op. 10 kg Naturkraft Pasticceria - specjalna mieszanka do wypieków cukierniczych na bazie suszonego zakwasu

Indeks: P%AGUGIARO13
450,00 zł -80%
90,00 zł (23% VAT)
9,00 zł / 1 kg
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką : 450,00 zł

73,17 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 15 szt.

Opis produktu

Dodatek suszonego zakwasu do wypieków cukierniczych pozwala zmniejszyć ilość stosowanych w przepisie drożdży!

Naturkraft Pasticceria to suszony zakwas przeznaczony do wyrobów cukierniczych. Stosowanie zakwasu pozwala na zmniejszenie ilości stosowanych w przepisie drożdży. Specjalna mieszanka do wypieków cukierniczych na bazie suszonego zakwasu uzyskana z klasycznej fermentacji mąki, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia kwasowości. Przeznaczona do wszystkich metod stosowanych w produkcji ciast na zakwasie. Dodatek zakwasu cukierniczego w proszku nie eliminuje stosowania drożdży piwowarskich, pozwala jednak na zmniejszenie potrzebnej ilości, która działa jako starter do fermentacji. Dodatkowo dodatek zakwasu znacząco poprawia właściwości mechaniczne ciasta.

Skład i warunki przechowywania suszonego zakwasu:

Składniki i alergeny: suszony zakwas pszenny (99.55%), emulgator: lecytyna słonecznikowa (E322), środki do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy (E300), enzymy spożywcze (amylaza); produkt może zawierać śladowe ilości soi, jaj, mleka, sezamu i gorczycy.

Warunki przechowywania: produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego, wilgoci oraz obcych zapachów. Przechowywać w pomieszczeniach wolnych od zanieczyszczeń i szkodników. Po otwarciu produkt najlepiej przesypać do zamykanego pojemnika. Do nakładania i dozowania produktu używać wyłącznie czystych i suchych przyborów. Po każdym użyciu szczelnie zamknąć pojemnik, w którym składowany jest produkt. Termin przydatności produktu w szczelnie zamkniętym, fabrycznym opakowaniu, to 12 miesięcy od daty produkcji (zgodnie ze specyfikacją od producenta).

Sposób użycia i dozowanie suszonego zakwasu cukierniczego:

Zakwas w proszku należy dodawać bezpośrednio do mąki w pierwszej fazie mieszania ciasta. Zalecane dozowanie:

- Croissant: 10% (w przeliczeniu na całkowitą masę mąki)

- Wyroby cukiernicze na zakwasie wymagające długiego procesu rozrostu ciasta: 15% (w przeliczeniu na całkowitą masę mąki)

W jakim celu stosuje się suszony zakwas cukierniczy?

Suszony zakwas, w postaci proszku stosuje się jako dodatek techniczny do wyrobów cukierniczych, w celu zmniejszenia ilości drożdży piwowarskich użytych w przepisie. Drożdże piwowarskie pełnią rolę statera procesu fermentacji. Dodatek zakwasu znacząco poprawia właściwości mechaniczne ciasta oraz zmniejsza jego wrażliwość na warunki procesu. Dodatek zakwasu pozwala uzyskać:

- doskonały rozwój objętości ciasta,

- miękki i pęcherzykowaty miąższ,

- jednolite i równomierne zabarwienie,

- wyjątkowy smak i aromat.

Właściwości fizykochemiczne zakwasu cukierniczego:

Wilgotność 12.5 %
Zawartość składników mineralnych 1.5 %
Zawartość białka 14.0 %
Forma drobny proszek

Zakwas do wypieków cukierniczych w proszku, charakterystyka produktu:

Nazwa handlowa Naturkraft Pasticceria
Nazwa użytkowa zakwas do wypieków cukierniczych w proszku
Rodzaj suszony zakwas pszenny do wypieków cukierniczych
Charakterystyka usprawnia proces fermentacji
Masa netto 10.0 kg
Opakowanie worek
Przeznaczenie do użytku profesjonalnego
Zastosowanie do słodkich wypieków na zakwasie
Producent Agugiaro & Figna
Dystrybutor Sempre Group

Wartość odżywcza suszonego zakwasu:

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 1510 kJ / 356 kcal
Tłuszcz 1.3 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.3 g
Węglowodany 71.0 g
w tym cukry 1.4 g
Błonnik 3.3 g
Białko 13.0 g
Sól 0.0 g

Szczegóły produktu