BAZY MLECZNE - wyselekcjonowane surowce przekształcają się w wysokiej jakości bazy do lodów o kremowych smakach, od tradycyjnych, po najbardziej innowacyjne.
BAZY 50 G - to bazy, do których należy dodać mleko i śmietanę.
BAZA TOP PREMIUM 50 F.C. - najwyższej jakości baza do produkcji kremowych lodów mlecznych - wytwarzana z wyselekcjonowanych składników (premium). Jest to półprodukt w proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych (metodą tradycyjną). Baza charakteryzuje się niskim dozowaniem (50 g/l) i pozwala uzyskać lody o delikatnym, kremowym smaku. Łatwa w użyciu - bazę wystarczy połączyć z mlekiem oraz cukrem (w procesie na gorąco). Skład oparty jest na białkach mleka oraz substancjach emulgujących pochodzenia roślinnego (bez dodatku tłuszczu). "Idealna do produkcji lodów o wyjątkowej strukturze, doskonałej smarowności i wybornym smaku".
Składniki: odtłuszczone mleko w proszku, dekstroza, substancje zagęszczające: karboksymetyloceluloza (E466), guma guar (E412), guma tara (E417), substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), aromaty; produkt bezglutenowy; może zawierać śladowe ilości soi, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, innych orzechów oraz ich pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO) |
MLEKO |
1000 ml |
CUKIER |
250 g |
BAZA TOP PREMIUM 50 F.C. |
50 g |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1645/390 kJ/kcal |
Tłuszcz |
8.4 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
4.1 g |
Węglowodany |
57.0 g |
w tym cukry |
56.0 g |
Białko |
18.0 g |
Sól |
1.4 g |
DANE ANALITYCZNE |
WILGOTNOŚĆ |
max. 3.0 % |
CUKRY |
28.5 +/- 1.0 % |
SUCHA MASA MLECZNA BEZTŁUSZCZOWA |
50.5 +/- 2.0 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
18.0 +/- 0.3 % |
CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 10000 cfu/g |
PLESNIE I DROŻDŻE |
< 200 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 25 cfu/g |
Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".