op. 485 ml PARAGON LABDANUM - kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym - syrop barmański
Paragon Labdanum: kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym łączącym charakterystyczny aromat bursztynu i żywicy ze specyficzną nutą skóry. Złożona esencja z odpowiednim balansem kwasowości. Pochodzenie: Hiszpania. Odkryj nowe botaniczne smaki z Paragon - ulotka do pobrania w załączniku!
Opis produktu
Czym jest kordiał barmański?
![]()
Dawniej słowem kordiał określano mocny trunek sporządzany z dodatkiem owoców i ziół. Szlachetny i aromatyczny napój alkoholowy stosowany był jako lek wzmacniający serce i cały układ krążenia. W dzisiejszych słownikach barmańskich kordiał, to określenie stosowane do opisania pewnego rodzaju syropu o słodko-kwaśnym i orzeźwiającym smaku. Kordiały powstają w wyniku maceracji skórki otartej z cytrusów, kawałków owoców oraz cukru. Kordiał barmański to doskonała baza do tworzenia "domowych" nalewek oraz aromatycznych drinków i napojów bezalkoholowych.
![]()
Paragon, czyli kordiał botaniczny:
![]()
Paragon, to seria najwyższej jakości kordiałów botanicznych. Stworzona do odkrywania nowych aromatów i niecodziennych połączeń smakowych czerpanych prosto z natury. To swego rodzaju powrót do korzeni w celu eksploracji najstarszych smaków botanicznych. Nietuzinkowe i rewolucyjne połączenie technologii perfumeryjnych i nauki o kwasach organicznych, które pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnych smaków. Paragon, to przygoda, która zaprasza do odkrywania nowych aromatów i sposób na stworzenie niepowtarzalnego wrażenia. Zaskakująca odmiana i alternatywa dla klasycznych lemoniad i drinków. Unikalny i wyjątkowy produkt stworzony z największą starannością przez profesjonalistów i prawdziwych ekspertów w dziedzinach botaniki i aromatyzacji. Zaskocz Swoich gości absolutnie wyjątkowymi smakami tworząc napoje na bazie kordiałów botanicznych marki Paragon.
Inspirowana naturą nowa generacja wyjątkowo aromatycznych kordiałów, które stanowią doskonałą bazę do drinków i napojów bezalkoholowych. Paragon, to łatwa do dozowania podstawa o perfekcyjnie wyważonym słodko-kwaśnym smaku. Idealnie zrównoważona baza, która nie wymaga dodawania słodyczy i kwasowości. Pozwala na tworzenie zarówno prostych jak i najbardziej wyszukanych kreacji barmańskich.
Paragon, to dwie dopracowane serie smaków! Kolekcja mistyczna, która koncentruje się na trzech roślinach o rzadkim pochodzeniu botanicznym. W kolekcji uchwycono cenne esencje, które oferują prawdziwie mistyczne doznania sensoryczne. Smaki kordiałów w serii, to: Vetiver, Palo Santo i Labdanum. Kolekcja pieprzowa, która została stworzona na bazie trzech odmian pieprzu z Kamerunu, Etiopii i Nepalu. Złożone esencje uzyskano za pomocą różnych technik ekstrakcji. Smaki kordiałów w serii, to: Rue Berry, Timur Berry i White Penja Pepper. Niesamowicie wszechstronna seria słodko-kwaśnych syropów, która doskonale łączy się z wieloma składnikami i alkoholami.
Stworzona przez Monin wyjątkowa gama botanicznych kordiałów o unikalnych i wyrazistych smakach. Paragon wykorzystuje mało znane gatunki roślin z czterech stron świata aby zaoferować smakoszom drinki i napoje o rzadkich i wyjątkowych smakach.
![]()
Paragon Mystic collection:
![]()
Mistyczna kolekcja zrodziła się z pragnienia odnowienia więzi z unikalnym wymiarem duchowym, a jednocześnie wprowadzenia prawdziwej rewolucji. Czyniąc to, poczuliśmy, dotknęliśmy, posmakowaliśmy i wybraliśmy trzy odurzające skarby natury, które umożliwią ci dostęp do subtelnych, niemal mistycznych i bezprecedensowych doznań zmysłowych.
