op. 50 g INTENSE JAUNE PRINTEMPS INT12 DECO RELIEF rozpuszczalny w wodzie barwnik spożywczy w proszku - żółty wiosenny
Gama rozpuszczalnych w wodzie barwników spożywczych charakteryzujących się wysoką koncentracją czystej substancji barwiącej. Intensywne barwniki w formie proszku o niskim dozowaniu łatwo rozpuszcza się w płynach i masach. Przeznaczone przede wszystkim do barwienia dekoracji wykonywanych z cukru i izomaltu. Doskonale sprawdzają się do tworzenia kolorowych francuskich makaroników.
Opis produktu
LES INTENSES - to gama rozpuszczalnych w wodzie barwników spożywczych charakteryzujących się silną koncentracją substancji barwiącej. Wysoka koncentracja barwnika pozwala na mniejsze dozowanie, dzięki czemu barwniki doskonale sprawdzają się do barwienia - izomaltu, makaroników, kremów do eklerów i musów. Barwniki nie nadają się do barwienia produktów takich, jak czekolada lub masło kakaowe (do barwienia czekolady przeznaczone są barwniki rozpuszczalne w tłuszczu). Intensywne barwniki w proszku przeznaczone są przede wszystkim do tworzenia dekoracyjnych elementów wykonywanych z cukru i izomaltu.
Zastosowanie:
-
do barwienia elementów dekoracyjnych wykonywanych z cukru i izomaltu,
-
do barwienia francuskich makaroników,
-
do barwienia kremów do nadziewania (eklerów, makaroników),
-
do barwienia ciast i ciasteczek,
-
do barwienia musów,
-
do barwienia płynów.
Nie stosować do:
-
czekolady,
-
masła kakaowego,
-
polew na bazie czekolady,
-
tłustych mas cukierniczych.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU | |
SKŁADNIKI | ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA (E104) |
NUMER KATALOGOWY | INT12 |
NAZWA HANDLOWA | JAUNE PRINTEMPS |
OPAKOWANIE | SŁOIK Z TWORZYWA Z NAKRĘTKĄ |
MASA NETTO | 50 GRAMÓW |
DOZOWANIE | ZA POMOCĄ KOŃCÓWKI NOŻA |
RODZAJ | SKONCENTROWANY BARWNIK SPOZYWCZY W PROSZKU |
ROZPUSZCZALNOŚĆ | W WODZIE / ALKOHOLU / GLICERYNIE / SYROPIE CUKROWYM / SORBITOLU |
KOLOR | ŻÓŁTY - WIOSENNA ŻÓŁĆ |
SERIA PRODUKTOWA | LES INTENSES |
ZAWARTOŚĆ CZYSTEGO BARWNIKA | 70% |
FORMA | PROSZEK |
PRODUCENT | DECO RELIEF |
Zasady dozowania:
-
zaleca się uprzednie rozrobienie barwnika w wodzie,
-
barwniki można dodawać również bezpośrednio do masy,
-
wysoka koncentracja barwnika - końcówka noża wystarcza do zabarwienia 1 litra masy.
MAKSYMALNA ROZPUSZCZALNOŚĆ | |
woda o temperaturze 20°C | 40 g/l |
woda o temperaturze 80°C | 60 g/l |
alkohol o temperaturze 50°C | 20 g/l |
alkohol o temperaturze 95°C | nierozpuszczalny |
gliceryna | 20 g/l |
sorbitol | 20 g/l |
syrop cukrowy | 20 g/l |
tłuszcz | nierozpuszczalny |
MAKSYMALNE DOZOWANIE | |
wyroby cukiernicze (05.02) | 40 mg/kg |
dekoracje i powłoki | 70 mg/kg |
nadzienia | 70 mg/kg |
pieczywo | zabronione |
Warunki przechowywania: barwniki spożywcze należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (po każdym użyciu dokładnie zamknąć opakowanie); składować w suchym i chłodnym miejscu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i wilgoci; do dozowania barwników używać wyłącznie czystych i suchych przyborów.
* barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).
Produkt zgodny z:
Rozporządzenie (UE) nr. 1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 roku.
Rozporządzenie (UE) nr. 231/2012 z dnia 09 marca 2012 roku.
Szczegóły produktu