- Obniżka

Forma do tworzenia dekoracyjnych tabliczek czekolady na Halloween. Dopracowany i nowoczesny wzór stworzony we współpracy z Fabrizio Fiorani. Sygnowana forma do tabliczek czekolady wykonana z wytrzymałego tworzywa.
Seria odważnych, oryginalnych i innowacyjnych interpretacji, które powstały na bazie podstawowego kształtu tabliczki czekolady. Wyjątkowo kreatywne wzory, które powstały w wyniku współpracy profesjonalistów i prawdziwych mistrzów cukiernictwa. Formy charakteryzuje wysoka jakość wykonania i odwzorowania kształtów. Wykonane zostały z nowoczesnego i odpornego tworzywa, które jest całkowicie bezpieczne w kontakcie z żywnością.
Formy do pracy z czekoladą wykonane z tritanu charakteryzują się wyjątkową trwałością i wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne oraz działanie zarówno wysokich jak i niskich temperatur. Materiał, z którego wykonane są formy zapewnia idealnie błyszczącą powierzchnię wyrobów czekoladowych oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia matowych plam. Zapewnia również równomierne rozprowadzanie ciepła, co ma ogromne znaczenie podczas pracy z czekoladą. Dodatkową zaletą form wykonanych z tritanu jest ich transparentna barwa, która pozwala na kontrolę podczas formowania kształtów. Ponadto materiał pod wpływem zmian temperatury kurczy się wolniej niż czekolada, co znacznie ułatwia proces wyjmowania kształtów z formy. Przed wlaniem czekolady, formę należy lekko podgrzać, co zapobiega zbyt dużej różnicy temperatur i tym samym zmętnieniu czekolady. Formy należy napełniać jedynie odpowiednio zatemperowaną czekoladą.
Formy wykazują odporność na działanie kwasów mineralnych, tłuszczu, olejów oraz alkoholu. Charakteryzują się stabilnością w utrzymaniu kształtów i wymiarów pod wpływem działania wysokich i niskich temperatur, są odpowiednio twarde i elastyczne. Wykazują odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 40°C do (+) 120°C.
Producent zaleca ręczne czyszczenie form lub mycie w zmywarce przy użyciu delikatnych środków czyszczących. Do czyszczenia form nie należy stosować silnych detergentów, wystarczy klasyczny płyn do mycia naczyń i ciepła woda. Po każdym myciu formy należy dokładnie wytrzeć do sucha ściereczką wykonaną z mikrofibry. Taki proces czyszczenia zapewnia najlepsze wykorzystanie właściwości materiału podczas tworzenia wyrobów czekoladowych. Do czyszczenia nie należy używać ostrych gąbek, które mogą zarysować powierzchnię formy.
Form nie należy używać w kuchence mikrofalowej oraz chronić przed bezpośrednim kontaktem ze źródłem ciepła i otwartym ogniem.
- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,
- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,
- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,
- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.
- trwały i wytrzymały materiał gwarantuje niezawodność,
- odporność materiału na uszkodzenia mechaniczne oraz szeroki zakres temperatur,
- zapewnienie błyszczącej powierzchni wyrobów czekoladowych,
- równomierne rozprowadzanie ciepła wewnątrz formy,
- możliwość kontrolowania wypełnienia formy, dzięki transparentnej barwie,
- łatwość wyjmowania kształtów z formy,
- możliwość ręcznego i maszynowego formowania.
Nazwa handlowa | PC5060 Halloween Friends |
Numer katalogowy | PC5060FR |
Kształt tabliczki | prostokąt |
Wzór | straszne dynie na Halloween |
Projektant | Fabrizio Fiorani |
Materiał | tritan |
Wymiary formy | dł. 275 x szer. 175 mm |
Wymiary tabliczki | dł. 154 x szer. 77 x wys. 15 mm |
Objętość tabliczki | 100 g |
Ilość tabliczek na formę | 3 |
Objętość formy | 3 x 100 g = 300 g |
Układ | 1 x 3 |
Przeznaczenie | profesjonalna forma do produkcji ręcznej i maszynowej |
Zastosowanie | klasyczne, dekorowane, nadziewane tabliczki czekolady |
Rodzaj | forma do odlewania wyrobów czekoladowych |
Producent | Pavoni Italia |
Dystrybutor | Sempre Group |
Płynność czekolady decyduje o grubości korpusu oraz łamliwości produktów czekoladowych; bardziej płynna czekolada daje cieńszy oraz bardziej chrupiący korpus; ponadto korzystanie z czekolady o wyższej płynności pozwala na jednorazowe wypełnienie większych powierzchni przy mniejszym zużyciu czekolady; czekolada o wyższej płynności jest idealna do form posiadających więcej detali, jednak wymaga dwukrotnego a niekiedy trzykrotnego wypełnienia formy czekoladą.
Odpowiednio przeprowadzony proces temperowania czekolady zapewnia: satynowy połysk czekolady, doskonałą łamliwość, kurczliwość czekolady podczas chłodzenia (co ułatwia wyjmowanie czekoladek z formy).
Podczas produkcji pralin z nadzieniem należy upewnić się, że nadzienie jest wystarczająco gładkie i płynne. Temperatura nadzienia nie powinna być wyższa niż 28°C, wyższa temperatura może spowodować topnienie korpusu. Korpusy należy wypełniać pojedynczo, pilnując przy tym, by nie zabrudzić brzegów formy (zabrudzenie może powodować nieszczelność korpusów). Nie należy wypełniać korpusów do pełna, najlepiej pozostawić około 1,5 mm wolnej przestrzeni, która jest konieczna do właściwego zamknięcia czekoladki.
