Integratory do lodów to grupa dodatków pozwalających na polepszenie struktury lodów - dodawane są do mieszanki (mlecznej lub owocowej) w celu zwiększenia smarowności, nadania kremowej konsystencji oraz zapewnienia doskonałej trwałości lodów. Stabilizatory służą do poprawy wydajności lodów w połączeniu z bazami (zarówno do lodów mlecznych jak i sorbetów owocowych). Lody z dodatkiem integratorów charakteryzują się gładką i jednolitą konsystencją oraz nie ulegają procesowi krystalizacji podczas przechowywania w witrynie.
INTEGRA PANNA - to półprodukt w postaci proszku na bazie utwardzonych olejów roślinnych - przeznaczony do sporządzania mieszanek bazowych do lodów. Pozwala na uzyskanie lodów wysoko spiętrzonych w witrynie. Dodatek integratora do mieszanki bazowej wpływa korzystnie na stabilność lodów - spowalnia proces topnienia, zapewnia większą odporność na wahania temperatury oraz zapobiega powstawaniu kryształków lodu. Lody charakteryzują się plastyczną i smarowną konsystencją. Integrator przeznaczony do stosowania w procesie na zimno lub na gorąco - jako dodatek do mieszanki bazowej w ilości 20 gramów na litr. Dodatek doskonale sprawdza się podczas produkcji lodów o smaku - zabaione, malaga, tiramisu czy cassata.

Katalogowy opis produktu:
-
integrator tłuszczów;
-
przeznaczony do zwiększenia struktury i stabilności lodów, na przykład dla lodów podawanych do stolików;
-
wspomaga uzyskanie lodów wysoko spiętrzonych w witrynie, w połączeniu z „klasycznymi” bazami;
-
poprawia smak lodów typu: zabaione, malaga, tiramisu, cassata itp.

Składniki: uwodornione (utwardzone) tłuszcze roślinne (palmowy, kokosowy), syrop glukozowy, emulgatory: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (E472a), estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (E477), dekstroza, białka mleka, stabilizator: karboksymetyloceluloza (guma celulozowa) (E466), aromaty; może zawierać soję.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu (optymalna temperatura składowania to 18-20°C), w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz ciepła; po zużyciu opakowanie produktu podlega segregacji i jest przeznaczone do recyklingu.

RECEPTURA - DOZOWANIE (PROCES NA ZIMNO LUB NA GORĄCO) |
20 g/l mieszanki bazowej |


WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
2552/609 kJ/kcal |
Tłuszcz |
45.1 g |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
41.9 g |
Węglowodany |
45.5 g |
w tym cukry |
18.6 g |
Białko |
5.5 g |
Błonnik |
0.1 g |
Sól |
0.25 g |



Dodatkowe informacje - wszystkie użyte materiały opakowaniowe spełniają wymagania Rozporządzenia WE nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 27.10.2004 r. z późniejszymi zmianami, dyscyplinujące higienę opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Cały proces produkcyjny jest monitorowany zgodnie z zapisami Rozporządzenie nr WE 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny żywności. Firma z systemem zarządzania dla jakość UNI EN ISO 9001:2015 certyfikat CSQA N. 6000.



