• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

FOREMKA DO KOLOROWYCH KORPUSÓW TORTÓW 623328 TESCOMA szablon do wykrawania i wylewania ciasta

TESCOMA113

Foremka do tworzenia wyjątkowych i kolorowych tortów. Idealnie sprawdzi się do przygotowywania urodzinowych tortów dla dzieci. Przeznaczona jest przede wszystkim do tworzenia tortu tęczowego oraz w formie szachownicy. Do opakowania załączone są szczegółowe instrukcje wraz z przepisami.

46,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

Oryginalna forma do przygotowywania wielokolorowych korpusów tortów. Idealnie sprawdzi do tworzenia tęczowych tortów oraz szachownic. Foremka składa się z dwóch elementów i została wykonana z wysokiej jakości wytrzymałego tworzywa, które jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością. Przeznaczona jest do wylewania ciasta w formie oraz do wycinania elementów z upieczonych biszkoptów, nie jest przeznaczona do pieczenia. Instrukcja użytkowania formy wraz z przepisami załączona jest do opakowania.

Warunki użytkowania:

  • można myć w zmywarce
  • do wylewania ciasta
  • do wykrawania ciasta
  • nie używać w piekarniku
  • nie stosować w kuchence mikrofalowej

Tęczowe torty - należy przygotowywać w rozkładanych formach do pieczenia o średnicach 18, 20, 26 i 28 cm.

Torty szachownice - należy wykrawać z korpusów upieczonych w formach o średnicy 18 lub 26 cm.

PRZYGOTOWANIE TORTU TĘCZOWEGO:

Składniki na jeden korpus tortu o średnicy 26 cm:

  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 4 kolory barwników spożywczych w żelu

Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.

Barwienie: przygotowaną masę należy podzielić na cztery części o wadze 450 g, 250 g, 150 g i 50 g; każdą część należy zabarwić barwnikiem cukierniczym w innym kolorze.

Nalewanie: masy w rożnych kolorach należy wylewać stopniowo od brzegu do środka rozkładanej okrągłej formy na tort i średnicy 26 cm z włożoną foremką.

Pieczenie: po wypełnieniu formy ciastem należy ostrożnie wyjąć z niej foremkę; piec tęczowy korpus przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Dekorowanie: upieczony korpus, po wystudzeniu ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)

Wskazówka - aby przygotować tort tęczowy w formie o średnicy:

  • 28 cm - ilość składników w przepisie należy zwiększyć o 1/4
  • 20 cm - ilość składników w przepisie należy zmniejszyć o 1/3
  • 18 cm -  ilość składników w przepisie należy zmniejszyć o 1/2
  • podczas przygotowywania tortów w formach o średnicy 18 cm i 20 cm należy używać do wylewania tylko wewnętrznej części foremki.

PRZYGOTOWANIE TORTU SZACHOWNICY:

Składniki na jeden jasny korpus tortu o średnicy 26 cm:

  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek gorącej wody

Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.

Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Składniki na jeden ciemny korpus tortu o średnicy 26 cm:

  • 240 g mąki pszennej
  • 240 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 6 łyżek gorącej wody
  • 30 g kakao

Przygotowanie ciasta: białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę; żółtka wymieszać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy i ubić na gładką masę; podczas ubijania, ciągle mieszając, należy dodawać do masy olej i gorącą wodę; następnie do masy z żółtek stopniowo dodać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao; na samym końcu delikatnie wymieszać masę z piana z białek (przygotowana masa ciasta to około 900 g, co wystarczy na upieczenie jednego tęczowego korpusu); aby uzyskać wyraźniejszy smak do cista można dodać łyżkę soku z cytryny oraz skórkę otartą z jednej cytryny.

Pieczenie: korpus piec przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C.

Wykrawanie: po wystudzeniu oba korpusy należy przekroić na płaty o tej samej grubości, a następnie wykroić z nich okręgi za pomocą foremki.

Składanie tortu szachownicy: z wykrojonych okręgów należy złożyć dowolną warstwę tortu; należy zacząć od największego okręgu i stopniowo wkładać do niego mniejsze okręgi, zawsze przeciwnego koloru; złożoną spodnią warstwę posmarować marmoladą lub kremem; na większy okrąg w dolnej warstwie należy położyć największy okrąg w przeciwnym kolorze i złożyć drugą warstwę; podobnie należy postępować w przypadku dwóch pozostałych warstw; ostatniej warstwy nie należy już smarować marmoladą ani kremem.

Dekorowanie: po całkowitym złożeniu korpus tortu szachownicy ozdabiamy w ulubiony sposób (kremem, bitą śmietaną, polewą, czekoladą, owocami itp.)

Wskazówka - aby przygotować tort szachownicę w formie o średnicy 18 cm, ilość składników w przepisach należy zmniejszyć o połowę; do wykrawania korpusów należy wtedy użyć tylko wewnętrznej części foremki.

Szczegóły produktu
TESCOMA113
2 Przedmioty

Opis

WAGA
140 g
OPAKOWANIE
foremka wraz z instrukcją i przepisami
WYSOKOŚĆ
5 cm
DŁUGOŚĆ
22 cm
ŚREDNICA
19 cm
RODZAJ
akcesoria do pieczenia
KSZTAŁT
okrągły
KOLOR
biały
MATERIAŁ
tworzywo sztuczne
PRZEZNACZENIE
do kontaktu z żywnością
ZASTOSOWANIE
do wykrawania i wylewania ciasta
SERIA PRODUKTOWA
Delicia Tescoma
GWARANCJA PRODUCENTA
3 lata
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: TESCOMA183

Marka: TESCOMA

∅ 22 x h 7 cm TORTOWNICA I FORMA DO BABKI 623284 TESCOMA rozpinana okrągła forma z dwoma rodzajami dna

Wysokiej jakości forma do pieczenia z dwoma rodzajami dna i rozpinanym brzegiem ułatwiającym wyjmowanie wypieków. Posiada powłokę zabezpieczającą przed przywieraniem. Idealnie sprawdzi się do wypieku babek, biszkoptów, serników oraz wielu innych rodzajów ciast.

Cena 101,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE