• Metody Wysyłki

  • Sposoby Płatności

rafinowany tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) w pastylkach
  • rafinowany tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) w pastylkach

op. 4 kg COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

LUBECA42(2)

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

1 412,00 zł
Brutto

353,00 zł / 1 kg

Ilość
OBECNIE BRAK NA STANIE


Opis

COCOA BUTTER CHIPS - RAFINOWANY I DEZODORYZOWANY TŁUSZCZ KAKAOWY (MASŁO KAKAOWE) W POSTACI ŁATWYCH DO UPŁYNNIANIA KALETEK.

Tłuszcz kakaowy poddany odpowiednim procesom (rafinacji, w tym dezodoryzacji), które mają na celu oczyszczenie tłuszczu pochodzenia roślinnego oraz pozbawienie go smaku i aromatu. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu jest uniwersalny w zastosowaniu, ponieważ nie wpływa na smak i aromat gotowych wyrobów. Tłuszcz poddany procesowi rafinacji jest bardziej stabilny i wykazuje większą odporność na działanie wysokich temperatur. Tłuszcz kakaowy to wyjątkowy rodzaj tłuszczu pochodzenia roślinnego. Charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych, co w znacznym stopniu gwarantuje stan skupienia i konsystencję tłuszczu kakaowego. Tłuszcz kakaowy potocznie określany jest jako "masło kakaowe", takie określenie zawdzięcza swojej specyficznej konsystencji (zależnej od temperatury).

Konsystencja tłuszczu kakaowego w warunkach chłodniczych i temperaturze pokojowej ma postać ciała stałego (zależnie od rodzaju wytwarzania - blok lub kaletki). Tłuszcz kakaowy pod wpływem ciepła zmienia konsystencję na płynną. Temperatura upłynniania masła kakaowego to (zależnie od źródła informacji) od około 30 do około 36°C. Konsystencja "masła" kakaowego tak samo jak tradycyjnego masła jest zależna od temperatury otoczenia. 

Tłuszcz kakaowy pozyskiwany jest z najwyższej jakości ziaren kakaowca (pochodzących głównie z Afryki zachodniej), poddawany jest procesowi rafinacji (w tym dezodoryzacji) i formowany do pastylek ("callets") o średnicy około 8 milimetrów. Tłuszcz kakaowy w postaci kaletek (pastylek) jest bardzo wygodny do dozowania i porcjowania. Dodatkowo drobne pastylki łatwiej upłynnić (proces upłynniania jest bardziej równomierny oraz szybszy niż tłuszczu kakaowego w kawałkach). Rafinowany tłuszcz kakaowy ma neutralny (bardzo delikatny, ledwo wyczuwalny, charakterystyczny) smak i aromat oraz jasną, lekko żółtą barwę.

*produkt w małym opakowaniu to produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego (w kontrolowanych warunkach) - produkt pakowany jest w sterylny worek z zamknięciem i etykietą oraz zgrzewany w celu zapewnienia pełnej ochrony czekolady w opakowaniu. 

Tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) stosowane jest przede wszystkim:

  • do produkcji czekolady - białej, mlecznej, ciemnej, deserowej (jako jeden z głównych składników),

  • do upłynniania czekolady, która stosowana jest do oblewania i powlekania wyrobów,

  • jako dodatek do czekolady podczas produkcji pralin w formach,

  • (pozwala uzyskać idealnie błyszczącą powierzchnię oraz zapewnia doskonałą kruchość wyrobów czekoladowych),

  • jako baza do tworzenia kolorowych powłok metodą natryskową (zamsze),

  • jako nośnik dla barwników spożywczych stosowanych do barwienia czekolady i tłustych mas cukierniczych,

  • jako nośnik do barwników spożywczych o strukturze zamszu,

  • do stabilizowania nadzień pralinowych (kremów stosowanych do wypełniania korpusów truflowych),

  • do przygotowywania potraw (rafinowany tłuszcz kakaowy nadaje się do smażenia oraz jako dodatek do pieczenia).

Dozowanie tłuszczu kakaowego zależy od rodzaju zastosowania (np. w celu upłynnienia czekolady przeznaczonej do formowania i oblewania dodatek masła kakaowego waha się od 1-8% całkowitej objętości czekolady).

