CHOCOLART - COCOA BUTTER COLOURS BY EMMANUELE FORCONE:
To seria barwników przygotowanych na bazie masła kakaowego. Przeznaczone są do pracy z czekoladą - barwienie masy czekoladowej, dekorowanie powierzchni czekolady oraz form.
Barwniki charakteryzują się twardą konsystencją - przed użyciem wymagają podgrzania do temperatury około 30°C w celu ich upłynnienia (barwniki należy stosować w temperaturze 28°C, nie podgrzewać do temperatury powyżej 45°C). Z barwnikami na bazie masła kakaowego pracuje się w podobny sposób jak z czekoladą. Upłynnione barwniki dodajemy bezpośrednio do zatemperowanej czekolady lub masła kakaowego.
Można nanosić je na powierzchnię folii gitarowej - w celu stworzenia dekoracji czekoladowych. Barwniki można nanosić również na powierzchnię form do czekolady wykonanych z poliwęglanu lub tritanu. Pozwala to na tworzenie efektownych, kolorowych pralin i czekoladek. Barwniki na formę można nakładać za pomocą pistoletu lub ręcznie, na przykład za pomocą pędzelka.
Kolor barwnika będzie najlepiej odwzorowany po zmieszaniu z białą czekoladą. Barwniki doskonale sprawdzą się do dekoracji powierzchni czekolady mlecznej oraz deserowej (dekorowane praliny, kolorowe dekoracje czekoladowe).
Barwniki nie zawierają w składzie dwutlenku tytanu - E171
Profesjonalny barwnik spożywczy na bazie masła kakaowego do dekoracji wyrobów cukierniczych - składniki: masło kakaowe (nośnik), barwniki: czerwień allura (E129); może zawierać śladowe ilości mleka i orzechów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
3330/765 kJ/kcal |
Tłuszcz |
90.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
54.0 g |
Węglowodany |
0.0 g |
w tym cukry |
0.0 g |
Białko |
0.0 g |
Sól |
0.0 g |
Warunki przechowywania: barwniki należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; optymalna temperatura przechowywania - 20-25°C; barwniki w odpowiednich warunkach przechowywania mają stałą konsystencję, przed użyciem należy je upłynnić (w kąpieli wodnej).
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).