op. 100 szt. Papier waflowy 0.3 mm - DEC042 Saracino - do wydruków i dekoracji cukierniczych - Format A4
Papier waflowy, który pozwala na tworzenie wyjątkowych i spersonalizowanych dekoracji do tortów. Idealny do kwiatów, liści, motyli oraz innych delikatnych motywów dekoracyjnych. Przeznaczony również do wydruków spożywczych, które doskonale oddają barwy i kontury.
Opis produktu
Papier waflowy do dekoracji cukierniczych i wydruków jadalnych!
Opłatek skrobiowy o delikatnej strukturze do tworzenia niepowtarzalnych dekoracji cukierniczych. Arkusze papieru waflowego wytwarzane są na bazie skrobi ziemniaczanej. Doskonale sprawdzają się do wydruków spożywczych oraz ręcznego wytwarzania dekoracji. Papier opłatkowy o grubości 0.3 mm przeznaczony jest przede wszystkim do przestrzennych dekoracji, takich jak kwiaty czy motyle. Łatwy do barwienia i wycinania stanowi doskonałą podstawę do dekoracji tortów i wypieków na różne okazje. Kwiaty z papieru waflowego sprawdzają się przede wszystkim do ozdabiania tortów weselnych i komunijnych. Opłatek skrobiowy jest cienki, elastyczny, a przy tym wystarczająco odporny na uszkodzenia. Dodatkowo arkusze mają neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie wpływa na smak dekorowanych wyrobów.
Jaki skład ma papier waflowy?
Składniki: skrobia ziemniaczana, woda, olej słonecznikowy wysokooleinowy; produkt bezglutenowy.
Cenne wskazówki dotyczące stosowania papieru waflowego:
Papier waflowy doskonale sprawdza się do wydruków jadalnych. Pozwala to na proste tworzenie bardzo efektownych dekoracji cukierniczych. Papier waflowy o grubości 0.3 mm jest bardzo delikatny, elastyczny i łatwy do wycinania. Charakteryzuje się bardzo delikatną, neutralną barwą o lekko kremowym odcieniu. Pozwala uzyskać barwy bardzo zbliżone do oryginalnych barw projektu wydruku. Dodatkową zaletą tworzenia wydruków na papierze opłatkowym jest ich uniwersalne zastosowanie. Można je stosować na każdy rodzaj tynku. Nadaje się do dekoracji powierzchni tortów obłożonych kremem śmietanowym i maślanym, a także ganache. Papier opłatkowy można łatwo przycinać na wybrany kształt oraz tworzyć z niego płaskie dekoracje. Papier waflowy ma neutralny smak, który doskonale komponuje się z różnymi połączeniami smakowymi i czyni go uniwersalnym w zastosowaniu, dodatkowo dekoracje nie wpływają na zmianę smaku gotowych wyrobów.
Dekoracje z papieru waflowego należy umieszczać na dekorowanej powierzchni nie wcześniej niż na dwie godziny przed podaniem, najlepiej dekoracje nakładać 30 minut przed podaniem, aby zminimalizować ryzyko rozpuszczenia dekoracji. Papier waflowy jest higroskopijny, dlatego tak istotny jest czas nakładania dekoracji oraz warunki przechowywania udekorowanych wyrobów. Zbyt długi kontakt opłatka z wilgotnymi masami może spowodować rozmięknięcie dekoracji. Wydruki spożywcze wykonywane na papierze waflowym w bardzo dobrym stopniu odwzorowują barwy i kontury umieszczone na grafice lub zdjęciu. Kolory na wydrukach mogą się nieco różnić od oryginalnych z uwagi na lekko kremową barwę papieru waflowego.
Nakładając wydruki jadalne na tort pokryty śmietaną najlepiej zabezpieczyć je przy użyciu neutralnego żelu. Pozwala to na zachowanie kolorów i zabezpiecza opłatek przed nadmiernym zawilgoceniem. Torty pokryte śmietaną zaleca się dekorować na około 2-3 godziny przed wydaniem tortu. Wydruki nakładane na krem maślany nie wymagają dodatkowego zabezpieczania.
Nie poleca się stosowania dekoracji z papieru waflowego do wypieków z galaretką, która może spowodować rozmięknięcie papieru a tym samym zniszczenie dekoracji lub wydruku. Możliwe jest dekorowanie wypieków pokrytych masą cukrową lub marcepanem, jednak konieczne jest użycie spoiwa, na przykład w postaci kleju cukrowego lub cienkiej warstwy żelatyny.
Zastosowanie papieru waflowego pozwala na efektowną, prostą i spersonalizowaną dekorację tortów i wypieków na każdą okazję. Podczas drukowania na papierze zaleca się używanie tylnej tacy drukarki, aby uniknąć ewentualnego zniszczenia papieru.
Jak przechowywać papier waflowy?
Papier waflowy w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej 25°C. Po otwarciu papier waflowy należy dokładnie zabezpieczyć przed działaniem wilgoci. W tym celu papier waflowy najlepiej dokładnie owinąć folią spożywczą i umieścić w zamykanym pojemniku. Jadalny papier wytwarzany na bazie skrobi ziemniaczanej to delikatny produkt, bardzo wrażliwy na działanie czynników zewnętrznych. Papier waflowy należy również zabezpieczyć przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego oraz obcych zapachów. W celu zachowania właściwości papieru należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiedni sposób przechowywania.
Zastosowanie papieru waflowego w cukiernictwie:
- do tworzenia spersonalizowanych dekoracji tortów,
- do dekoracji tortów weselnych i komunijnych,
- do dekoracji babeczek i muffinek,
- do kwiatów, liści, motyli oraz innych motywów dekoracyjnych,
- do wydruków jadalnych,
- do tworzenia własnych obrazów na arkuszu,
- do tworzenia dekoracji z użyciem markerów spożywczych.
Zalety stosowania papieru waflowego:
- możliwość tworzenia unikalnych dekoracji do tortów,
- niepowtarzalność tworzonych dekoracji,
- papier jest elastyczny i łatwy do wycinania,
- możliwość łatwego barwienia papieru,
- uniwersalność zastosowania,
- neutralny smak i zapach,
- neutralna barwa o lekko kremowym odcieniu,
- delikatna struktura idealna do lekkich dekoracji,
- możliwość tworzenia płaskich i przestrzennych dekoracji,
- dekoracje waflowe nie obciążają tortów i wypieków,
- możliwość tworzenia wydruków jadalnych,
- możliwość tworzenia dekoracji drukowanych.
Papier waflowy - charakterystyka i szczegóły produktu:
Nazwa handlowa | Papier waflowy |
Numer katalogowy | DEC042 |
Producent | Saracino |
Dystrybutor | Sempre Group |
Rodzaj | jadalne arkusze papieru waflowego |
Opakowanie | folia ochronna |
Ilość sztuk | 100 arkuszy |
Wymiary | dł. 280 mm x szer. 180 mm |
Format | A4 |
Grubość | 0.3 mm |
Kształt | prostokąt |
Kolor | lekko kremowy |
Materiał | opłatek skrobiowy |
Przeznaczenie | do dekoracji spożywczych |
Zastosowanie | dekoracje cukiernicze, wydruki jadalne |
Jaka jest wartość odżywcza papieru waflowego?
Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
Wartość energetyczna | 1543 kJ / 366 kcal |
Tłuszcz | 2.7 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.3 g |
Węglowodany | 87.0 g |
w tym cukry | 0.0 g |
Białko | 0.0 g |
Sól | 0.10 g |
Szczegóły produktu