250 g ORGANICZNA LASKA WANILII BOURBON EUROVANILLE laski wanilii z Madagaskaru o długości 16-20 cm
Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.
Opis produktu
Laski waniliowe od Eurovanille charakteryzują się intensywną czarną barwą, są błyszczące i sprężyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek aromatyczny do przetworów na bazie mleka - jogurtów, lodów, kremów itp. Nadają produktom wyjątkowy waniliowy smak z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.
![]()
Składniki: 100 % organiczne laski wanilii Bourbon.
Warunki przechowywania: laski wanilii należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.
![]()
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC BOURBON VANILLA PODS:
-
organiczne laski wanilii Bourbon
-
gatunek - Vanilla Planifolia
-
pochodzenie strąków - Madagaskar
-
wysokiej jakości laski czarnej wanilii - zbierane ręcznie
-
intensywna czarno-brązowa barwa
-
oleiste, błyszczące, sprężyste, elastyczne
-
intensywny, naturalny smak i aromat
-
profil sensoryczny z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi
-
długość strąków - około 16-20 cm
-
wilgotność strąków - około 30-40%
-
zapakowane w folię ochronną - 250 g
-
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
-
zalecane dozowanie - od 1 do 6 strąków na 1 litr mieszanki bazowej
![]()
| ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
| PRODUKT EUROVANILLE | APLIKACJE - ZASTOSOWANIE | REKOMENDOWANE DOZOWANIE |
| LASKI WANILII BOURBON (VANILLA PODS) | JOGURT, LODY, KREMY, GANACHE | WEDŁUG UZNANIA | 1-6 SZTUK/1l MIESZANKI BAZOWEJ |
![]()
| Wartość odżywcza w 100 gramach produktu: | |
| Wartość energetyczna | 926 kJ / 224 kcal |
| Tłuszcz | 8.64 g |
| w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 0.13 g |
| Węglowodany | 17.0 g |
| w tym cukry | 10.11 g |
| Białko | 4.0 g |
| Błonnik | 31.3 g |
| Sól | 0.038 g |
![]()
![]()
Kilka słów o wanilii:
Wanilia to tropikalna roślina należąca do rodziny orchidei. Jest cieniolubna i rośnie na drzewach. Dziewięć miesięcy po zapłodnieniu kwiatów strąki osiągają dojrzałość, a ich kolor zmienia się z jasnozielonego w żółty. Jest to czas na zbieranie strąków, zanim pękną i uwolnią nasiona. Przygotowanie, czyli obróbka wanilii Bourbon składa się z kilku etapów. Pierwszym etapem jest parzenie strąków. Strąki są moczone w wodzie o temperaturze od 60°C do 80°C przez około 3 minuty. Ten krok ma na celu zatrzymanie procesów biologicznych zachodzących w strąkach, ponieważ procesy w naturalny sposób prowadzą do pękania strąków. Gotowanie na parze trwa około 48 godzin. Po oparzeniu strąki są zawijane w duże koce i umieszczane w pniach, w ten sposób zachowuje się ciepło. Pod koniec tego etapu laski wanilii nabierają ciemnego koloru. Suszenie strąków obniża poziom ich wilgotności, sprzyja powstawaniu aromatów i zapobiega rozwojowi pleśni. Strąki powinny wysychać powoli. Podczas procesu suszenia strąki wystawiane są na słońce, a następnie umieszczane w cieniu na wiele tygodni, aż osiągną pożądany poziom wilgotności. Ostatni etap przygotowania polega na umieszczeniu strąków w dużych dojrzewalniach wyłożonych pergaminem. Ten etap trwa od 2 do 6 miesięcy i to właśnie na tym etapie pojawiają się i dojrzewają najbardziej subtelne aromaty. Gotowe strąki są oleiste, błyszczące, elastyczne i obdarzone słodkim aromatem.
![]()
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
- ORGANIC BOURBON VANILLA PODS
- MASA NETTO
- 250 g
- OPAKOWANIE
- FOLIOWE OPAKOWANIE OCHRONNE
- DŁUGOŚĆ
- 16-20 cm
- RODZAJ
- LASKA WANILII
- AROMAT
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- SMAK
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- BARWA
- CZARNA | BRĄZOWA
- KONSYSTENCJA
- SPRĘŻYSTA
- PRZEZNACZENIE
- NATURALNY DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
- ZASTOSOWANIE
- DODATEK SMAKOWY DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH I POTRAW
- DOZOWANIE
- WEDŁUG UZNANIA
- APLIKACJE
- JOGURT | LODY | KREMY | GANACHE | DESERY | WYPIEKI
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- SERIA PRODUKTOWA
- VANILLA PODS
- CERTYFIKATY
- SUSTAINABLE VANILLA INITIATIVE (SVI)
- CERTYFIKATY
- SNIAA
- POCHODZENIE
- MADAGASKAR
- GATUNEK
- VANILLA PLANIFOLIA
- PRODUKT ORGANICZNY
- TAK
Załączniki