MAKARONI - to cukrowa posypka o wydłużonym kształcie. Posypka charakteryzuje się twardą konsystencją i matową powierzchnią. Doskonała do różnego rodzaju dekoracji cukierniczych. Posypki mają zdolność do pochłaniania wilgoci, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Barwniki spożywcze zastosowane w posypkach są wrażliwe na działanie światła słonecznego, które może powodować ich blaknięcie. Dlatego dla zachowania barwy i konsystencji posypek bardzo istotne są warunki ich przechowywania. Posypki zapakowane są w niewielkich rozmiarów plastikowe buteleczki z nakrętką, która ułatwia ich dozowanie oraz przechowywanie. Małe opakowania posypek idealnie sprawdzą się do użytku domowego. Chrupiąca posypka jest uniwersalna w zastosowaniu, doskonale sprawdzi się na każdą okazje. Posypki wykazują ograniczoną stabilność kolorów podczas dekorowania wyrobów mrożonych (w tym lodów).

Składniki: cukier (74.9%), pszenica semolina (24.6%), substancja stabilizująca: guma arabska (E414), substancja żelująca: wosk carnauba (E903), szelak (E904), barwnik: ryboflawina (E101), tlenki i wodorotlenki żelaza (E172), nośnik: krzemian glinowo-potasowy (555); może zawierać śladowe ilości orzechów, mleka i soi.


| WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
| Wartość energetyczna |
1797/425 kJ/kcal |
| Tłuszcz |
6.6 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
3.6 g |
| Węglowodany |
92.0 g |
| w tym cukry |
91.0 g |
| Białko |
0.0 g |
| Sól |
0.0 g |


Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego (które może powodować blaknięcie koloru) i obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 15-25°C, maksymalna wilgotność względna to 65%.


Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).



