zalecane dozowanie - od 1 do 6 strąków na 1 litr mieszanki bazowej 

| ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
| PRODUKT EUROVANILLE | APLIKACJE - ZASTOSOWANIE | REKOMENDOWANE DOZOWANIE | 
| LASKI WANILII BOURBON (VANILLA PODS) | JOGURT, LODY, KREMY, GANACHE | WEDŁUG UZNANIA | 1-6 SZTUK/1l MIESZANKI BAZOWEJ | 


 
KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.

Szczegóły produktu
- MASA NETTO
- 250 g
- OPAKOWANIE
- FOLIOWE OPAKOWANIE OCHRONNE
- DŁUGOŚĆ
- 16-17 cm
- RODZAJ
- LASKA WANILII
- AROMAT
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- SMAK
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- BARWA
- CZARNA | BRĄZOWA
- KONSYSTENCJA
- SPRĘŻYSTA
- PRZEZNACZENIE
- NATURALNY DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
- ZASTOSOWANIE
- DODATEK SMAKOWY DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH I POTRAW
- DOZOWANIE
- WEDŁUG UZNANIA
- APLIKACJE
- JOGURT | LODY | KREMY | GANACHE | DESERY | WYPIEKI
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- SERIA PRODUKTOWA
- VANILLA PODS
- POCHODZENIE
- PAPUA NOWA GWINEA
- GATUNEK
- TAHITENSIS
 
                   
                   
               
               
													 
													 
													 
													 
													 
													