COLORANT LAQUE - to gama rozpuszczalnych w tłuszczu barwników spożywczych charakteryzujących się silną koncentracją substancji barwiącej. Wysoka koncentracja barwnika pozwala na mniejsze dozowanie, dzięki czemu barwniki doskonale sprawdzają się do barwienia - czekolady, masła kakaowego, śmietany i innych tłustych mas cukierniczych. Barwniki dobrze łączą się z gęstymi masami o wysokiej zawartości tłuszczu. Rozpuszczalne w tłuszczu barwniki spożywcze należy dodawać bezpośrednio do barwionej masy. Barwniki można również mieszać z płynnym tłuszczem roślinnym i nakładać przy użyciu pistoletu do czekolady. Nośnikiem dla barwników jest "lakier aluminiowy".
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Zastosowanie - do barwienia:
-
czekolady,
-
masła kakaowego,
-
polew na bazie czekolady,
-
tłustych mas cukierniczych,
-
kremów i nadzień,
-
powierzchni czekolady,
-
do nanoszenia za pomocą pistoletu (po uprzednim połączeniu z płynnym tłuszczem).
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU |
SKŁADNIKI |
CZERŃ BRYLANTOWA PN (E151), TARTRAZYNA (E102) |
NUMER KATALOGOWY |
CH55 |
NAZWA HANDLOWA |
LIPOSOLUBLE NOIR LACQUER DYE |
OPAKOWANIE |
SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ |
MASA NETTO |
100 GRAMÓW |
DOZOWANIE |
ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI NOŻA |
RODZAJ |
SKONCENTROWANY BARWNIK SPOZYWCZY W PROSZKU |
ROZPUSZCZALNOŚĆ |
W TŁUSZCZU |
KOLOR |
CZARNY |
SERIA PRODUKTOWA |
COLORANT LAQUE |
ZAWARTOŚĆ CZYSTEGO BARWNIKA |
17-20% |
ZAWARTOŚĆ ALUMINIUM |
MAX. 20.8% |
NOŚNIK DLA SUBSTANCJI BARWIĄCEJ |
LAKIER ALUMINIOWY |
FORMA |
PROSZEK |
PRODUCENT |
DECO RELIEF |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Zasady dozowania:
-
barwniki można dodawać bezpośrednio do masy,
-
barwniki można mieszać z płynnym tłuszczem i nanosić za pomocą pistoletu na powierzchnię czekolady.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
MAKSYMALNE DOZOWANIE |
wyroby cukiernicze (05.02) |
330 mg/kg |
dekoracje i powłoki |
1420 mg/kg |
pieczywo |
niedozwolone |
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie); składować w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania barwników używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
Produkt zgodny z:
Rozporządzenie (UE) nr. 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku.
Rozporządzenie (UE) nr. 231/2012 z dnia 09 marca 2012 roku.
Rozporządzenie (UE) nr 380/2012 z dnia 03 maja 2012 roku.
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)
![](https://www.cukieteria.pl/img/cms/panel%20oddzielaj%C4%85cy%20w%20opisie.png)