Przed użyciem tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) wymaga upłynnienia lub zatemperowania, dopiero po wykonaniu tych czynności tłuszcz kakaowy można barwić, aromatyzować lub stosować jako dodatek podczas produkcji cukierniczej.

Podczas barwienia i aromatyzowania tłuszczu kakaowego należy pamiętać o wyborze odpowiednich barwników spożywczych oraz aromatów lub ekstraktów, które wykazują dobrą rozpuszczalność w tłuszczu.

Dodatkowe informacje - kuwertura - to czekolada charakteryzująca się wysoką zawartością masła kakaowego (powyżej 32%). Wysoka zawartość masła kakaowego nadaje produktom czekoladowym wytwarzanym na bazie kuwertury wyjątkowy połysk, długo utrzymujący się smak oraz charakterystyczną chrupkość (praliny, czekolady, batony, figurki). Czekolada o statusie kuwertury doskonale nadaje się do oblewania oraz dekorowania różnego rodzaju wypieków i deserów.

Rafinacja i dezodoryzacja tłuszczu kakaowego pozwala uzyskać produkt pozbawiony zanieczyszczeń i charakteryzujący się neutralnym (bardzo delikatnym, słabo wyczuwalnym) smakiem i aromatem.

Składniki: tłuszcz kakaowy (100%) (rafinowany i dezodoryzowany).

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu (fabryczne opakowania dają możliwość wielokrotnego otwierania i zamykania); chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów; do nakładania i dozowania produktu należy używać wyłącznie czystych i suchych przyborów; optymalna temperatura przechowywania waha się od 12°C do 20°C, optymalna temperatura przechowywania to 15-18°C; maksymalna wilgotność względna otoczenia podczas przechowywania to 70%.

Ważne informacje: tłuszcz kakaowy przeznaczony do produkcji cukierniczej oraz do przyrządzania potraw; poddany procesowi rafinacji - pozbawiony zanieczyszczeń; charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem.

Zastosowanie: torty, kremy, nadzienia, praliny, figurki czekoladowe, polewy, glazury, dekoracje, desery, do smażenia, do pieczenia.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU
Wartość energetyczna 3698/900 kJ/kcal
Tłuszcz 100.0 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 60.0 g
Węglowodany 0.0 g
w tym cukry 0.0 g
Białko 0.0 g
Sól 0.0 g

Szczegóły produktu
LUBECA42(2)

Opis

NUMER KATALOGOWY
777
NAZWA HANDLOWA
CACAO BUTTER CHIPS
MASA NETTO
4.0 kg
OPAKOWANIE
TORBA Z ZAMKNIĘCIEM
OPAKOWANIE ZBIORCZE
8.0 kg - 2 x 4.0 kg - KARTON
ŚREDNICA
KALETEK - 8 MILIMETRÓW
RODZAJ
TŁUSZCZ KAKAOWY (RAFINOWANY)
RODZAJ
RAFINOWANE I DEZODORYZOWANE MASŁO KAKAOWE
AROMAT
NEUTRALNY
SMAK
NEUTRALNY
BARWA
JASNA ŻÓŁTA
FORMA
KALETKI / PASTYLKI
ROZPUSZCZALNOŚĆ
W TEMPERATURZE OKOŁO 30°C
PRZEZNACZENIE
DO UŻYTKU PROFESJONALNEGO
ZASTOSOWANIE
DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH
ZASTOSOWANIE
DO CZEKOLADY
DOZOWANIE
QUANTUM SATIS - WEDŁUG UZNANIA
ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU
100%
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SUCHYM I CHŁODNYM MIEJSCU
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
15-18°C
WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
MAX. 70%
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
18 MIESIĘCY OD DATY PRODUKCJI W FABRYCZNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
POCHODZENIE
GŁÓWNIE ZACHODNIOAFRYKAŃSKIE ZIARNA KAKAOWCA
PRODUKT
GOTOWY DO UŻYCIA
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Sempre Group Sp. z o.o. Opinie z ekomi-pl.com
Zobacz także