Producent: Pavoni Italia
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: Wyprodukowano we Włoszech
Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.
Wykonany z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
Indeks: CALLEBAUT67
Marka: CALLEBAUT
Wyjątkowe połączenie białej czekolady z aromatem pomarańczowym o nietuzinkowej i wyrazistej barwie - idealna do barwienia i aromatyzowania. Uniwersalna płynność sprawia, ze czekolada sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach.
Indeks: CALLEBAUT100
Marka: CALLEBAUT
Wyjątkowe połączenie białej czekolady z aromatem pomarańczowym o nietuzinkowej i wyrazistej barwie - idealna do barwienia i aromatyzowania. Uniwersalna płynność sprawia, ze czekolada sprawdzi się w różnorodnych zastosowaniach.
Indeks: SILIKOMART226
Marka: SILIKOMART
Halloween'owa forma silikonowa do deserów w kształcie Dyni! Nowoczesna forma silikonowa do trójwymiarowych monoporcji, wypieków i deserów mrożonych. Oryginalny wzór i dopracowany kształt! Uniwersalne zastosowanie i łatwość użycia gwarantują zawsze doskonały efekt, niezależnie od tego jaką formę deseru przygotujesz. Bloom od Silikomart to trójwymiarowa...
Indeks: HANSBRUNNER78
Marka: HANS BRUNNER
Forma 3D dwustronna do figurki czekoladowej Starszna Dynia na Halloween
Indeks: CHOCOWORLD102
Marka: CHOCOLATE WORLD
Solidnie wykonana szpachelka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Szpachla do temperowania czekolady. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Trapezowy nóż do czekolady.
Indeks: THERMOHAUSER120
Marka: THERMOHAUSER
Solidnie wykonana skrobka cukiernicza z wygodnym uchwytem. Uniwersalne zastosowanie. Doskonała do porcjowania i krojenia ciasta, siekania składników oraz wygładzania mas cukierniczych. Wykonana z odpornej stali nierdzewnej przeznaczonej do kontaktu z żywnością. Wygodny uchwyt z odpornego tworzywa w kolorze niebieskim.
Indeks: CHOCOWORLD120
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą:
Indeks: PAVONI354
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI355
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI350
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI356
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: PAVONI357
Marka: PAVONI ITALIA
Z "chocolart" poczujesz się jak prawdziwy artysta - twórz efektowne praliny, tabliczki, dekoracje czekoladowe, a nawet czekoladowe obrazy. Nowa odsłona barwników na bazie masła kakaowego bez dodatku dwutlenku tytanu - E171.
Indeks: SILIKOMART721
Marka: SILIKOMART
Cukiernicza forma silikonowa do dyniowych deserów i monoporcji. Forma silikonowa o trójwymiarowym kształcie dyni. Profesjonalna forma do deserów na Halloween. Forma dynia na Halloween!
Indeks: LUBECA133
Marka: LUBECA
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o niskiej płynności. Idealna jako baza do ganache, musów i kremów oraz jako dodatek do wypieków. Nadaje deserom intensywny smak i pozwala uzyskać zwartą i aksamitną konsystencję.
Indeks: LUBECA134
Marka: LUBECA
Zrównoważona ciemna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Ghany. Kuwertura czekoladowa o wysokiej płynności, idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Zastosujesz ją także jako aromatyczny składnik zabiegów w salonach odnowy biologicznej.
Indeks: LUBECA135
Marka: LUBECA
Kremowa biała czekolada o zrównoważonej słodyczy i wysokiej płynności. Idealna do powlekania draży i glazurowania wyrobów cukierniczych. Biała czekolada łatwo łączy się z barwnikami spożywczymi rozpuszczalnymi w tłuszczu, co pozwala na tworzenie kolorowych pralin i dekoracji czekoladowych.
Indeks: LUBECA136
Marka: LUBECA
Zrównoważona mleczna czekolada wytwarzana z ziaren kakao pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej. Kuwertura czekoladowa o optymalnej płynności i uniwersalnym zastosowaniu w cukiernictwie.
Indeks: SILIKOMART263
Marka: SILIKOMART
Seria form silikonowych dla prawdziwych miłośników czekolady. Twórz spersonalizowane czekoladki dla siebie i dla najbliższych. Choco Flame, to foremka silikonowa do domowych pralin o pojemności 8 ml. Foremka pozwala na jednorazowe przygotowanie 15 stożkowych czekoladek o wymiarach śr. 27 mm x wys. 28 mm.
Indeks: PAVONI386
Marka: PAVONI ITALIA
Forma do tworzenia dekoracyjnych tabliczek czekolady na Boże Narodzenie. Dopracowany i nowoczesny wzór stworzony we współpracy z Fabrizio Fiorani. Sygnowana forma do tabliczek czekolady wykonana z wytrzymałego tworzywa.
Indeks: CHOCOWORLD131
Marka: CHOCOLATE WORLD
Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych pralin i czekoladek. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Zobacz jak pracować z formą:
Indeks: SILIKOMART63
Marka: SILIKOMART
Seria form silikonowych dla prawdziwych miłośników czekolady. Twórz spersonalizowane czekoladki dla siebie i dla najbliższych. Choco Keys, to foremka silikonowa do walentynkowych czekoladek w kształcie kluczy. Foremka pozwala na przygotowanie czekoladek w sześciu wzorach i rozmiarach.
Forma do tworzenia dekoracyjnych tabliczek czekolady na Halloween. Dopracowany i nowoczesny wzór stworzony we współpracy z Fabrizio Fiorani. Sygnowana forma do tabliczek czekolady wykonana z wytrzymałego tworzywa.