250 g ORGANICZNA LASKA WANILII BOURBON EUROVANILLE laski wanilii z Madagaskaru o długości 16-20 cm
Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.
Opis produktu
Laski waniliowe od Eurovanille charakteryzują się intensywną czarną barwą, są błyszczące i sprężyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek aromatyczny do przetworów na bazie mleka - jogurtów, lodów, kremów itp. Nadają produktom wyjątkowy waniliowy smak z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.
Składniki: 100 % organiczne laski wanilii Bourbon.
Warunki przechowywania: laski wanilii należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.
CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC BOURBON VANILLA PODS:
-
organiczne laski wanilii Bourbon
-
gatunek - Vanilla Planifolia
-
pochodzenie strąków - Madagaskar
-
wysokiej jakości laski czarnej wanilii - zbierane ręcznie
-
intensywna czarno-brązowa barwa
-
oleiste, błyszczące, sprężyste, elastyczne
-
intensywny, naturalny smak i aromat
-
profil sensoryczny z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi
-
długość strąków - około 16-20 cm
-
wilgotność strąków - około 30-40%
-
zapakowane w folię ochronną - 250 g
-
naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw
-
zalecane dozowanie - od 1 do 6 strąków na 1 litr mieszanki bazowej
ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE) | ||
PRODUKT EUROVANILLE | APLIKACJE - ZASTOSOWANIE | REKOMENDOWANE DOZOWANIE |
LASKI WANILII BOURBON (VANILLA PODS) | JOGURT, LODY, KREMY, GANACHE | WEDŁUG UZNANIA | 1-6 SZTUK/1l MIESZANKI BAZOWEJ |
KILKA SŁÓW O WANILII - WANILIA TO TROPIKALNA ROŚLINA NALEZĄCA DO RODZINY ORCHIDEI. JEST CIENIOLUBNA I ROŚNIE NA DRZEWACH; DZIEWIĘĆ MIESIĘCY PO ZAPŁODNIENIU KWIATÓW STRĄKI OSIĄGAJĄ DOJRZAOŚĆ, A ICH KOLOR ZMIENIA SIĘ Z JASNOZIELONEGO W ŻÓŁTY - JEST TO CZAS NA ZBIERANIE STRĄKÓW (ZANIM PĘKNĄ I UWOLNIĄ NASIONA); PRZYGOTOWANIE (OBRÓBKA) WANILII BOURBON SKŁADA SIĘ Z KILKU ETAPÓW, Z KTÓYCH PIERWSZYM JEST PARZENIE STRĄKÓW; STRAKI SĄ MOCZONE W WODZIE O TEMPERATURZE OD 60°C DO 80°C PRZEZ OKOŁO 3 MINUTY - TEN KROK MA NA CELU ZATRZYMANIE PROCESÓW BIOLOGICZNYCH ZACHODZĄCYCH W STRĄKACH (PROCESY W NATURALNY SPOSÓB PROWADZĄ DO PĘKANIA STRĄKÓW); GOTOWANIE NA PARZE TRWA OKOŁO 48 GODZIN. PO OPARZENIU STRĄKI SA UMIESZCZANE W DUŻYCH KOCACH I UMIESZCZANE W PNIACH - W TEN SPOSÓB ZACHOWUJE SIĘ CIEPŁO - POD KONIEC TEGO ETAPU LASKI WANILII NABIERAJĄ CIEMNEGO KOLORU; SUSZENIE STRĄKÓW OBNIŻA POZIOM ICH WILGOTNOŚCI, SPRZYJA POWSTAWANIU AROMATÓW I ZAPOBIEGA ROZWOJOWI PLEŚNI (STRĄKI POWINNY WYSYCHAĆ POWOLI); PODCZAS PROCESU SUSZENIA STRĄKI WYSTAWIANE SĄ NA SŁOŃCE, A NATĘPNIE UMIESZCZANE W CIENIU NA WIELE TYGODNI (AŻ OSIĄGNĄ POZĄDANY POZIOM WILGOTNOŚCI); OSTATNI ETAP PRZYGOTOWANIA POLEGA NA UMIESZCZENIU STRĄKÓW W DUŻYCH DOJRZEWALNIACH WYŁOŻONYCH PERGAMINEM - TEN ETAP TRWA OD 2 DO 6 MIESIĘCY I TO WŁAŚNIE NA TYM ETAPIE POJAWIAJĄ SIĘ I DOJRZEWAJĄ NAJBARDZIEJ SUBTELNE AROMATY; GOTOWE STRĄKI SĄ OLEISTE, BŁYSZCZĄCE, ELASTYCZNE I OBDARZONE SŁODKIM AROMATEM.
Szczegóły produktu
- NAZWA HANDLOWA
- ORGANIC BOURBON VANILLA PODS
- MASA NETTO
- 250 g
- OPAKOWANIE
- FOLIOWE OPAKOWANIE OCHRONNE
- DŁUGOŚĆ
- 16-20 cm
- RODZAJ
- LASKA WANILII
- AROMAT
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- SMAK
- INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
- BARWA
- CZARNA | BRĄZOWA
- KONSYSTENCJA
- SPRĘŻYSTA
- PRZEZNACZENIE
- NATURALNY DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
- ZASTOSOWANIE
- DODATEK SMAKOWY DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH I POTRAW
- DOZOWANIE
- WEDŁUG UZNANIA
- APLIKACJE
- JOGURT | LODY | KREMY | GANACHE | DESERY | WYPIEKI
- WARUNKI PRZECHOWYWANIA
- W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
- SERIA PRODUKTOWA
- VANILLA PODS
- CERTYFIKATY
- SNIAA
- CERTYFIKATY
- SUSTAINABLE VANILLA INITIATIVE (SVI)
- POCHODZENIE
- MADAGASKAR
- GATUNEK
- VANILLA PLANIFOLIA
- PRODUKT ORGANICZNY
- TAK
Załączniki