1kg CREMOR TARTAR dwuwinian potasu substancje emulgująca i stabilizująca 59000023 Sosa

Indeks: SOSA367
172,00 zł (23% VAT)
172,00 zł / 1 kg

139,84 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 5 szt.

Opis produktu

1 kg CREMOR TARTAR dwuwinian potasu substancje emulgująca i stabilizująca 59000023 Sosa:

Winian potasu (E366) to substancja wykazująca właściwości emulgujące, stabilizujące, przeciwutleniające, regulujące kwasowość, zapobiegające krystalizacji cukru.

Opis: winian potasu (E366), to sól potasowa kwasu winowego występującego w owocach (głównie winogronach);

otrzymywany jest z produktów ubocznych powstałych podczas procesu produkcji wina; na liście dodatków do żywności oznaczony jest jako E366;

jest to substancja wykazująca działanie stabilizujące, emulgujące, zapobiegające krystalizacji cukru, a także przeciwutleniające oraz regulujące kwasowość produktów;

stosowany jest przede wszystkim jako substancja stabilizująca oraz zwiększająca objętość białka jaj; ważną jego funkcją jest zapobieganie krystalizacji cukru,

co wykorzystywane jest podczas przygotowywania bezy oraz sufletów; Cremor Tartar w połączeniu z sodą oczyszczoną stosowany jest jako zamiennik proszku do pieczenia*;

pozwala na uzyskanie kremowej i gładkiej konsystencji deserów, lukru; stosowany jako substancja nadająca puszystość wypieków cukierniczych;

występuje w postaci drobnego, białego, krystalicznego proszku.

Składniki: winian monopotasowy (E366i).

Sposób użycia: dodawać bezpośrednio do masy (na zimno) i dokładnie wymieszać.

Zastosowanie:

- w połączeniu z sodą oczyszczoną wpływa na zwiększenie objętości mas cukierniczych,

- stabilizuje ubite białka jaj oraz śmietanę,

- zapobiega krystalizacji cukru np. podczas przygotowywania karmelu,

Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu; w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Opakowanie: 1 kg

Dozowanie: 1-3 g/kg

Kod produktu: 59000023

Producent: Sosa Ingredients

* w celu przygotowania zamiennika proszku do pieczenia należy wymieszać 2 łyżeczki Cremor Tartar z 1 łyżeczką sody oczyszczonej (ilość na 3 kg mąki).

Szczegóły produktu