MINI CRISPY - to chrupki zbożowe (pszenno-ryżowe) oblane mleczną czekoladą i wykończone dekoracyjną powłoką (cukrową) z metalicznym połyskiem. Posypka charakteryzuje się przyjemną, chrupiącą konsystencją i błyszczącą powierzchnią. Doskonała do różnego rodzaju dekoracji cukierniczych. Posypki mają zdolność do pochłaniania wilgoci, dlatego należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Barwniki spożywcze zastosowane w posypkach są wrażliwe na działanie światła słonecznego, które może powodować ich blaknięcie. Dlatego dla zachowania barwy i konsystencji posypek bardzo istotne są warunki ich przechowywania. Posypki zapakowane są w niewielkich rozmiarów plastikowe buteleczki z nakrętką, która ułatwia ich dozowanie oraz przechowywanie. Małe opakowania posypek idealnie sprawdzą się do użytku domowego. Chrupiąca posypka jest uniwersalna w zastosowaniu, doskonale sprawdzi się na każdą okazje. Posypki wykazują ograniczoną stabilność kolorów podczas dekorowania wyrobów mrożonych (w tym lodów).
Składniki: cukier (57%), czekolada mleczna (30.6%) (cukier, pełne mleko w proszku, masło kakaowe (minimum 20%), masa kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa (E322), wanilia), chrupka zbożowa (11%) (mąka ryżowa, mąka pszenna, cukier, słodowana mąka pszenna, gluten, sól), substancje stabilizujące: guma arabska (E414), estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (E473), masło kakaowe, żelatyna, barwniki: srebro (E174), norbiksyna (E160b), substancja żelująca: wosk carnauba (E903), szelak (E904); może zawierać śladowe ilości orzechów.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 GRAMACH PRODUKTU |
Wartość energetyczna |
1879/445 kJ/kcal |
Tłuszcz |
10.7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
6.5 g |
Węglowodany |
83.7 g |
w tym cukry |
75.0 g |
Białko |
2.9 g |
Sól |
0.11 g |
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego (które może powodować blaknięcie koloru) i obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania to 15-25°C, maksymalna wilgotność względna to 65%.
Barwniki, które mogą mieć negatywny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci: tartrazyna (E102), żółcień chinolinowa (E104), żółcień pomarańczowa FCF (E110), azorubina (E122), czerwień koszenilowa (E124), czerwień allura (E129).