Integratory do lodów to grupa dodatków pozwalających na polepszenie struktury lodów - dodawane są do mieszanki (mlecznej lub owocowej) w celu zwiększenia smarowności, nadania kremowej konsystencji oraz zapewnienia doskonałej trwałości lodów. Stabilizatory służą do poprawy wydajności lodów w połączeniu z bazami (zarówno do lodów mlecznych jak i sorbetów owocowych). Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
CREMOLINA - to emulgator do lodów w postaci łatwej do dozowania pasty. Mieszanka emulgatorów przeznaczona do lodów mlecznych, lodów owocowych i sorbetów. Pozwala na uzyskanie kremowych lodów o doskonałej smarowności. Jako dodatek do sorbetów i lodów o niskiej zawartości tłuszczu wpływa na zwiększenie objętości i poprawę smarowności. Możliwy do stosowania zarówno na ciepło jak i na zimno (bardzo dobrze rozpuszcza się w procesie na zimno). Może być stosowany jako dodatek poprawiający konsystencję i smarowność lodów włoskich (z automatu). Zalecane dozowanie produktu to od 3 do 5 gramów na 1 litr stabilizowanej mieszanki podstawowej.
Katalogowy opis produktu:
-
emulgator o niskim dozowaniu w formie pasty;
-
idealny do stosowania w procesie na zimno;
-
dodany do sorbetów lub lodów o niskiej zawartości tłuszczu, zwiększa objętość lodów oraz ich smarowność;
- możliwy do stosowania jako dodatek do lodów włoskich (z automatu).
Składniki: woda, substancja stabilizująca: sorbitol (E420), emulgatory: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), alkohol etylowy; może zawierać śladowe ilości mleka i soi.
Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.
RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA GORĄCO) |
3-5 g/l stabilizowanej mieszanki bazowej |
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1133/275 kJ/kcal |
Tłuszcz |
21.0 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
20.0 g |
Węglowodany |
27.0 g |
w tym poliole |
27.0 g |
Białko |
0.0 g |
Błonnik |
0.0 g |
Sól |
0.06 g |
Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.