Dodatek gumy ksantanowej pozwala na uzyskanie produktów o wyjątkowo kremowej i przyjemnej konsystencji. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do lodów czy sosów oraz bezglutenowych wypieków. Łatwy w użyciu dodatek o szerokim zastosowaniu w gastronomii oraz cukiernictwie.
Guma ksantanowa to dodatek do żywności (E415) - polisacharyd produkowany przez bakterie (xanthomonas campestri), którym zawdzięcza swoją nazwę - o wszechstronnym zastosowaniu. Ma postać białego krystalicznego proszku, który wykazuje doskonałą rozpuszczalność w wodzie. Już niewielki dodatek powoduje zwiększenie lepkości płynów oraz ich stabilizowanie. Jest to całkowicie bezpieczny do spożycia dodatek do żywności, który znajduje szerokie zastosowanie w różnych sektorach przemysłu (w tym głownie przemysłu spożywczego), a także gastronomii i cukiernictwie.
Guma ksantanowa stosowana jest jako dodatek zagęszczający, emulgujący i utrwalający do emulsji oraz pianek, jednocześnie zapewniająca im jednolitą konsystencję. Wykazuje również właściwości stabilizujące oraz pozwala na tworzenie zawiesin. Powszechnie stosowana jest jako dodatek wpływający na konsystencję płynnych produktów spożywczych (sosów, zup, napojów itp.) - pozwala na stosowanie w dowolnym rodzaju cieczy o zawartości wody powyżej 80%.
Warunki użycia - zastosowanie gumy ksantanowej nie wymaga specjalnych warunków środowiskowych, można rozpuszczać ją zarówno na zimno jak i na gorąco. Działanie dodatku jest efektywne w niskich temperaturach, w obecności alkoholu (do stężenia 60%) oraz w produktach o niskim poziomie pH. Produkty zawierające dodatek gumy ksantanowej mogą być bezpiecznie podgrzewane do temperatury 100°C oraz poddawane procesowi mrożenia - bez utraty właściwości. Po dodaniu gumy ksantanowej do produktu należy ją dokładnie wymieszać - najlepiej przy użyciu miksera.
Zastosowanie:
dodatek do lodów - gwarantuje miękką i gładką konsystencję oraz zapobiega powstawaniu kryształków lodu
dodatek do wypieków - powoduje zwiększenie elastyczności oraz lepkości
wiąże cząsteczki powietrza wewnątrz ciasta (szczególnie ważne zastosowanie w produktach bezglutenowych)
dodatek do sosów i dressingów - nadaje kremowej konsystencji oraz zapobiega oddzielaniu składników (np. tłuszczu od wody)
dodatek do zup - zapewnia odpowiednią gęstość oraz równomierne rozprowadzenie przypraw (np. ziół)
dodatek do produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu - nadaje im kremowej konsystencji (działanie wypełniające)
stosowanie gumy ksantanowej jest bardzo powszechne oraz uniwersalne (różnorodność aplikacji)
łatwe użycie oraz wyjątkowa stabilność w różnych środowiskach
Dozowanie: 2 - 5 g/kg (optymalnie 3 g/kg)
Składniki: substancja zagęszczająca: guma ksantanowa (E415), maltodekstryna; może zawierać śladowe ilości mleka i jego pochodnych.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła, wilgoci oraz obcych zapachów.
FILMY INSTUKTAŻOWE
Szczegóły produktu
SOSA506
7 Przedmioty
Opis
NUMER KATALOGOWY
58050044
NAZWA HANDLOWA
GOMA XANTANA CLEAR
MASA NETTO
500 g
OPAKOWANIE
POJEMNIK Z ZAMKNIĘCIEM
RODZAJ
GUMA KSANTANOWA (E415)
KSZTAŁT
PROSZEK
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
DELIKATNA | BIAŁA
PRZEZNACZENIE
ZAGĘSZCZANIE | EMULGOWANIE | TWORZENIE ZAWIESIN
ZASTOSOWANIE
DODATEK SPOŻYWCZY
DOZOWANIE
2-5 g/kg
KOD PRODUKTU
38694
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MEJSCU
SERIA PRODUKTOWA
SUBSTANCJE ZAGĘSZCZAJĄCE I EMULGUJĄCE
SOSA506
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:
Karboksymetyloceluloza do substancja wykazująca właściwości zagęszczające, utwardzające oraz przeciwzbrylające (zależnie od zastosowania). Stosowana do utwardzania masy cukrowej przeznaczonej do modelowania płaskiego i przestrzennego.
Hydrokoloid pozyskiwany z czerwonych alg morskich - to naturalny dodatek do żywności o właściwościach żelujących i zagęszczających. Wykazuje również zdolność do wychwytywania i utrzymywania wilgoci w produktach. Doskonale sprawdzi się do produkcji różnego rodzaju galaretek, past oraz dżemów.
Modyfikowane białko sojowe - naturalny dodatek o właściwościach napowietrzających, zagęszczających i poprawiających teksturę. Stosowany jest jako substytut albuminy. Może być stosowany w wyrobach przeznaczonych dla wegan i wegetarian.
Sanatine - łatwy w użyciu stabilizator do śmietany o neutralnym smaku - połączenie żelatyny i skrobi. Stabilizator do świeżej śmietany i środek żelujący do deserów i przetworów owocowych.