FOREMKA DO KOLOROWYCH KORPUSÓW TORTÓW 623328 TESCOMA szablon do wykrawania i wylewania ciasta
Foremka do tworzenia wyjątkowych i kolorowych tortów. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania urodzinowych tortów dla dzieci. Przeznaczona jest przede wszystkim do tworzenia tortu tęczowego oraz w formie szachownicy. Do opakowania załączone są szczegółowe instrukcje wraz z przepisami.
Opis produktu
Oryginalna forma do przygotowywania wielokolorowych korpusów tortów. Idealnie sprawdzi do tworzenia tęczowych tortów oraz szachownic. Foremka składa się z dwóch elementów i została wykonana z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa, które jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Przeznaczona jest do wylewania ciasta w formie oraz do wycinania elementów z upieczonych biszkoptów, nie jest przeznaczona do pieczenia. Instrukcja użytkowania formy wraz z przepisami załączona jest do opakowania.
Warunki użytkowania:
- można myć w zmywarce
- do wylewania ciasta
- do wykrawania ciasta
- nie używać w piekarniku
- nie stosować w kuchence mikrofalowej
Tęczowe torty - należy przygotowywać w rozkładanych formach do pieczenia o średnicach 18, 20, 26 i 28 cm.
Torty szachownice - należy wykrawać z korpusów upieczonych w formach o średnicy 18 lub 26 cm.
PRZYGOTOWANIE TORTU TĘCZOWEGO:
Składniki na jeden korpus tortu o średnicy 26 cm:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g cukru pudru
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek gorącej wody
- 4 kolory barwników spożywczych w żelu
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Barwienie: przygotowaną masę należy podzielić na cztery części o wadze 450 g, 250 g, 150 g i 50 g; każdą część należy zabarwić barwnikiem cukierniczym w innym kolorze.
Nalewanie: masy w rożnych kolorach należy wylewać stopniowo od brzegu do środka rozkładanej okrągłej formy na tort i średnicy 26 cm z włożoną foremką.
Pieczenie: po wypełnieniu formy ciastem należy ostrożnie wyjąć z niej foremkę; piec tęczowy korpus przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Dekorowanie: upieczony korpus, po wystudzeniu ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)
Wskazówka - aby przygotować tort tęczowy w formie o średnicy:
- 28 cm - ilość składników w przepisie należy zwiększyć o 1/4
- 20 cm - ilość składników w przepisie należy zmniejszyć o 1/3
- 18 cm - ilość składników w przepisie należy zmniejszyć o 1/2
- podczas przygotowywania tortów w formach o średnicy 18 cm i 20 cm należy używać do wylewania tylko wewnętrznej części foremki.
PRZYGOTOWANIE TORTU SZACHOWNICY:
Składniki na jeden jasny korpus tortu o średnicy 26 cm:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g cukru pudru
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek gorącej wody
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Składniki na jeden ciemny korpus tortu o średnicy 26 cm:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g cukru pudru
- 6 jaj
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek gorącej wody
- 30 g kakao
Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.
Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.
Wykrawanie: po wystudzeniu oba korpusy należy przekroić na płaty o tej samej grubości, a następnie wykroić z nich okręgi za pomocą foremki.
Składanie tortu szachownicy: z wykrojonych okręgów należy złożyć dowolną warstwę tortu; należy zacząć od największego okręgu i stopniowo wkładać do niego mniejsze okręgi, zawsze przeciwnego koloru; złożoną spodnią warstwę posmarować marmoladą lub kremem; na większy okrąg w dolnej warstwie należy położyć największy okrąg w przeciwnym kolorze i złożyć drugą warstwę; podobnie należy postępować w przypadku dwóch pozostałych warstw; ostatniej warstwy nie należy już smarować marmoladą ani kremem.
Dekorowanie: po całkowitym złożeniu korpus tortu szachownicy ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)
Wskazówka - aby przygotować tort szachownicę w formie o średnicy 18 cm, ilość składników w przepisach należy zmniejszyć o połowę; do wykrawania korpusów należy wtedy użyć tylko wewnętrznej części foremki.
Szczegóły produktu
- WAGA
- 140 g
- OPAKOWANIE
- foremka wraz z instrukcją i przepisami
- WYSOKOŚĆ
- 5 cm
- DŁUGOŚĆ
- 22 cm
- ŚREDNICA
- 19 cm
- RODZAJ
- akcesoria do pieczenia
- KSZTAŁT
- okrągły
- KOLOR
- biały
- MATERIAŁ
- tworzywo sztuczne
- PRZEZNACZENIE
- do kontaktu z żywnością
- ZASTOSOWANIE
- do wykrawania i wylewania ciasta
- SERIA PRODUKTOWA
- Delicia Tescoma
- GWARANCJA PRODUCENTA
- 3 lata