GOMA KAPPA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to hydrokoloid o właściwościach żelujących pozyskiwany z czerwonych alg morskich. Wykazuje również właściwości wychwytujące i utrzymujące wilgoć w produktach. Dodatek substancji do produktów pozwala na uzyskanie jędrnego i zarazem kruchego żelu. Guma kappa bardzo szybko żeluje w temperaturze 60°C (podobnie jak żelatyna) i wykazuje zróżnicowane reakcje na działanie wapnia oraz kwasów zawartych w produktach spożywczych. Jest to naturalny dodatek spożywczy przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 1-10 g/kg (przy większych proporcjach - powyżej 10 g/kg może dawać twardy i bardzo kruchy (nieprzyjemny) żel). Podczas pracy z hyrdokoloidem pozyskiwanym z alg - należy rozpuścić go w temperaturze pokojowej oraz doprowadzić do wrzenia - w celu późniejszego żelowania. Wykazuje on wiele synergii z innymi substancjami żelującymi (na przykład - połączenie gumy konjac z gumą kappa - pozwala na uzyskanie termoplastycznego żelu).

Składniki: substancja zagęszczająca: guma kappa - karagen (E407).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

Warunki użycia:
-
substancję żelującą w postaci proszku należy dodawać bezpośrednio do produktów oraz podgrzać - doprowadzić do wrzenia,
-
hydrokoloid wykazuje zaczyna żelować w temperaturze 60°C (proces zachodzi szybko),
-
dla optymalnego wykorzystania dodatek należy mieszać z produktem podczas podgrzewania,
-
przeznaczony jest do stosowania w różnego rodzaju płynach,
-
nierozpuszczalny w zimnej wodzie,
-
nierozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych oraz olejach roślinnych,
-
dobrze rozpuszczalny w ciepłej wodzie (80-90°C),
-
nie nadaje się do mrożenia,
-
wykazuje synergistyczne działanie z innymi substancjami żelującymi.




PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

CZEKOLADOWA SOCZEWICA
.png)
SOCZEWICA Z MARAKUI
.png)



