Dzbanek wykonany z wysokiej jakości stali nierdzewnej przeznaczony do podgrzewania i spieniania mleka przy użyciu dyszy (steamera) w ekspresach ciśnieniowych (oraz niektórych ekspresach automatycznych). Ergonomiczny kształt i profilowanie przeznaczone do nalewania sprawiają, że dzbanek jest bardzo wygodny w użyciu. Stal nierdzewna jest doskonałym przewodnikiem ciepła, co pozwala na kontrolowanie temperatury spienianego mleka. Starannie wykonany z myślą o profesjonalnych baristach oraz amatorach mlecznych kaw. Pozwala na perfekcyjne przygotowanie mleka do tworzenia Latte Art (sztuka tworzenia wzorów i rysunków z mleka na powierzchni kawy espresso). Dzbanek można wykorzystywać również do przygotowywania oraz podgrzewania gorącej czekolady oraz innych napojów na bazie mleka.
Dzbanek o pojemności 930 ml pozwala na spienienie około 450-500 ml mleka (mleko podczas spieniania znacznie zwiększa swoją objętość) i jego bezpieczne wygładzenie (rozmieszanie) - doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania kilku kaw latte lub cappuccino.
Spienianie mleka to kluczowy element podczas przygotowywania mlecznych kaw, takich jak Latte czy Cappuccino!
Prawidłowo spienione mleko musi mieć odpowiednią teksturę - gładką, kremową i lekką, bez obecności pęcherzyków powietrza oraz odpowiedniej gęstości (mleczna pianka nie może być zbyt luźna ani zbyt ciężka). Kolejnym ważnym czynnikiem jest temperatura mleka - idealna to 60°C (najważniejsze, żeby temperatura nie przekraczała 70°C) - zbyt mocno podgrzane mleko traci swoje walory smakowe, z których najważniejsze to odczucie przyjemnej (mlecznej) słodyczy bez wyczuwalnego smaku tłustego.
Jak prawidłowo spienić mleko?
-
dzbanek powinien być napełniony mlekiem do około połowy swojej objętości
-
(najlepiej zimnym mlekiem o zawartości tłuszczu 3.2%)
-
przed przystąpieniem do pienienia mleka należy upuścić zgromadzoną w dyszy ekspresu wodę
-
(wystarczy na chwilę odkręcić zawór sterujący dyszą)
-
dyszę lekko zanurzamy pod powierzchnię mleka i odkręcamy zawór sterujący dyszą
-
(średnia głębokość zanurzenia dyszy to około 1 cm)
-
trzymając dzbanek za uchwyt oraz obejmując dłonią od spodu (w celu kontroli temperatury)
-
wraz z unoszeniem się poziomu mleka obniżamy dzbanek do momentu perfekcyjnego spienienia.
-
po zakończeniu spieniania dyszę (za każdym razem) wycieramy wilgotną ściereczką
-
oraz odkręcamy zawór w celu wypuszczenia z dyszy resztek mleka.
-
spienione mleko należy odpowiednio wygładzić
-
(okrężnymi ruchami dzbanka wykonywanymi na powierzchni blatu roboczego)
-
w przypadku obecności pęcherzyków powietrza należy je usunąć po przez uderzenie dzbankiem o blat roboczy
-
tak przygotowane mleko jest gotowe do tworzenia artystycznych kaw z wzorami mlecznymi