• SZKOLENIA CUKIERNICZE

  • CIASTECZKA WIELKANOCNE

  • FORMY PŁATNOŚCI

stalowy dzbanek do spieniania mleka i latte art
  • stalowy dzbanek do spieniania mleka i latte art
  • stalowy dzbanek do spieniania mleka i latte art
  • stalowy dzbanek do spieniania mleka i latte art

0.6 l DZBANEK DO SPIENIANIA MLEKA 372060 STALGAST wykonany ze stali nierdzewnej

STALGAST55

Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!

45,00 zł
Brutto
Ilość
PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Opis

Dzbanek wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczony do podgrzewania i spieniania mleka przy użyciu dyszy (steamera) w ekspresach ciśnieniowych (oraz niektórych ekspresach automatycznych). Ergonomiczny kształt i profilowanie przeznaczone do nalewania sprawiają, że dzbanek jest bardzo wygodny w użyciu. Stal nierdzewna jest doskonałym przewodnikiem ciepła, co pozwala na kontrolowanie temperatury spienianego mleka. Starannie wykonany z myślą o profesjonalnych baristach oraz amatorach mlecznych kaw. Pozwala na perfekcyjne przygotowanie mleka do tworzenia Latte Art (sztuka tworzenia wzorów i rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso). Dzbanek można wykorzystywać również do przygotowywania oraz podgrzewania gorącej czekolady oraz innych napojów na bazie mleka.

Dzbanek o pojemności 600 ml pozwala na spienienie około 250-300 ml mleka (mleko podczas spieniania znacznie zwiększa swoją objętość) i jego bezpieczne wygładzenie (rozmieszanie) - doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kawy latte lub dwóch kaw cappuccino.

Spienianie mleka to kluczowy element podczas przygotowywania mlecznych kaw, takich jak Latte czy Cappuccino!

Prawidłowo spienione mleko musi mieć odpowiednią teksturę - gładką, kremową i lekką, bez obecności pęcherzyków powietrza oraz odpowiedniej gęstości (mleczna pianka nie może być zbyt luźna ani zbyt ciężka). Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura mleka - idealna to 60°C (najważniejsze, żeby temperatura nie przekraczała 70°C) - zbyt mocno podgrzane mleko traci swoje walory smakowe, z których najważniejsze to odczucie przyjemnej (mlecznej) słodyczy bez wyczuwalnego smaku tłustego.

Jak prawidłowo spienić mleko?

  • dzbanek powinien być napełniony mlekiem do około połowy swojej objętości

  • (najlepiej zimnym mlekiem o zawartości tłuszczu 3.2%)

  • przed przystąpieniem do pienienia mleka należy upuścić zgromadzoną w dyszy ekspresu wodę

  • (wystarczy na chwilę odkręcić zawór sterujący dyszą)

  • dyszę lekko zanurzamy pod powierzchnię mleka i odkręcamy zawór sterujący dyszą

  • (średnia głębokość zanurzenia dyszy to około 1 cm)

  • trzymając dzbanek za uchwyt oraz obejmując dłonią od spodu (w celu kontroli temperatury)

  • wraz z unoszeniem się poziomu mleka obniżamy dzbanek do momentu perfekcyjnego spienienia.

  • po zakończeniu spieniania dyszę (za każdym razem) wycieramy wilgotną ściereczką

  • oraz odkręcamy zawór w celu wypuszczenia z dyszy resztek mleka.

  • spienione mleko należy odpowiednio wygładzić

  • (okrężnymi ruchami dzbanka wykonywanymi na powierzchni blatu roboczego)

  • w przypadku obecności pęcherzyków powietrza należy je usunąć po przez uderzenie dzbankiem o blat roboczy

  • tak przygotowane mleko jest gotowe do tworzenia artystycznych kaw z wzorami mlecznymi

Szczegóły produktu
STALGAST55
5 Przedmioty

Opis

NUMER KATALOGOWY
372060
NAZWA HANDLOWA
DZBANEK DO SPIENIANIA MLEKA
POJEMNOŚĆ
600 ml
RODZAJ
DZBANEK DO MLEKA
KSZTAŁT
EGRONOMICZNY
KOLOR
SREBRNY
MATERIAŁ
STAL NIERDZEWNA
PRZEZNACZENIE
DO LATTE ART
ZASTOSOWANIE
SPIENIANIE MLEKA | PODGRZEWANIE
SERIA PRODUKTOWA
AKCESORIA BARISTYCZNE
Załączniki
Pliki do pobrania
LATTE ART

Infografika - podstawowe wiadomości o Latte Art oraz podstawowe rodzaje wzorów

Pliki do pobrania (253.52k)
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
20 innych produktów w tej samej kategorii: