Kolekcja form do tworzenia dekoracyjnych tabliczek czekolady. Dopracowane klasyczne i nowoczesne wzory przeznaczone do ręcznego i maszynowego formowania. Wykonane z wytrzymałego i odpornego poliwęglanu o półtransparentnej barwie. Forma stworzona we współpracy z Callebaut.
1kg CZEKOLADA RUBY 47.3% RECIPE N°RB1 CHR-R35RB1-554 CALLEBAUT
Finest Belgian Ruby Chocolate to pierwsza rubinowa czekolada o intensywnym gładkim smaku z wyczuwalnymi nutami owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości. Stworzona z myślą o profesjonalistach i dostępna dla każdego.
Opis produktu
RB1 - to czwarty rodzaj czekolady - jedno z największych, innowacyjnych odkryć w świecie branży. Naturalna czekolada wytworzona z ziarna kakaowego RUBY o wyjątkowej rubinowej (różowej) barwie i oryginalnym, gładkim smaku z wyczuwalną nuta owoców jagodowych i lekką nutą kwasowości.
Czekolada nie posiada dodatku aromatów i barwników, wszystkie jej wyjątkowe cechy sensoryczne pochodzą prosto z ziarna kakaowego. Została stworzona z myślą o profesjonalistach, rzemieślnikach i szefach kuchni, a teraz dostępna jest dla każdego. Smak czekolady został określony jako intensywny owocowy smak ze świeżymi, kwaśnymi nutami.
Daj się zaskoczyć nowym smakiem i kolorem czekolady, która pobudza kreatywność do tworzenia wyjątkowych słodkich kreacji. Czekolada charakteryzuje się idealną płynnością (3/5), która czyni ją uniwersalną w zastosowaniu. Użyta w tabliczkach i figurkach czekoladowych zaskakuje satynowym połyskiem i chrupiącą konsystencją. Czekolada sprzedawana jest w postaci niewielki kaletek o średnicy około jednego centymetra, która łatwo się upłynniają. Posiada status kuwertury czekoladowej, ponieważ zawiera więcej masła kakaowego (kuwertura czekoladowa zawiera 32-39% masła kakaowego).
Czekolada sprzedawana w kilogramowych opakowaniach jest konfekcjonowana (rozważana na mniejsze opakowania) z opakowania zbiorczego w odpowiednich warunkach sanitarnych, pakowana w sterylne worki z wielorazowym zamknięciem i etykietą z informacjami o produkcie oraz zgrzewana dla zapewnienia szczelności i sterylności opakowania.
Idealnie sprawdzi się do:
-
tworzenia wyjątkowych pralin, batonów i tabliczek czekoladowych na przykład z zastosowaniem formy do czekolady RUBY
-
tworzenia figurek czekoladowych
-
kremów, musów i nadzień
-
wypieków i deserów
-
oblewania i dekorowania
-
czekolady na gorąco
-
oraz wielu innych zastosowań (uniwersalna w zastosowaniu) - płynność czekolady a jej zastosowanie
Składniki: cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, pełne mleko w proszku, miazga kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa (E322), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), naturalny aromat waniliowy; zawartość kakao minimum 47.3%;
Skład:
-
kakao: 47.3%
-
mleko: 26.4%
-
tłuszcz: 35.9%
Warunki przechowywania: czekoladę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego i obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 12-20°C, optymalna wilgotność względna 70%.
Wartość odżywcza w 100 g produktu: | |
Wartość energetyczna | 2356/564 kJ/kcal |
Tłuszcz | 35.9 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 21.5 g |
Węglowodany | 49.7 g |
w tym cukry | 48.6 g |
Białko | 9.3 g |
Sól | 0.26 g |
Ważne informacje dotyczące pracy z czekoladą:
-
kontakt z światłem, powietrzem, wilgocią i wysokimi temperaturami może spowodować, że czekolada zmieni kolor
-
używanie czekolady rubinowej w maszynie do temperowania czekolady przez kilka dni nie wpłynie na barwę i smak czekolady
-
(zapewnij ciągły ruch czekolady żeby uniknąć separacji)
-
podczas utrzymywania czekolady rubinowej w postaci płynnej należy zachować temperaturę 40-50°C
-
czekolada rubinowa jest najlepsza w czystej formie idealnie sprawdzi się do pralin, batonów i tabliczek czekolady
-
w bardziej skomplikowanych kreacjach czekolada może tracić barwę (jest to związane z interakcją z innymi składnikami)
-
czekolada rubinowa nie nadaje się do zapiekania
-
należy zachować ostrożność podczas łączenia czekolady z nadzieniami na bazie tłuszczu oraz składnikami na bazie wody
-
czekolada podczas mieszania z płynnymi składnikami (śmietana, mleko) nieco blaknie i zyskuje lekko szare zabarwienie
-
(jest to wynik zmiany pH czekolady przez produkty mleczne)
-
wyrównanie pH (poprzez zakwaszenie środowiska) pozwala na odzyskanie pięknej barwy czekolady
-
zwracaj szczególną uwagę na warunki przechowywania czekolady rubinowej aby zachować jej wyjątkową barwę i aromat
GLAZURA Z CZEKOLADY RUBY - PRZEPIS Składniki: |
|
woda | 270 g |
cukier | 250 g |
syrop glukozowy | 350 g |
mleko skondensowane | 200 g |
listki żelatyny | 18 g |
czekolada RUBY RB1 | 300 g |
barwnik POWER FLOWER RED | 4 g |
Wykonanie: podgrzej wodę z cukrem i glukozą oraz kakao (jeżeli jest w przepisie); zagotuj i zdejmij z ognia, a następnie dodaj skondensowane mleko oraz żelatynę; wylej na czekoladę i zblenduj; przelej przez sito do pojemnika i odstaw do lodówki z folią w kontakcie; używaj w temperaturze między 30-40 stopni Celsjusza na zamrożonych ciastach. |
Ciekawostki o czekoladzie rubinowej:
Skąd pochodzi barwa czekolady? Do produkcji nie używa się żadnych barwników, jej barwa jest całkowicie naturalna i pochodzi z ziaren rubinowego kakaowca, które prażone w odpowiedni sposób zaczynają nabierać różowego koloru. Ziarna kakaowca pochodzą z Brazylii, Ekwadoru oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. Dokładna receptura czekolady nadal pozostaje tajemnicą, producent pilnie strzeże przepisu na tak wyjątkowy rodzaj czekolady. Czy czekolada rubinowa jest zdrowa? Wytwarzana jest wyłącznie z naturalnych składników, dlatego w żadnym wypadku nie jest szkodliwa dla zdrowia, ponadto naturalnie występujące w czekoladzie barwniki wykazują właściwości prozdrowotne (przeciwutleniające lub inaczej antyoksydacyjne. Jest to jednak czekolada, która zawiera znaczną ilość cukru oraz tłuszcza, dlatego lepiej nie przesadzać z jej zajadaniem. Jak dokładnie smakuje czekolada rubinowa? Na pewno smak bardzo różni się od tradycyjnego smaku czekolady (białej, mlecznej czy deserowej), jej smak jest gładki (kremowy) i odpowiednio słodki z wyczuwalną świeżą kwaśną nutą oraz nutą owoców jagodowych (lub inaczej owoców leśnych), smak niekiedy określany jest jako świeży i "orzeźwiający".
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
- FINEST BELGIAN RUBY CHOCOLATE RECIPE N°RB1
- MASA NETTO
- 1 KG
- KONFEKCJA Z OPAKOWANIA ZBIORCZEGO
- 10 KG
- OPAKOWANIE
- WOREK Z WIELORAZOWYM ZAMKNIĘCIEM
- RODZAJ
- CZEKOLADA W KALETKACH
- KSZTAŁT
- CALLETS™
- SMAK
- WYCZUWALNE NUTY OWOCÓW JAGODOWYCH
- BARWA
- RUBINOWA | RÓŻOWA
- ZASTOSOWANIE
- UNIWERSALNE
- KOD PRODUKTU
- CHR-R35RB1-554
- RODZAJ CZEKOLADY
- RUBY
- PŁYNNOŚĆ CZEKOLADY
- 3|5
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- TEMPERATURA PRZECHOWYWANIA
- 12-20°C
- WILGOTNOŚĆ WZGLĘDNA PRZECHOWYWANIA
- 70%
- TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA
- 12 MIESIĘCY OD DATY PRODUKCJI