Pure Cocoa Butter od Food Colours - to tłuszcz kakaowy (masło kakaowe). Stosowane jest do produkcji czekolady - małe opakowanie doskonale sprawdzi w domowej cukierni. Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) stosowane jest również jako dodatek podczas tworzenia cienkich korpusów czekoladowych. Stanowi również doskonałą bazę do rozpuszczania barwników spożywczych w celu zabarwienia czekolady. Dodatek masła kakaowego do czekolady pozwala zwiększyć jej płynność, a co za tym idzie wpływa na możliwości jej wykorzystania.
Dodatek masła kakaowego do czekolady pozwala nadać jej status kuwertury czekoladowej. Wysoka zawartość masła kakaowego w czekoladzie zapewnia wyrobom czekoladowym odpowiednią chrupkość oraz pozwala uzyskać błyszczącą powierzchnię. Czekolada z dodatkiem masła kakaowego doskonale sprawdzi się do tworzenia pralin, batonów, tabliczek i figurek czekoladowych, dekoracji czy polew. Należy jednak pamiętać, że stosowanie czekolady z dodatkiem masła kakaowego wymaga jej odpowiedniego zatemperowania.
Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) najlepiej upłynniać w kąpieli wodnej w temperaturze 30-33°C.
Składniki: tłuszcz kakaowy (masło kakaowe).
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów.