• Szkolenie Monin 8 maja

  • IMBIROWA BAZA DO LEMONIADY

oryginalna forma do walentynkowych batonów czekoladowych
  • oryginalna forma do walentynkowych batonów czekoladowych
  • oryginalna forma do walentynkowych batonów czekoladowych
  • oryginalna forma do walentynkowych batonów czekoladowych
  • oryginalna forma do walentynkowych batonów czekoladowych

CHOCADO CH035 TESORO B 52.935.86.0065 SILIKOMART forma z tritanu do walentynkowych batonów czekoladowych

SILIKOMART658

Idealna do tworzenia dekorowanych batonów czekoladowych na święto zakochanych >>>

98,00 zł
Brutto
Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

Forma do czekolady stworzona we współpracy z Kirsten Tibballs do tworzenia walentynkowych batonów czekoladowych.

Formy charakteryzuje wysoka jakość wykonania i odwzorowania kształtów. Wykonane zostały z tritanu, jest to nowoczesne tworzywo charakteryzujące się wysoką odpornością i elastycznością. Formy wykazują wysoką odporność na uderzenia, zarysowania i wgniecenia oraz zapewniają całkowitą niezawodność. Formy pozwalają na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek czekolady (schemat poniżej). 

Są bezpieczne w kontakcie z żywnością oraz odporne na chłodzenie, mrożenie i szokowe zamrażanie. Ponadto wyroby czekoladowe są łatwe do wyjęcia z formy oraz mają idealnie błyszczącą powierzchnię. Do produkcji pralin należy wybierać czekoladę o wyższej płynności (o oznaczeniu płynności - trzy lub cztery krople). Przed wlaniem czekolady formę należy lekko podgrzać, zapobiega to zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy wypełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.

Tritan™ - nowoczesne tworzywo, charakteryzujące się wysoką odpornością i elastycznością; produkty wykonane z tritanu mają wyjątkową trwałość, są bardziej odporne na uderzenia niż inne tworzywa i szkło; wykazują szczególną odporność na uderzenia, zarysowania i wgniecenia; materiał zapewnia całkowitą niezawodność produktów, a przy tym jest bezpieczny w kontakcie z żywnością.

Warunki użytkowania form do tabliczek czekolady wykonanych z tritanu:

  • formy wykazują odporność na działanie kwasów mineralnych, tłuszczu, olejów oraz alkoholu

  • charakteryzują się stabilnością w utrzymaniu kształtów i wymiarów pod wpływem działania wysokich i niskich temperatur

  • formy są odpowiednio twarde i elastyczne

  • wykazują odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 40°C do (+) 120°C

  • zaleca się ręczne czyszczenie form lub mycie w zmywarce przy użyciu delikatnych środków czyszczących

  • do czyszczenia nie należy używać ostrych gąbek, które mogą zarysować powierzchnię formy

  • form nie należy stosować w kuchence mikrofalowej 

  • chronić przed bezpośrednim kontaktem ze źródłem ciepła i otwartym ogniem (np. kuchenki gazowej)

SCHEMAT FORMY DO TABLICZEK CZEKOLADY:

  • WYBÓR ODPOWIEDNIEJ PŁYNNOŚCI CZEKOLADY:

Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą. Do tabliczek czekoladowych doskonale nadają się czekolady o płynności oznaczonej jako jak 3/5 kropli.

  • PROCES TEMPEROWANIA CZEKOLADY:

Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).

  • PRODUKCJA PRALIN Z NADZIENIEM:

Podczas produkcji pralin (lub tabliczek czekolady) z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.

Szczegóły produktu
SILIKOMART658

Opis

NUMER KATALOGOWY
52.935.86.0065
NAZWA HANDLOWA
TESORO B
ILOŚĆ BATONÓW
8
OBJĘTOŚĆ PORCJI
74 ml
OBJĘTOŚĆ FORMY
592 ml
WYMIARY FORMY
275 mm x 175 mm x h 25 mm
WYMIARY PORCJI
120 mm x 25 mm x h 12 mm
RODZAJ
FORMA DO BATONÓW CZEKOLADOWYCH
KSZTAŁT
PROSTOKĄTNY
KOLOR
TRANSPARENTNY
WZÓR
SERCA
MATERIAŁ
TRITAN™
PRZEZNACZENIE
DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
ZASTOSOWANIE
DO CZEKOLADY
KOD PRODUKTU
CH035
APLIKACJE
BATONY CZEKOLADOWE
SERIA PRODUKTOWA
CHOCADO
TEMATYKA
WALENTYNKI
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: SILIKOMART567

Marka: SILIKOMART

CHOCADO DEGUSTA 01T 52.925.86.0065 SILIKOMART forma do nieregularnych tabliczek czekolady z Tritanu™

Forma do tworzenia delikatnych tabliczek czekolady z nieregularnymi kawałkami w kształcie prostokątów. Wykonana z innowacyjnego materiału, który zapewnia wyjątkową trwałość i niezawodność podczas użytkowania.

Cena 64,40 zł Cena podstawowa 92,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: HANSBRUNNER114

Marka: HANS BRUNNER

HB-9175-S QUADRATPRALINE VALENA HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do pralin - kwadrat z wzorem serduszek

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nadziewanych lub dekorowanych pralin. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: CHOCOWORLD19

Marka: CHOCOLATE WORLD

CW2361 TRUFFEL DUBBEL MODEL CHOCOLATE WORLD - forma z poliwęglanu do pralin - dekoracyjne okrągłe trufle

Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 117,50 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Indeks: HANSBRUNNER125

Marka: HANS BRUNNER

HB-9201-PC NAPOLITAIN FOSSIL HANS BRUNNER - forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady - mini tabliczki z wzorem skamieniałości

Kolekcja form do tworzenia klasycznych, nowoczesnych, dekorowanych lub nadziewanych tabliczek czekolady. Dopracowane wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. OBEJRZYJ FILM I DOWIEDZ SIĘ, JAK PRACOWAĆ Z FORMĄ:

Cena 106,00 zł
Więcej
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE