
Indeks: CACAOBARRY16
Marka: CACAO BARRY
1kg KAKAO ALKALIZOWANE EXTRA BRUTE 22-24% DCP-22SP-E0-760 Cacao Barry
Kakao o standardowej zawartości tłuszczu o uniwersalnym zastosowaniu do wyrobów cukierniczych.
139,00 zł / 1 kg
Prażone i kruszone ziarno kakao o intensywnym smaku i wyjątkowo chrupiącej konsystencji. Doskonale sprawdzi się do dekorowania, wzbogacania smaku, nadawania tekstury oraz zapiekania.
COCOA NIBS - to dusza i serce ziarna kakaowego - wyjątkowo chrupiące i pyszne - dzięki procesowi prażenia. Nibsy kakaowe to czysta esencja smaku kakao - po uprażenia pełnych ziaren zostają one połamane. W procesie dokładnego przesiewania oddzielone zostają wszystkie łuski pozostawiając czysty surowiec - kruszone ziarno kakao. Intensywny smak prażonego ziarna kakaowego i wyjątkowo chrupiąca tekstura doskonale nadaje się do nadawania tekstury różnego rodzaju wyrobom (wypiekom, deserom oraz wytrawnym daniom). Posypane na świeżo oblewane produkty wzmacniają smak czekolady, po dodaniu do karmelu pozwalają na uzyskanie zaskakującego nugatu. Idealnie komponują się w połączniu z czekoladowo-orzechową masą do pralin - wzmacniając smak oraz urozmaicając teksturę wyrobów. Kruszone ziarno kakao można również zapiekać w rogalikach, ciastach i ciasteczkach oraz używać bezpośrednio do dekoracji deserów, lodów czy napojów (odradza się łączenie kruszonego ziarna kakao z kremami oraz ganache - ziarno ma tendencje do wchłaniania wody, co może negatywnie wpłynąć na jego chrupiącą teksturę). Cocoa Nibs - charakteryzuje się intensywnym smakiem prażonego ziarna kakaowego oraz wyjątkowo chrupiącą konsystencją.
Składniki: 100% prażone i kruszone ziarno kakao.
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych oraz obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C; maksymalna wilgotność względna powietrza podczas składowania to 70%.
APLIKACJE | |
CUKIERNICTWO | |
ciastka, desery, wypieki, produkty piekarnicze (chleb, brioszki), grona czekoladowe, pasta czekoladowa, napoje, lody i sorbety | dekorowanie i nadawanie tekstury |
GASTRONOMIA | |
potrawy z mięsa, ryb i warzyw | nadawanie tekstury |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU | |
Wartość energetyczna | 2516/601 kJ/kcal |
Tłuszcz | 54.5 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 32.8 g |
Węglowodany | 5.5 g |
w tym cukry | 0.3 g |
Białko | 11.7 g |
Sól | 0.02 g |
PRZYKŁADOWE PRZEPISY Z COCOA NIBS:
Indeks: CACAOBARRY16
Marka: CACAO BARRY
Kakao o standardowej zawartości tłuszczu o uniwersalnym zastosowaniu do wyrobów cukierniczych.
Indeks: CALLEBAUT32
Marka: CALLEBAUT
Indeks: CALLEBAUT65
Marka: CALLEBAUT
Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.
Indeks: CALLEBAUT64
Marka: CALLEBAUT
Wyjątkowy produkt - tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) w postaci bardzo drobnego proszku o neutralnym smaku i aromacie. Pozwala na odpowiednie przeprowadzenie procesu temperowania czekolady. Stosowany do tworzenia marynat z dodatkiem przypraw i ziół oraz do przyrządzania potraw - smażenia, pieczenia czy grillowania.
Indeks: SEMPRE467
Marka: SEMPRE
Czysta pasta z prażonych i mielonych pistacji do produkcji lodów rzemieślniczych i stosowania w cukiernictwie. Bez dodatku aromatów i barwników - naturalny smak orzechów.
Indeks: PAVONI84
Marka: PAVONI ITALIA
Prostokątne podkładki z wygodnym uchwytem wykonane z tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Idealnie sprawdzą się do serwowania i prezentacji zarówno słodkich jak i wytrawnych wyrobów. Idealne pod monoporcje i przekąski. Przeznaczone do stosowania w cateringu i lokalach gastronomicznych.
Indeks: SILIKOMART486
Marka: SILIKOMART
Indeks: CACAOBARRY38
Marka: CACAO BARRY
Alkalizowane kakao w proszku - pozwala na uzyskanie naturalnej czarnej barwy i wyjątkowego aromatu. Doskonałe jako dodatek do wyrobów piekarniczych, cukierniczych i dekoracji.
Prażone i kruszone ziarno kakao o intensywnym smaku i wyjątkowo chrupiącej konsystencji. Doskonale sprawdzi się do dekorowania, wzbogacania smaku, nadawania tekstury oraz zapiekania.