
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
∅ 8 cm PODKŁADKA ZŁOTA RO08 PAPILART cienkie krążki pod monoporcje
Indeks: PAPILART57
Marka: PapilArt
Indeks: PAPILART136
Marka: PapilArt
Indeks: LIV04
Marka: SEMPRE
Ozdobne pudełko przeznaczone do kontaktu z żywnością
Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!
Dzbanek wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczony do podgrzewania i spieniania mleka przy użyciu dyszy (steamera) w ekspresach ciśnieniowych (oraz niektórych ekspresach automatycznych). Ergonomiczny kształt i profilowanie przeznaczone do nalewania sprawiają, że dzbanek jest bardzo wygodny w użyciu. Stal nierdzewna jest doskonałym przewodnikiem ciepła, co pozwala na kontrolowanie temperatury spienianego mleka. Starannie wykonany z myślą o profesjonalnych baristach oraz amatorach mlecznych kaw. Pozwala na perfekcyjne przygotowanie mleka do tworzenia Latte Art (sztuka tworzenia wzorów i rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso). Dzbanek można wykorzystywać również do przygotowywania oraz podgrzewania gorącej czekolady oraz innych napojów na bazie mleka.
Dzbanek o pojemności 930 ml pozwala na spienienie około 450-500 ml mleka (mleko podczas spieniania znacznie zwiększa swoją objętość) i jego bezpieczne wygładzenie (rozmieszanie) - doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kilku kaw latte lub cappuccino.
Spienianie mleka to kluczowy element podczas przygotowywania mlecznych kaw, takich jak Latte czy Cappuccino!
Prawidłowo spienione mleko musi mieć odpowiednią teksturę - gładką, kremową i lekką, bez obecności pęcherzyków powietrza oraz odpowiedniej gęstości (mleczna pianka nie może być zbyt luźna ani zbyt ciężka). Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura mleka - idealna to 60°C (najważniejsze, żeby temperatura nie przekraczała 70°C) - zbyt mocno podgrzane mleko traci swoje walory smakowe, z których najważniejsze to odczucie przyjemnej (mlecznej) słodyczy bez wyczuwalnego smaku tłustego.
Jak prawidłowo spienić mleko?
dzbanek powinien być napełniony mlekiem do około połowy swojej objętości
(najlepiej zimnym mlekiem o zawartości tłuszczu 3.2%)
przed przystąpieniem do pienienia mleka należy upuścić zgromadzoną w dyszy ekspresu wodę
(wystarczy na chwilę odkręcić zawór sterujący dyszą)
dyszę lekko zanurzamy pod powierzchnię mleka i odkręcamy zawór sterujący dyszą
(średnia głębokość zanurzenia dyszy to około 1 cm)
trzymając dzbanek za uchwyt oraz obejmując dłonią od spodu (w celu kontroli temperatury)
wraz z unoszeniem się poziomu mleka obniżamy dzbanek do momentu perfekcyjnego spienienia.
po zakończeniu spieniania dyszę (za każdym razem) wycieramy wilgotną ściereczką
oraz odkręcamy zawór w celu wypuszczenia z dyszy resztek mleka.
spienione mleko należy odpowiednio wygładzić
(okrężnymi ruchami dzbanka wykonywanymi na powierzchni blatu roboczego)
w przypadku obecności pęcherzyków powietrza należy je usunąć po przez uderzenie dzbankiem o blat roboczy
tak przygotowane mleko jest gotowe do tworzenia artystycznych kaw z wzorami mlecznymi
Infografika - podstawowe wiadomości o Latte Art oraz podstawowe rodzaje wzorów
Pliki do pobrania (253.52k)Indeks: STALGAST55
Marka: STALGAST
Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!
Indeks: STALGAST54
Marka: STALGAST
Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!
Indeks: STOCKEL05
Marka: STÖCKEL
Seria profesjonalnych łyżek do nakładania lodów z chromowanym uchwytem z litego mosiądzu. Pozwalają na tworzenie perfekcyjnych porcji lodów oraz dekoracyjne serwowanie potraw i deserów.
Indeks: STAN02
Stalowy próżniowy kubek termiczny.
Indeks: STALGAST42
Marka: MONIN
Odbijak do kolby w drewnianej obudowie.
Indeks: MOTTA02
Analogowy termometr do kontroli temperatury mleka podczas spieniania. Niezbędny pomocnik w każdej kawiarni podczas przygotowywania kaw z mlekiem.
Indeks: JOEFREX01
Marka: MONIN
Podkładka silikonowa pod Tamper.
Indeks: STALGAST62
Marka: STALGAST
Indeks: STALGAST55
Marka: STALGAST
Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!
Indeks: STALGAST129
Marka: STALGAST
Indeks: STALGAST130
Marka: STALGAST
Indeks: URNEX01
Płyn dezynfekująco-myjący do dysz i zbiorników mleka
Ergonomiczny dzbanek do podgrzewania i spieniania mleka wykonany ze stali nierdzewnej. Doskonale sprawdzi się do perfekcyjnego dekorowania kaw z mlekiem - Latte Art. Niezbędny element w każdej kawiarni!