Wyobrażasz sobie wakacje bez chrupiących gofrów z dodatkami? Mieszanka bazowa w proszku pozwala na przygotowywanie zawsze idealnie chrupiących gofrów na słodko, które doskonale komponują się z różnego rodzaju dodatkami.
Tradycyjna mieszanka bazowa do przygotowywania gofrów biszkoptowych przeznaczona przede wszystkim do stosowania w punktach gastronomicznych oraz cukiernictwie. Baza do gofrów to mieszanka suchych składników w proszku (w tym jaj) w odpowiednio dobranych proporcjach. Bardzo łatwa w użyciu - do mieszanki wystarczy dodać wodę (w temperaturze pokojowej) oraz tłuszcz (olej roślinny) i dokładnie wymieszać (do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta). Stosowanie bazy zapewnia powtarzalność podawanych gofrów oraz znacząco skraca czas przygotowania ciasta, co wpływa na usprawnienie i przyspieszenie pracy oraz zapewnienie stałej jakości podawanych wypieków. Ciasto przeznaczone jest do wypiekania w profesjonalnych gofrownicach gastronomicznych lub mniejszych gofrownicach do użytku domowego.
Gofry po wypieczeniu mają puszyste wnętrze, idealnie chrupiącą skórkę oraz charakterystyczną (i bardzo apetyczną) złotą barwę. Charakteryzują się delikatnym (waniliowym) aromatem oraz wyważonym słodkim smakiem. Doskonale sprawdzą się w klasycznej wersji z cukrem pudrem oraz podawane z różnego rodzaju dodatkami - bitą śmietaną, świeżymi owocami, owocami w żelu, słodkimi sosami, posypkami dekoracyjnymi lub posypkami cukrowymi. Zastosowane dodatki dają ogromne możliwości tworzenia różnorodnych kombinacji smakowych i teksturalnych.
Zalety stosowania mieszanki do gofrów biszkoptowych:
łatwość użycia (wymaga dodatku jedynie dwóch składników)
zawsze odpowiednio dobrane proporcje składników na ciasto
usprawnienie pracy po przez skrócenie czasu przygotowania ciasta
Warunki przechowywania: mieszankę w proszku należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.
RECEPTURA
1000 g
WODA
200-300 g
OLEJ ROSLINNY
1000 g
MIESZANKA BAZOWA
Sposób przygotowania:
do naczynia wlać 1000 g wody (w temperaturze pokojowej)
dodać 200-300 g oleju roślinnego (bardzo dobrze sprawdzi się olej rzepakowy oraz słonecznikowy)
wymieszać mokre składniki i miksując na wolnych obrotach
stopniowo (porcjami) dodawać mieszankę bazową do gofrów w proszku (1000 g)
po dodaniu całości mieszanki w proszku włącz średnie obroty miksera i dokładnie wymieszaj
(do uzyskania jednolitej konsystencji)
gofry przygotowuje się w specjalnym urządzeniu (gofrownicy) nagrzanej do temperatury 195-230°C
czas przygotowania gofrów to około 3-4 minuty
przed wylaniem ciasta gofrownicę należy nagrzać do odpowiedniej temperatury
oraz zabezpieczyć powierzchnię płyty grzewczej cienką warstwą tłuszczu (aby zapobiec przywieraniu ciasta)
do zabezpieczania powierzchni gofrownicy doskonale sprawdzi się tłuszcz w sprayu
można również nakładać cienką warstwę tłuszczu za pomocą pędzelka
po każdym użyciu z gofrownicy należy usunąć pozostałości ciasta, okruchy oraz zabrudzenia (aby nie uległy przypaleniu)
Niezawodny i gotowy do użycia produkt - lekko słodka bita śmietana stworzona z myślą o profesjonalistach. Wygodna butelka z precyzyjnym dozownikiem zapewnia zawsze doskonały efekt dekoracyjny.
Wyjątkowa czekolada o intensywnym - karmelowym smaku i bursztynowej barwie o złotym odcieniu. Uniwersalna płynność czyni są wszechstronną w zastosowaniu. Doskonała do nadawania smaku oraz barwy rożnego rodzaju słodkim kreacjom.
Niezbędny dodatek do gorącej czekolady - kolorowe, miękkie, puszyste i ciągnące - mini pianki Marshmallow. Sprawdź jakie jeszcze dają możliwości zastosowania i wypróbuj ich w swojej domowej cukierni.