
Indeks: SOSA355
Marka: Sosa Ingredients
500g PROESPUMA CALIENTE stabilizator do gorących pianek - Sosa
386,00 zł / 1 kg
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Guma ksantanowa to dodatek do żywności (E415) - polisacharyd produkowany przez bakterie (xanthomonas campestri), którym zawdzięcza swoją nazwę - o wszechstronnym zastosowaniu. Ma postać białego krystalicznego proszku, który wykazuje doskonałą rozpuszczalność w wodzie. Już niewielki dodatek powoduje zwiększenie lepkości płynów oraz ich stabilizowanie. Jest to całkowicie bezpieczny do spożycia dodatek do żywności, który znajduje szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu (w tym głownie przemysłu spożywczego), a także gastronomii i cukiernictwie.
Guma ksantanowa stosowana jest jako dodatek zagęszczający, emulgujący i utrwalający do emulsji oraz pianek, jednocześnie zapewniająca im jednolitą konsystencję. Wykazuje również właściwości stabilizujące oraz pozwala na tworzenie zawiesin. Powszechnie stosowana jest jako dodatek wpływający na konsystencję płynnych produktów spożywczych (sosów, zup, napojów itp.) - pozwala na stosowanie w dowolnym rodzaju cieczy o zawartości wody powyżej 80%.
Warunki użycia - zastosowanie gumy ksantanowej nie wymaga specjalnych warunków środowiskowych, można rozpuszczać ją zarówno na zimno jak i na gorąco. Działanie dodatku jest efektywne w niskich temperaturach, w obecności alkoholu (do stężenia 60%) oraz w produktach o niskim poziomie pH. Produkty zawierające dodatek gumy ksantanowej mogą być bezpiecznie podgrzewane do temperatury 100°C oraz poddawane procesowi mrożenia - bez utraty właściwości. Po dodaniu gumy ksantanowej do produktu należy ją dokładnie wymieszać - najlepiej przy użyciu miksera.
Zastosowanie:
dodatek do lodów - gwarantuje miękką i gładką konsystencję oraz zapobiega powstawaniu kryształków lodu
dodatek do wypieków - powoduje zwiększenie elastyczności oraz lepkości
wiąże cząsteczki powietrza wewnątrz ciasta (szczególnie ważne zastosowanie w produktach bezglutenowych)
dodatek do sosów i dressingów - nadaje kremowej konsystencji oraz zapobiega oddzielaniu składników (np. tłuszczu od wody)
dodatek do zup - zapewnia odpowiednią gęstość oraz równomierne rozprowadzenie przypraw (np. ziół)
dodatek do produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu - nadaje im kremowej konsystencji (działanie wypełniające)
stosowanie gumy ksantanowej jest bardzo powszechne oraz uniwersalne (różnorodność aplikacji)
łatwe użycie oraz wyjątkowa stabilność w różnych środowiskach
Dozowanie: 2 - 5 g/kg (optymalnie 3 g/kg)
Składniki: substancja zagęszczająca: guma ksantanowa (E415), maltodekstryna; może zawierać śladowe ilości mleka i jego pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów.
FILMY INSTUKTAŻOWE
Indeks: SOSA355
Marka: Sosa Ingredients
Indeks: RÓŻNE296
Marka: SEMPRE
Mąka migdałowa, kraj pochodzenia USA - drobno mielone migdały - doskonałe do wypieku francuskich makaroników. Sprawdzi się również jako zamiennik mąki pszennej podczas przygotowywania różnego rodzaju wypieków.
Indeks: SILIKOMART582
Marka: SILIKOMART
Forma do tworzenia oryginalnych dekoracji, przystawek i potraw na najwyższym poziomie. Inspirowana naturą i stworzona we współpracy z topowymi szefami kuchni. Innowacyjna, a zarazem uniwersalna w zastosowaniu - wykazuje odporność w szerokim zakresie temperatur.
Indeks: FOODCOLOURS293(1)
Marka: FOOD COLOURS
Roślinny zamiennik żelatyny - agar agar - w małym opakowaniu, idealnym do użytku domowego.
Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.