
Indeks: TESCOMA68
Marka: TESCOMA
∅ 26 x h 7 cm TORTOWNICA SZEROKA 623306 TESCOMA rozpinana forma do pieczenia z szerokim dnem
Foremka do tworzenia wyjątkowych i kolorowych tortów. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania urodzinowych tortów dla dzieci. Przeznaczona jest przede wszystkim do tworzenia tortu tęczowego oraz w formie szachownicy. Do opakowania załączone są szczegółowe instrukcje wraz z przepisami.
Oryginalna forma do przygotowywania wielokolorowych korpusów tortów. Idealnie sprawdzi do tworzenia tęczowych tortów oraz szachownic. Foremka składa się z dwóch elementów i została wykonana z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa, które jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Przeznaczona jest do wylewania ciasta w formie oraz do wycinania elementów z upieczonych biszkoptów, nie jest przeznaczona do pieczenia. Instrukcja użytkowania formy wraz z przepisami załączona jest do opakowania.
Warunki użytkowania:
Tęczowe torty - należy przygotowywać w rozkładanych formach do pieczenia o średnicach 18, 20, 26 i 28 cm.
Torty szachownice - należy wykrawać z korpusów upieczonych w formach o średnicy 18 lub 26 cm.
PRZYGOTOWANIE TORTU TĘCZOWEGO:
Składniki na jeden korpus tortu o średnicy 26 cm:
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Barwienie: przygotowaną masę należy podzielić na cztery części o wadze 450 g, 250 g, 150 g i 50 g; każdą część należy zabarwić barwnikiem cukierniczym w innym kolorze.
Nalewanie: masy w rożnych kolorach należy wylewać stopniowo od brzegu do środka rozkładanej okrągłej formy na tort i średnicy 26 cm z włożoną foremką.
Pieczenie: po wypełnieniu formy ciastem należy ostrożnie wyjąć z niej foremkę; piec tęczowy korpus przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Dekorowanie: upieczony korpus, po wystudzeniu ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)
Wskazówka - aby przygotować tort tęczowy w formie o średnicy:
PRZYGOTOWANIE TORTU SZACHOWNICY:
Składniki na jeden jasny korpus tortu o średnicy 26 cm:
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Składniki na jeden ciemny korpus tortu o średnicy 26 cm:
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Wykrawanie: po wystudzeniu oba korpusy należy przekroić na płaty o tej samej grubości, a następnie wykroić z nich okręgi za pomocą foremki.
Składanie tortu szachownicy: z wykrojonych okręgów należy złożyć dowolną warstwę tortu; należy zacząć od największego okręgu i stopniowo wkładać do niego mniejsze okręgi, zawsze przeciwnego koloru; złożoną spodnią warstwę posmarować marmoladą lub kremem; na większy okrąg w dolnej warstwie należy położyć największy okrąg w przeciwnym kolorze i złożyć drugą warstwę; podobnie należy postępować w przypadku dwóch pozostałych warstw; ostatniej warstwy nie należy już smarować marmoladą ani kremem.
Dekorowanie: po całkowitym złożeniu korpus tortu szachownicy ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)
Wskazówka - aby przygotować tort szachownicę w formie o średnicy 18 cm, ilość składników w przepisach należy zmniejszyć o połowę; do wykrawania korpusów należy wtedy użyć tylko wewnętrznej części foremki.
Indeks: TESCOMA68
Marka: TESCOMA
Indeks: TESCOMA61
Marka: TESCOMA
Indeks: TESCOMA59
Marka: TESCOMA
Indeks: STALGAST217
Marka: STALGAST
Uniwersalny nożyk kuchenny z gładkim ostrzem. Wykonany ze stali nierdzewnej, z zielonym uchwytem z tworzywa. Idealny do obierania.
Indeks: SILIKOMART20/1
Marka: SILIKOMART
Klasyczna forma silikonowa do ciast i deserów w kształcie półkuli o wymiarach śr. 135 mm x wys. 67.5 mm i pojemności 654 ml. Forma cukiernicza o wszechstronnym zastosowaniu. Idealna do nowoczesnych ciast i deserów mrożonych.
Indeks: PAVONI297
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: TALA28
Marka: TALA
Foremka do tworzenia wyjątkowych i kolorowych tortów. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania urodzinowych tortów dla dzieci. Przeznaczona jest przede wszystkim do tworzenia tortu tęczowego oraz w formie szachownicy. Do opakowania załączone są szczegółowe instrukcje wraz z przepisami.