
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Prażone i kruszone ziarno kakao o intensywnym smaku i wyjątkowo chrupiącej konsystencji. Doskonale sprawdzi się do dekorowania, wzbogacania smaku, nadawania tekstury oraz zapiekania.
COCOA NIBS - to dusza i serce ziarna kakaowego - wyjątkowo chrupiące i pyszne - dzięki procesowi prażenia. Nibsy kakaowe to czysta esencja smaku kakao - po uprażenia pełnych ziaren zostają one połamane. W procesie dokładnego przesiewania oddzielone zostają wszystkie łuski pozostawiając czysty surowiec - kruszone ziarno kakao. Intensywny smak prażonego ziarna kakaowego i wyjątkowo chrupiąca tekstura doskonale nadaje się do nadawania tekstury różnego rodzaju wyrobom (wypiekom, deserom oraz wytrawnym daniom). Posypane na świeżo oblewane produkty wzmacniają smak czekolady, po dodaniu do karmelu pozwalają na uzyskanie zaskakującego nugatu. Idealnie komponują się w połączniu z czekoladowo-orzechową masą do pralin - wzmacniając smak oraz urozmaicając teksturę wyrobów. Kruszone ziarno kakao można również zapiekać w rogalikach, ciastach i ciasteczkach oraz używać bezpośrednio do dekoracji deserów, lodów czy napojów (odradza się łączenie kruszonego ziarna kakao z kremami oraz ganache - ziarno ma tendencje do wchłaniania wody, co może negatywnie wpłynąć na jego chrupiącą teksturę). Cocoa Nibs - charakteryzuje się intensywnym smakiem prażonego ziarna kakaowego oraz wyjątkowo chrupiącą konsystencją.
Składniki: 100% prażone i kruszone ziarno kakao.
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE | |
CUKIERNICTWO | |
ciastka, desery, wypieki, produkty piekarnicze (chleb, brioszki), grona czekoladowe, pasta czekoladowa, napoje, lody i sorbety | dekorowanie i nadawanie tekstury |
GASTRONOMIA | |
potrawy z mięsa, ryb i warzyw | nadawanie tekstury |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 2516/601 kJ/kcal |
Tłuszcz | 54.5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 32.8 g |
Węglowodany | 5.5 g |
w tym cukry | 0.3 g |
Białko | 11.7 g |
Sól | 0.02 g |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z COCOA NIBS:
Indeks: CACAOBARRY16
Marka: CACAO BARRY
Kakao o standardowej zawartości tłuszczu o uniwersalnym zastosowaniu do wyrobów cukierniczych.
Indeks: PAVONI84
Marka: PAVONI ITALIA
Indeks: CACAOBARRY38
Marka: CACAO BARRY
Alkalizowane kakao w proszku - pozwala na uzyskanie naturalnej czarnej barwy i wyjątkowego aromatu. Doskonałe jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych i dekoracji.
Indeks: CACAOBARRY16
Marka: CACAO BARRY
Kakao o standardowej zawartości tłuszczu o uniwersalnym zastosowaniu do wyrobów cukierniczych.
Indeks: PERNIGOTTI01
Marka: PERNIGOTTI
Włoskie Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%)
Indeks: PERNIGOTTI182
Marka: PERNIGOTTI
Włoskie kakao o standardowej zawartości tłuszczu 20-22%
Indeks: VANHOUTEN04
Marka: CALLEBAUT
Intensywnie czarne kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, podkreśla kolor w lodach i wyrobach cukierniczych
Indeks: BABBI158
Marka: BABBI
Odtłuszczone kakao doskonałe do lodów i wyrobów cukierniczych.
Prażone i kruszone ziarno kakao o intensywnym smaku i wyjątkowo chrupiącej konsystencji. Doskonale sprawdzi się do dekorowania, wzbogacania smaku, nadawania tekstury oraz zapiekania.