op. 600 g Guma Kappa - Sosa Ingredients - substancja żelująca pozyskiwana z czerwonych alg

Indeks: SOSA494
313,00 zł (23% VAT)
52,17 zł / 100 g

254,47 zł netto

OBECNIE BRAK NA STANIE

Magazyn: 0 szt.

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny w magazynie

Opis produktu

GOMA KAPPA EN POLVO OD SOSA INGREDIENTS - to hydrokoloid o właściwościach żelujących pozyskiwany z czerwonych alg morskich. Wykazuje również właściwości wychwytujące i utrzymujące wilgoć w produktach. Dodatek substancji do produktów pozwala na uzyskanie jędrnego i zarazem kruchego żelu. Guma kappa bardzo szybko żeluje w temperaturze 60°C (podobnie jak żelatyna) i wykazuje zróżnicowane reakcje na działanie wapnia oraz kwasów zawartych w produktach spożywczych. Jest to naturalny dodatek spożywczy przeznaczony do stosowania w produktach w ilości 1-10 g/kg (przy większych proporcjach - powyżej 10 g/kg może dawać twardy i bardzo kruchy (nieprzyjemny) żel). Podczas pracy z hyrdokoloidem pozyskiwanym z alg - należy rozpuścić go w temperaturze pokojowej oraz doprowadzić do wrzenia - w celu późniejszego żelowania. Wykazuje on wiele synergii z innymi substancjami żelującymi (na przykład - połączenie gumy konjac z gumą kappa - pozwala na uzyskanie termoplastycznego żelu).

Składniki: substancja zagęszczająca: guma kappa - karagen (E407).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem wilgoci oraz światła słonecznego; po każdym użyciu należy szczelnie zamknąć opakowanie produktu; produkt należy dozować przy użyciu czystych i suchych narzędzi.

Warunki użycia: 

  • substancję żelującą w postaci proszku należy dodawać bezpośrednio do produktów oraz podgrzać - doprowadzić do wrzenia,

  • hydrokoloid wykazuje zaczyna żelować w temperaturze 60°C (proces zachodzi szybko),

  • dla optymalnego wykorzystania dodatek należy mieszać z produktem podczas podgrzewania,

  • przeznaczony jest do stosowania w różnego rodzaju płynach,

  • nierozpuszczalny w zimnej wodzie,

  • nierozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych oraz olejach roślinnych,

  • dobrze rozpuszczalny w ciepłej wodzie (80-90°C),

  • nie nadaje się do mrożenia,

  • wykazuje synergistyczne działanie z innymi substancjami żelującymi.

PRZYKŁADOWE PRZEPISY:

CZEKOLADOWA SOCZEWICA

SOCZEWICA Z MARAKUI

Szczegóły produktu

NUMER KATALOGOWY
38690
NAZWA HANDLOWA
GOMA KAPPA EN POLVO
MASA NETTO
600 g
OPAKOWANIE
PLASTIKOWY (CZARNY) POJEMNIK Z NAKRĘTKĄ
RODZAJ
SUBSTANCJA ŻELUJĄCA
FORMA
PROSZEK
ROZPUSZCZALNOŚĆ
DOBRZE ROZPUSZCZALNY Z CIEPŁEJ WODZIE (80-90°C)
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W TŁUSZCZU
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W ZIMNEJ WODZIE
ROZPUSZCZALNOŚĆ
NIEROZPUSZCZALNY W ROZPUSZCZALNIKACH ORGANICZNYCH
PRZEZNACZENIE
NATURALNY DODATEK DO ŻYWNOŚCI
ZASTOSOWANIE
ŻELOWANIE | ZAGĘSZCZANIE
DOZOWANIE
1-10 g/kg
APLIKACJE
GALARETKI | PIANKI ŻELOWE | PASTY | DŻEMY
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
24 MIESIĄCE OD DATY PRODUKCJI
SERIA PRODUKTOWA
SUBSTANCJE ŻELUJĄCE | TEKSTURATORY

Załączniki