![]()
Paragon Labdanum: kordiał botaniczny o unikalnym profilu smakowym łączącym charakterystyczny aromat bursztynu i żywicy ze specyficzną nutą skóry. Złożona esencja z odpowiednim balansem kwasowości. Pochodzenie: Hiszpania.
![]()
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ O PARAGONIE LABDANUM
![]()
Jak powstaje kordiał botaniczny?
![]()
Znaczenie metod ekstrakcji w zestawieniu z wiedzą o kwasach.
Aby wydobyć to, co najcenniejsze ze składników obecnych w naszych kolekcjach, kluczowe było połączenie kilku wyrafinowanych technik ekstrakcji celem odtworzenia całego spektrum organoleptycznego poszczególnych surowców. Kluczową rolę w percepcji walorów smakowych odgrywają trzy uzupełniające się kwasy, które wzmacniają i udoskonalają smak tych wyjątkowych produktów. Stosowane metody ekstrakcji: destylacja parowa, destylacja molekularna, parzenie, ekstrakcja rozpuszczalnikowa, nadkrytyczny dwutlenek węgla.
Każda technika ekstrakcji wydobywa określony profil smakowy. Dopiero połączenie różnych technik pozwala uzyskać pełne spektrum smaku poszczególnych składników. Metody ekstrakcji wyjątkowych smaków kordiałów botanicznych: Maceracja: surowiec jest mieszany z wodą i alkoholem przez siedem dni, a następnie filtrowany. Destylacja: mieszanina jest następnie poddawana procesowi destylacji. Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla: dwutlenek węgla jest przekształcany w stan nadkrytyczny, między gazem a cieczą, poprzez umieszczenie go pod ciśnieniem w temperaturze poniżej 40°C. Następnie jest on wykorzystywany do ekstrakcji najbardziej subtelnych smaków surowca i gwarantuje ich precyzyjne odtworzenie. Każda metoda wydobywa określony profil smakowy i wnosi coś nowego, to ich połączenie pozwala uzyskać pełne spektrum smaku.
Baza kordiałów botanicznych: kwas o zagadkowym działaniu, czyli kwas glukonowy, naturalnie występujący w miodzie i wykazujący doskonałe właściwości, które wykorzystywano są w produkcji kordiałów. Kwas glukonowy podtrzymuje pełnię smaków bez wprowadzania niepożądanych nut cytrusowych, zapewniając doskonały i długotrwały efekt odczucia w ustach.
![]()
Jak stosować kordiały botaniczne?
![]()
Seria kordiałów botanicznych wytwarzanych na bazie cukru i wody oraz oryginalnych aromatów. Najwyższej jakości syrop barmańskie z dodatkiem kwasów organicznych o wyjątkowych właściwościach. Niesamowicie wszechstronne produkty o doskonale zbilansowanym, słodko-kwaśnym smaku. Wydajne i niesamowicie wszechstronne. Przeznaczone przede wszystkim do łączenia z różnego rodzaju alkoholami, w celu tworzenia oryginalnych drinków. Wzbogacą smak każdego trunku przekształcając klasyczne formy w najbardziej wyszukane koktajle. Paragon będzie także doskonałą bazą orzeźwiającej lemoniady i mrożonych herbat o zaskakującym smaku i oryginalnym aromacie. Zastosujesz je także do rozgrzewających naparów i herbat, a nawet jako podstawę domowej nalewki.
Kordiały botaniczne stosuje się według podstawowych proporcji, które łatwo dostosujesz do Swoich przepisów. Klasyczne dozowanie kordiałów opiera się na ich proporcji w stosunku do całej objętości napoju. Podstawowe proporcje dozowania kordiałów to 1:5 (1 porcja kordiału marki Paragon na 5 porcji napoju bazowego).