Indeks: LUBECA42(1)

Marka: LUBECA

op. 2 kg COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 271,40 zł

135,70 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: BARIMA304

Marka: BARBARA LUIJCKX

op. 1 kg COCOA BUTTER 2371 BARIMA ARTISANAL rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 288,00 zł

288,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA84

Marka: LUBECA

op. 200 g COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 37,80 zł

189,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: CALLEBAUT65

Marka: CALLEBAUT

op. 3 kg COCOA BUTTER IN CALLETS NCB-HDO3-654 CALLEBAUT dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 520,50 zł

173,50 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: CALLEBAUT64

Marka: CALLEBAUT

op. 600 g MYCRYO NCB-HD706-E0-W44 CALLEBAUT czysty tłuszcz kakaowy w postaci bardzo drobnego proszku

Wyjątkowy produkt - tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) w postaci bardzo drobnego proszku o neutralnym smaku i aromacie. Pozwala na odpowiednie przeprowadzenie procesu temperowania czekolady. Stosowany do tworzenia marynat z dodatkiem przypraw i ziół oraz do przyrządzania potraw - smażenia, pieczenia czy grillowania.

Cena 124,20 zł

207,00 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: FOODCOLOURS298

Marka: FOOD COLOURS

400 g PURE COCOA BUTTER K-200 FOOD COLOURS - czysty tłuszcz kakaowy w kawałku do porcjowania

Lubisz czekoladę? Spróbuj swoich sił i stwórz autorski rodzaj czekolady - masło kakaowe, to niezbędny składnik do przygotowania własnej tabliczki czekolady...

Cena 55,00 zł

137,50 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE
6 innych produktów w tej samej kategorii:

Indeks: BARIMA304

Marka: BARBARA LUIJCKX

op. 1 kg COCOA BUTTER 2371 BARIMA ARTISANAL rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 288,00 zł

288,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA42(1)

Marka: LUBECA

op. 2 kg COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 271,40 zł

135,70 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: FOODCOLOURS298

Marka: FOOD COLOURS

400 g PURE COCOA BUTTER K-200 FOOD COLOURS - czysty tłuszcz kakaowy w kawałku do porcjowania

Lubisz czekoladę? Spróbuj swoich sił i stwórz autorski rodzaj czekolady - masło kakaowe, to niezbędny składnik do przygotowania własnej tabliczki czekolady...

Cena 55,00 zł

137,50 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: CALLEBAUT64

Marka: CALLEBAUT

op. 600 g MYCRYO NCB-HD706-E0-W44 CALLEBAUT czysty tłuszcz kakaowy w postaci bardzo drobnego proszku

Wyjątkowy produkt - tłuszcz kakaowy (masło kakaowe) w postaci bardzo drobnego proszku o neutralnym smaku i aromacie. Pozwala na odpowiednie przeprowadzenie procesu temperowania czekolady. Stosowany do tworzenia marynat z dodatkiem przypraw i ziół oraz do przyrządzania potraw - smażenia, pieczenia czy grillowania.

Cena 124,20 zł

207,00 zł / 1 kg

Więcej
OBECNIE BRAK NA STANIE

Indeks: CALLEBAUT65

Marka: CALLEBAUT

op. 3 kg COCOA BUTTER IN CALLETS NCB-HDO3-654 CALLEBAUT dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 520,50 zł

173,50 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU

Indeks: LUBECA84

Marka: LUBECA

op. 200 g COCOA BUTTER CHIPS 777 LUBECA rafinowany i dezodoryzowany tłuszcz kakaowy w postaci pastylek o śr. 8 mm

Produkt konfekcjonowany z opakowania zbiorczego. Tłuszcz kakaowy o neutralnym smaku i zapachu - uniwersalny w zastosowaniu. Wytwarzany w postaci wygodnych do porcjowania i upłynniania pastylek. Wykorzystywany w produkcji cukierniczej oraz przez szefów kuchni do smażenia potraw.

Cena 37,80 zł

189,00 zł / 1 kg

Więcej
DOSTĘPNĄ ILOŚĆ SPRAWDZISZ W SZCZEGÓŁACH PRODUKTU