1 szt. NOLA 144 Silikomart - dł. 130 x szer. 40 x wys. 35 mm - zamykany rant z kompozytu do wypieku eklerów
Forma wykonana z innowacyjnego materiału, który zapewnia lepsze rozprowadzanie ciepła, a tym samym równomierny stopień wypieczenia. Nieprzywierająca powłoka gwarantuje łatwość użytkowania oraz doskonałe odwzorowanie kształtu. Rant do wypieku eklerów. Nowoczesna odsłona klasycznych wypieków z ciasta francuskiego. Seria zamykanych geometrycznych rantów z kompozytu do wypieku ciasta francuskiego. Idealna do tworzenia wypieków z nadzieniem.
Opis produktu
Forma do wypieku perfekcyjnych eklerów:
Kolekcja geometrycznych form do wypieku ciasta francuskiego od włoskiej marki Silikomart. Seria zamykanych geometrycznych rantów z innowacyjnego materiału TPLUSX do wypieku ciasta francuskiego - idealna do tworzenia wypieków z nadzieniem.
Nola 144 od włoskiej marki Silikomart, to forma należąca do serii zamykanych rantów wykonanych z innowacyjnego kompozytu TPLUSX. Forma przeznaczona do wypieku nowoczesnych geometrycznych croissantów w kształcie eklerów. Konstrukcja formy z otworami zapewnia odpowiedni przepływ powietrza. Forma posiada podpórki stabilizujące oraz pokrywę z blokadą zamknięcia. Forma stworzona do wypieków nadziewanych. Materiał i konstrukcja formy zapewnia uzyskanie wyjątkowego efektu po wypieczeniu - chrupiącej, rumianej skórki oraz miękkiego i puszystego wnętrza o zwartej strukturze, która doskonale łączy się różnego rodzaju kremami i nadzieniami cukierniczymi.
Forma zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła, a tym samym równomierny stopień wypieczenia. Ciasto po wypieczeniu charakteryzuje się chrupiącą skórką o idealnym stopniu zarumienienia oraz miękkim wnętrzem. Ciasto nie kruszy się podczas krojenia i idealnie nadaje się do nadziewania. Struktura ciasta jest zwarta a przy tym odpowiednio napowietrzona. Gotowe wypieki są łatwe do wyjęcia z formy i zachowują idealny kształt po wypełnieniu nadzieniem.
Do nadziewania eklerów idealnie sprawdzają się kremy i nadzienia na bazie orzechów i czekolady. Niezbędne akcesoria do nadziewania nowoczesnych rogalików to wytrzymałe rękawy cukiernicze oraz stalowe końcówki. Dodatkowa zaleta nowoczesnych wypieków, to klasyczny kształt, który stanowi doskonałą bazę do tworzenia nietuzinkowych połączeń smakowych i dekoracji.
TPLUSX - innowacyjny materiał - nowa technologia (TPLUSX) została wykorzystana do opracowania form wykonanych ze specjalnego materiału, który daje możliwość pieczenia w temperaturach do 250°C. Wysokiej jakości materiał odporny na działanie temperatur w zakresie od (-) 30°C do (+) 250°C. Materiał cechuje całkowita nieprzywieralność (non-stick), co pozwala na doskonałe odwzorowanie kształtu oraz łatwe wyjmowanie wypieków i deserów z formy (bez naruszania ich kształtu i struktury). Formy wykonane w technologii TPLUSX nie wymagają zabezpieczania tłuszczem przed procesem pieczenia. Dodatkowo materiał jest odporny na uderzenia i uszkodzenia oraz daje możliwość bezpiecznego mycia w zmywarce, bez wpływu na właściwości non-stick. Form wykonanych w technologii można używać również do przygotowywania mrożonych deserów. Dodatkowo, formy wykonane z materiału w technologii TPLUSX nadają się do stosowania w kuchence mikrofalowej.
Zastosowanie zamykanych rantów do ciasta francuskiego:
- do wypieku ciasta francuskiego,
- do nowoczesnych eklerów,
- do geometrycznych wypieków,
- do wypieków nadziewanych.
Charakterystyka formy Nola 144 od Silikomart:
Nazwa handlowa | Nola 144 |
Numer katalogowy | 25.014.20.0165 |
Wymiary | dł. 130 mm x szer. 40 mm x wys. 35 mm |
Pojemność | 144 ml |
Kształt | ekler |
Ilość sztuk w opakowaniu | 1 |
Seria produktowa | Silikomart Professional |
Producent | Silikomart |
Dystrybutor | Sempre Group |
Rodzaj | zamykany rant z kompozytu do geometrycznych wypieków |
Materiał | innowacyjny kompozyt w technologii TPLUSX |
Kolor | grafitowy |
Przeznaczenie | do kontaktu z żywnością |
Zastosowanie | do wypieku ciasta francuskiego |
Kraj produkcji | wyprodukowano we Włoszech |
Zalety stosowania form z materiału w technologii TPLUSX:
-
wytrzymałość (materiał nie pęka i nie ulega uszkodzeniom mechanicznym, jest odporny na zarysowania),
-
stabilność termiczna (materiał jest odporny na szeroki zakres temperatur - od (-) 30°C do (+) 250°C),
-
praktyczna i łatwa konserwacja (dzięki możliwości mycia w zmywarce),
-
wszechstronność użytkowania (możliwość pieczenia, chłodzenia, mrożenia i stosowania w kuchence mikrofalowej),
-
wysoka jakość (wykonane z najwyższej jakości materiałów),
-
bezpieczeństwo użytkowania (materiał nie zawiera teflonu i bisfenoli - jest zgodny z wytycznymi agencji żywności i leków),
-
szczegółowe odwzorowanie kształtu (forma wiernie odwzorowuje każdy szczegół),
-
nie wymagają zabezpieczania tłuszczem (zdrowsza forma przygotowywania potraw),
-
materiał zapobiega przywieraniu produktów podczas pieczenia (nieprzywierająca powłoka),
-
materiał pozwala na skrócenie czasu pieczenia oraz stosowanie niższej temperatury wypieku,
-
materiał zapewnia równomierny stopień wypieczenia (dzięki lepszemu rozprowadzaniu i przewodzeniu ciepła),
-
materiał nie wpływa na smak potraw (jest bezwonny),
-
materiał przeznaczony do recyklingu (mniejsze zanieczyszczenie środowiska).
Warunki użytkowania form z innowacyjnego kompozytu w technologii TPLUSX:
-
wykonane z materiałów całkowicie bezpiecznych w kontakcie z żywnością,
-
możliwość chłodzenia, szokowego zamrażania i mrożenia do temperatury (-) 30°C,
-
możliwość pieczenia w piecach i piekarnikach w temperaturze do (+) 250°C,
-
możliwość wielokrotnego i bezpiecznego mycia w zmywarce,
-
możliwość użytkowania w kuchence mikrofalowej.
Szczegóły produktu