Kordiały marki Paragon rozlewane są do stylizowanych butelek z grubego, brązowego szkła z drewnianą nakrętką w formie korka. Opakowanie inspirowane jest pierwotnym stosowaniem kordiałów, jako ziołowej nalewki wzmacniającej, spożywanej w formie lekarstwa. Opakowanie pozwala na efektowną prezentację produktów za barem. Stosowanie gotowych kordiałów, jako bazy do napojów zapewnia powtarzalność przepisów oraz znacznie przyspiesza pracę. Kordiały barmańskie po otwarciu należy przechowywać w temperaturze pokojowej (18-20°C) i zużyć w ciągu 3 miesięcy, licząc od momentu otwarcia.
![]()
Jaki skład ma kordiał botaniczny?
![]()
Składniki: cukier, woda, kwasy: kwas glukonowy, kwas cytrynowy, kwas mlekowy, naturalny aromat Labdanum.
![]()
Jak przechowywać kordiały botaniczne?
![]()
Warunki przechowywania produktu w fabrycznie zamkniętym opakowaniu: kordiały w fabrycznie zamkniętym opakowaniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przez bezpośrednim działaniem światła słonecznego. Data produkcji oraz termin przydatności do spożycia znajdują się na opakowaniu.
Warunki przechowywania produktu po otwarciu: po otwarciu kordiały botaniczne należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Optymalna temperatura przechowywania syropów po otwarciu to 18-20°C. Należy zabezpieczyć produkt przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz obcych zapachów. Po każdym użyciu należy szczelnie zatkać butelkę. Kordiał należy zużyć w ciągu 3 miesięcy od momentu otwarcia. Kordiały botaniczne nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych.
![]()
Paragon, szczegóły i charakterystyka produktu:
![]()
| Nazwa handlowa | Paragon Labdanum |
| Seria produktowa | Paragon |
| Kolekcja | Single Botanic Cordial Mystic Collection |
| Rodzaj | kordiał botaniczny |
| Profil smakowy | bursztyn, żywica, skóra |
| Aromat | Labdanum |
| Smak | złożony, zbilansowana kwasowość |
| Konsystencja | płynna |
| Forma | słodko-kwaśny syrop barmański |
| Brix | 55° |
| pH | 1.8 |
| Ekstrakcja smaku | Solvent extraction & Steam distillation |
| Pochodzenie | Hiszpania |
| Opakowanie | szklana butelka |
| Pojemność | 485 ml |
| Przeznaczenie | dodatek smakowy i aromatyczny |
| Zastosowanie | drinki i napoje bezalkoholowe |
| Dozowanie | 1:5 |
| Producent | Monin |
| Marka | Paragon |
| Importer | SCM |
| Dystrybutor | Sempre Group |
![]()
![]()
Jaką wartość odżywczą ma kordiał botaniczny?
![]()
| Przybliżona wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 1155 kJ / 276 kcal |
| Tłuszcz | 0.0 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.0 g |
| Węglowodany | 60.1 g |
| w tym cukry | 60.1 g |
| Błonnik | 0.0 g |
| Białko | 0.0 g |
| Sól | 0.03 g |
![]()
![]()
Jak wysyłamy kordiały w szklanych butelkach?
![]()
Kordiały botaniczne rozlewane są do designerskich szklanych butelek z efektowną nakrętką w formie drewnianego korka. Szklane butelki wysyłamy odpowiednio zabezpieczone, tak żeby zminimalizować ryzyko uszkodzenia produktu podczas transportu. Pojedyncze butelki kordiałów pakujemy w specjalne tuby z zamknięciem, które dodatkowo zabezpieczmy tekturowym wypełnieniem i umieszczamy w kartonie. Do pakowania większej ilości kordiałów stosujemy specjalne "bezpieczne" kartony przeznaczone do wysyłki szklanych butelek. Posiadamy kartony do pakowania 6 oraz 12 sztuk kordiałów w szklanych butelkach. Dokładamy wszelkich starań, żeby wyszukane smaki kordiałów botanicznych dotarły do Ciebie w całości!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Szczegóły produktu