
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady. Oryginalny wzór doskonale sprawdzi się do tworzenia tabliczek nadziewanych i dekorowanych.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z poliwęglanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z poliwęglanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Zalety korzystania z form z poliwęglanu:
trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność
odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur
zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych
równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy
możliwość kontrolowania wypełnienia formy - dzięki transparentnej barwie
łatwość wyjmowania kształtów z formy
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Indeks: PAVONI281
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: PAVONI286
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: CHOCOWORLD128
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia prostokątnych tabliczek czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie czterech tabliczek z osiemnastoma kwadratowymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: HANSBRUNNER104
Marka: HANS BRUNNER
Seria form do tworzenia dekoracyjnych wyrobów czekoladowych z okazji pierwszej komunii. Wykonane z wysokiej jakości odpornego poliwęglanu. Idealne do przygotowania słodkich upominków dla gości.
Indeks: HANSBRUNNER101
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia wielkanocnych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: HANSBRUNNER95
Marka: HANS BRUNNER
Seria oryginalnych form do tworzenia bożonarodzeniowych tabliczek czekolady. Proste kształty i wzory idealnie sprawdzą się do przygotowywania dekoracyjnych tabliczek z dodatkami.
Indeks: CHOCOWORLD77
Marka: CHOCOLATE WORLD
Nowoczesna forma na 8 batonów czekolady z półkołami.
Indeks: HANSBRUNNER76
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CACAOBARRY25/1
Marka: CACAO BARRY
Forma z tritanu to tworzenia prostokątnych tabliczek czekolady z kawałkami w kształcie półkul. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie trzech tabliczek z osiemnastoma półokrągłymi kawałkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni cukierniczej.
Indeks: CHOCOWORLD130
Marka: CHOCOLATE WORLD
Profesjonalna forma z poliwęglanu do dużych tabliczek czekolady o klasycznym kształcie. Doskonale sprawdzi się do tworzenia tabliczek nadziewanych.
Indeks: CHOCOWORLD28
Marka: CHOCOLATE WORLD
Nowoczesna forma 4 tabliczki czekolady z ukośnymi liniami.
Indeks: CHOCOWORLD128
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia prostokątnych tabliczek czekolady. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie czterech tabliczek z osiemnastoma kwadratowymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: CHOCOWORLD122
Marka: CHOCOLATE WORLD
Indeks: CHOCOWORLD74
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do tabliczki czekolady
Indeks: CHOCOWORLD115
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa do tabliczki czekolady
Indeks: SILIKOMART61
Marka: SILIKOMART
Indeks: HANSBRUNNER51
Marka: HANS BRUNNER
Indeks: CHOCOWORLD129
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma z poliwęglanu to tworzenia klasycznych batonów czekoladowych. Forma pozwala na jednorazowe przygotowanie dziesięciu batonów z sześcioma kwadratowymi kostkami. Profesjonalna forma, która doskonale sprawdzi się również w domowej pracowni czekoladowej.
Indeks: CHOCOWORLD79
Marka: CHOCOLATE WORLD
Forma poliwęglanowa na 2 tabliczki czekolady
Profesjonalna forma z poliwęglanu do tabliczek czekolady. Oryginalny wzór doskonale sprawdzi się do tworzenia tabliczek nadziewanych i dekorowanych.