Walentynkowe stemple do dekorowania pralin:
Innowacyjne stemple do tworzenia dekoracyjnych pralin. W zestawie znajdują się cztery silikonowe stemple do odciskania dekoracyjnych wzorów na Święto Zakochanych. Magia działania stempli opiera się na specyficznych właściwościach tłuszczu kakaowego. Do tworzenia kolorowych dekoracji stosowane są barwniki spożywcze na bazie tłuszczu kakaowego. Specyfika tłuszczu kakaowego polega na ty, że zmienia on konsystencję zależnie od temperatury. To właśnie dzięki tej właściwości możliwe jest tworzenie dekoracyjnych pralin.
Proces odciskania dekoracyjnych wzorów za pomocą rozgrzanych silikonowych stempli jest możliwy dzięki zastosowaniu odpowiedniej, bardzo prostej techniki. Formę do pralin należy pokryć barwnikiem spożywczym przy użyciu aerografu. Barwnik pozostawić do zastygnięcia w formie. Podgrzać silikonową końcówkę stempla i odcisnąć wzór, a następnie od razu wytrzeć nadmiar rozgrzanego barwnika przy użyciu gąbeczki. W formie pozostaje zastygnięty barwnik, który tworzy dekoracyjny wzór. Po wypełnieniu formy odpowiednio zatemperowaną czekoladą wzór łączy się z czekoladą i pozwala uzyskać zaskakujący efekt. Dodatkowo kształt silikonowych stempli idealnie pasuje do wgłębień formy, co zapewnia maksymalną stabilność podczas fazy zdobienia. Zestaw gwarantuje uzyskanie perfekcyjnych dekoracji przy niewielkim nakładzie pracy.
Skład zestawu do dekoracyjnych pralin czekoladowych:
Stemple do dekoracji z uchwytem z tworzywa i silikonową końcówką do dekorowania x 4 szt. Silikonowe stemple pozwalają na tworzenie dekoracji w czterech różnych wzorach. Wygodny uchwyt z tworzywa o wymiarach śr. 14 mm x wys. 60.9 mm, zapewnia stabilny chwyt. Silikonowa końcówka o wymiarach śr. 31 mm x wys. 17 mm, pozwala na precyzyjne odciskanie wzorów.
Sposób korzystania z zestawu do dekorowania pralin:
- formę z tritanu pokrywamy warstwą barwnika spożywczego przeznaczonego do barwienia czekolady,
- barwniki najlepiej nakładać na powierzchnie formy przy użyciu aerografu,
- silikonową końcówkę stempla z wzorem lekko podgrzewamy,
- do podgrzewania najlepiej sprawdzi się palnik gazowy,
- za pomocą rozgrzanego stempla odciskamy wzór w formie pokrytej barwnikiem,
- wycieramy nadmiar rozgrzanego pod wpływem stempla barwnika przy użyciu gąbeczki,
- całość formy wypełniamy odpowiednio zatemperowaną czekoladą, o właściwej temperaturze i płynności,
- czekoladę rozprowadzamy równomiernie po całej objętości wzoru, nadmiar czekolady zlewamy,
- pozostawiamy do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady,
- formę wypełniamy nadzieniem i ponownie zalewamy zatemperowaną czekoladą,
- pozostawiamy do zastygnięcia i ostrożnie wyjmujemy gotowe wyroby.
Stemple do dekorowania pralin, szczegóły i charakterystyka produktu:
| Nazwa handlowa |
Choco Stamp C |
| Numer katalogowy |
25.155.02.0065 |
| Rodzaj |
stemple do dekorowania pralin czekoladowych |
| Kształt pralin |
półkula |
| Wzór stempli |
cztery walentynkowe wzory |
| Skład zestawu |
cztery stemple do dekoracji |
| Materiał |
tworzywo, silikon |
| Wymiary pralin |
śr. 31 mm x wys. 16.5 mm |
| Wymiary uchwytów |
śr. 14 mm x wys. 60.9 mm |
| Wymiary stempli |
śr. 31 mm x wys. 17 mm |
| Przeznaczenie |
profesjonalne stemple do dekorowania pralin czekoladowych |
| Zastosowanie |
klasyczne, dekorowane, nadziewane praliny czekoladowe |
| Zestaw |
stemple do dekoracji |
| Producent |
Silikomart |
| Dystrybutor |
Sempre Group |
| Kraj produkcji |
Wyprodukowano we Włoszech |
| Uwagi |
stemple stosuje się wraz z formą Semisfera 01 P |
Ostrzeżenia i informacje dodatkowe:
Producent: Silikomart
Dystrybutor: Sempre Group
Kraj produkcji: Wyprodukowano we Włoszech
- Produkt przeznaczony do kontaktu z żywnością.
- Elementy zestawu zostały wykonane z materiałów bezpiecznych w kontakcie z żywnością.
- Dokładnie umyć przed pierwszym użyciem.
- Można bezpiecznie myć w zmywarce.
- Nie stosować w kuchence mikrofalowej i piekarniku.
- Tworzywo wykazuje odporność na działanie temperatur do (+) 200°C.
- Silikon wykazuje odporność na działanie temperatur w zakresie od (-) 60°C do (+) 230°C.