BAZY MLECZNE - wyselekcjonowane surowce przekształcają się w wysokiej jakości bazy do lodów o kremowych smakach, od tradycyjnych, po najbardziej innowacyjne.
BAZY 100 G - to bazy z tłuszczami roślinnymi i/lub tłuszczami mlecznymi, do których należy dodać mleko.
BAZA TOP 100 O SMAKU ŚMIETANKOWYM - najwyższej jakości baza do produkcji lodów mlecznych o smaku śmietankowym - wytwarzana z wyselekcjonowanych składników. Jest to półprodukt w proszku przeznaczony do produkcji lodów rzemieślniczych (metodą tradycyjną). Baza charakteryzuje się niskim dozowaniem (100 g/l) i pozwala uzyskać kremowe lody o przyjemnym śmietankowym smaku. Łatwa w użyciu - bazę wystarczy połączyć z mlekiem oraz cukrem (w procesie na gorąco). Skład oparty jest na tłuszczu roślinnym oraz białkach mleka z dodatkiem substancji emulgujących i zagęszczających. "Baza nadająca lodom rzemieślniczym doskonałą puszystość (overrun). O zapachu śmietankowym; 40% tłuszczów".

Składniki: tłuszcz roślinny (kokosowy), dekstroza, odtłuszczone mleko w proszku, suszony syrop glukozowy, substancje emulgujące: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), estry kwasów tłuszczowych i sacharozy (E473), substancje zagęszczające: karboksymetyloceluloza (E466), guma tara (E412), guma guar (E417), białka mleka, aromaty, włókna roślinne; produkt bezglutenowy; może zawierać śladowe ilości soi, jaj, migdałów, orzechów laskowych, orzechów włoskich, pistacji, pozostałych orzechów oraz ich pochodnych.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA GORĄCO) |
MLEKO |
1000 ml |
CUKIER |
250 g |
BAZA TOP 100 O SMAKU ŚMIETANKOWYM |
100 g |

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2423/582 kJ/kcal |
Tłuszcz |
40.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
34.0 g |
Węglowodany |
48.0 g |
w tym cukry |
42.0 g |
Białko |
5.9 g |
Sól |
1.0 g |

DANE ANALITYCZNE |
WILGOTNOŚĆ |
max. 3.0 % |
CUKRY |
38.0 +/- 1.0 % |
TŁUSZCZ |
35.0 +/- 1.0 % |
BIAŁKA MLEKA |
7.0 +/- 0.5 % |
LAKTOZA |
6.0 +/- 0.5 % |
POZOSTAŁA SUCHA MASA |
11.0 +/- 1.0 % |

CHARAKTERYSTYKA MIKROBIOLOGICZNA |
CAŁKOWITA LICZBA PŁYTEK |
< 5000 cfu/g |
PLESNIE |
< 100 cfu/g |
DROŻDŻE |
< 200 cfu/g |
ENTEROBAKTERIE |
< 100 cfu/g |
SALMONELLA |
nieobecne w 25 g |
PACIORKOWCE |
< 25 cfu/g |

Wyprodukowano z pasją we Włoszech przez PERNIGOTTI GELATIERI ITALIANI - markę, która specjalizuje się w produkcji komponentów do tworzenia tradycyjnych lodów rzemieślniczych w nowoczesnym wydaniu i interpretacji. "Doskonałe surowce, niestrudzone zaangażowanie w innowacje i ogromna pasja w dążeniu do perfekcji uczyniły Pernigotti Maestri Gelatieri Italiani jedną z najbardziej cenionych w świecie marek włoskiego cukiernictwa. Z ponad 160-letnią historią i doświadczeniem w branży lodziarskiej, mogą zaoferować tylko to, co najlepsze, a dzięki wykorzystywanej od 1936 roku wiedzy ekspertów od półproduktów niezbędnych do wytwarzania lodów, puszczenie wodzy fantazji nigdy nie było prostsze".

