op. 3 kg Tanariva 33% Valrhona - mleczna czekolada z karmelowymi nutami ziaren kakao z Madagaskaru - kuwertura w kaletkach

Indeks: VALRHONA04
Marka:
555,00 zł (23% VAT)
185,00 zł / 1 kg

451,22 zł netto

OBECNIE BRAK NA STANIE

Magazyn: 0 szt.

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny w magazynie

Opis produktu

Tanariva, mleczna czekolada z ziaren kakao z Madagaskaru!

Tanariva, Single Origin Madagascar, to mleczna czekolada o aksamitnym smaku z wyraźnymi nutami karmelu. Wytwarzana z ziaren kakaowca z pochodzących z dystryktu Ambanja (Madagaskar). Czekolada o charakterystycznej, nieco jaśniejszej barwie. Mleczna kuwertura czekoladowa o średniej płynności i uniwersalnym zastosowaniu. Idealnie sprawdzi się jako baza do polew i glazur czekoladowych, klasycznych kremów, musów i ganache. Z mleczną czekoladą Single Origin przygotujesz także aromatyczne lody i sorbety. Aksamitna mleczna czekolada sprawdzi się także do pralin, batonów i innych wyrobów formowanych. Czekolada z karmelowymi nutami w połączeniu z gorącym mlekiem pozwala uzyskać wyjątkowy smak czekolady do picia.

Kuwertura, to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Wskazówki dotyczące parowania. Smaki, które doskonale komponują się z mleczną czekoladą Tanariva, to: owoce cytrusowe (grejpfrut, mandarynka, pomarańcza), maliny, kawa, anyż gwiaździsty, wanilia, karmel z solonym masłem.

Czekolada wytwarzana z ziaren pochodzących z Madagaskaru.

Mleczna czekolada Tanariva od Valrhona, szczegóły produktu:

SZCZEGÓŁOWE INFORMACJE O PRODUKCIE
Nazwa handlowa Tanariva 33%
Seria produktowa Single Origin
Pochodzenie kakao Madagaskar
Numer katalogowy 4659
Rodzaj mleczna czekolada
Zawartość kakao 33%
Opakowanie torba
Masa netto 3.0 kg
Smak aksamitny
Aromat nuty karmelowe
Barwa ciepła, jasna, brązowa
Płynność średnia (3/5)
Przeznaczenie czekolada cukiernicza
Zastosowanie polewy, kremy, ganache, formowanie, powlekanie, batony, musy, lody i sorbety
Forma łatwe do dozowania i upłynniania pastylki, kaletki
Producent Valrhona
Dystrybutor Sempre Group

Wyjątkowy skład mlecznej czekolady Tanariva:

Składniki i alergeny: cukier, tłuszcz kakaowy, pełne mleko w proszku, ziarna kakao z Madagaskaru, odtłuszczone mleko w proszku, naturalny ekstrakt waniliowy, emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), naturalny aromat waniliowy; produkt zawiera mleko, może zawierać śladowe ilości orzechów oraz soi.

Mleczna kuwertura czekoladowa (33% minimalna zawartość kakao, czyste masło kakaowe).

Pochodzenie ziarna kakaowego: Madagaskar.

Jak przechowywać mleczną czekoladę?

Warunki przechowywania: mleczną czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (termin przydatności czekolady w fabrycznie zamkniętym opakowaniu to 15 miesięcy od daty produkcji). Chronić czekoladę przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Czekoladę nabierać wyłącznie czystymi i suchymi dłońmi (najlepiej w rękawiczkach). Po każdym użyciu dokładnie zamknąć i zabezpieczyć opakowanie. Optymalna temperatura przechowywania ciemnej czekolady to 16-18°C. Maksymalna wilgotność względna podczas składowania to 70%.

Kompozycja i wartość odżywcza czekolady Tanariva:

KOMPOZYCJA SKŁADNIKÓW W CZEKOLADZIE
składnik główny zawartość procentowa
Cukier 37.4 %
Tłuszcz kakaowy 25.5%
Pełne mleko w proszku 22.8 %
Ziarna kakao 8.2 %
Odtłuszczone mleko w proszku 5.1 %
Naturalny ekstrakt waniliowy 0.5 %
Emulgator (lecytyna słonecznikowa) 0.4 %
Naturalny aromat waniliowy 0.1 %

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna 2358 kJ/566 kcal
Tłuszcz 36.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 23.4 g
Węglowodany 50.0 g
w tym cukry 49.0 g
Białko  9.0 g
Błonnik 1.7 g
Sól 0.28 g

Możliwości zastosowania mlecznej czekolady:

Główne zastosowania mlecznej czekolady, to kremy, ganache, musy, batony, lody i sorbety oraz powlekanie i formowanie wyrobów. Aksamitna mleczna czekolada z subtelnymi nutami karmelu ziaren kakao pochodzących z Madagaskaru. Wyjątkowy smak mlecznej czekolady Single Origin doskonale łączy się ze smakiem owoców cytrusowych, takich jak grejpfrut, mandarynka, pomarańcza, świeżym smakiem malin, słodyczą słonego karmelu oraz aromatem kawy, wanilii i anyżu.

ZASTOSOWANIE MLECZNEJ CZEKOLADY
CUKIERNICTWO
średnie oblewanie, formowanie małych i średnich pustych figurek, formowanie pralin, mieszanie, szprycowanie dekoracji, nadawanie smaku polewy, karmele, pasta czekoladowa, nadzienia kremowe, ganache, trufle
WYPIEKI I DESERY
nadawanie smaku, oblewanie kremy, ganache, glazury, musy, sosy
LODY I SORBETY
nadawanie smaku lody rzemieślnicze, sorbety

Warunki procesu temperowania czekolady:

WARUNKI PROCESU TEMPEROWANIA CZEKOLADY
RODZAJ CZEKOLADY TOPNIENIE KRYSTALIZACJA PRACA Z CZEKOLADĄ
CIEMNA CZEKOLADA T1 50-55°C T2 28-29°C T3 31-32°C
MLECZNA CZEKOLADA T1 45-50°C T2 27-28°C T3 29-30°C
BIAŁA CZEKOLADA T1 40-45°C T2 26-27°C T3 28-29°C

Szczegóły produktu