250 g ORGANICZNA LASKA WANILII BOURBON EUROVANILLE laski wanilii z Madagaskaru o długości 16-20 cm

Indeks: EUROVANILLE07
Marka:

Organiczne laski wanilii - idealne do przetworów na bazie mleka i wypieków. Strąki waniliowe gatunku Planifolia z Madagaskaru o długości od 16 do 20 centymetrów.

283,00 zł (8% VAT)
113,20 zł / 100 g

262,04 zł netto

PRODUKT DOSTĘPNY W MAGAZYNIE

Magazyn: 30 szt.

Opis produktu

Laski waniliowe od Eurovanille charakteryzują się intensywną czarną barwą, są błyszczące i sprężyste. Idealnie sprawdzą się jako dodatek aromatyczny do przetworów na bazie mleka - jogurtów, lodów, kremów itp. Nadają produktom wyjątkowy waniliowy smak z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi. Wanilia Bourbon nie jest gatunkiem - nazwą tą określa się wyłącznie strąki waniliowe gatunku Planifolia z "Wysp Burbonów" (Madagaskar), które są przygotowywane na wyspach zgodnie z metodą Bourbon.

panel oddzielający w opisie.png

Składniki: 100 % organiczne laski wanilii Bourbon.

Warunki przechowywania: laski wanilii należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu; chronić przed bezpośrednim działaniem światła słonecznego o obcych zapachów; optymalna temperatura przechowywania - 15-20°C.

panel oddzielający w opisie.png

CHARAKTERYSTYKA PRODUKTU - ORGANIC BOURBON VANILLA PODS:

  • organiczne laski wanilii Bourbon

  • gatunek - Vanilla Planifolia

  • pochodzenie strąków - Madagaskar

  • wysokiej jakości laski czarnej wanilii - zbierane ręcznie

  • intensywna czarno-brązowa barwa

  • oleiste, błyszczące, sprężyste, elastyczne

  • intensywny, naturalny smak i aromat

  • profil sensoryczny z nutami balsamicznymi, drzewnymi i rumowymi

  • długość strąków - około 16-20 cm

  • wilgotność strąków - około 30-40%

  • zapakowane w folię ochronną - 250 g

  • naturalny dodatek smakowo aromatyczny do deserów i potraw

  • zalecane dozowanie - od 1 do 6 strąków na 1 litr mieszanki bazowej

panel oddzielający w opisie.png

ZALECANE DOZOWANIE (DLA OPTYMALNEGO WYKORZYSTANIA PRODUKTÓW EUROVANILLE)
PRODUKT EUROVANILLE APLIKACJE - ZASTOSOWANIE REKOMENDOWANE DOZOWANIE
LASKI WANILII BOURBON (VANILLA PODS) JOGURT, LODY, KREMY, GANACHE WEDŁUG UZNANIA | 1-6 SZTUK/1l MIESZANKI BAZOWEJ

panel oddzielający w opisie.png

Wartość odżywcza w 100 gramach produktu:
Wartość energetyczna 926 kJ / 224 kcal
Tłuszcz 8.64 g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0.13 g
Węglowodany 17.0 g
w tym cukry 10.11 g
Białko 4.0 g
Błonnik 31.3 g
Sól 0.038 g

panel oddzielający w opisie.png

 panel oddzielający w opisie.png

Kilka słów o wanilii: 

Wanilia to tropikalna roślina należąca do rodziny orchidei. Jest cieniolubna i rośnie na drzewach. Dziewięć miesięcy po zapłodnieniu kwiatów strąki osiągają dojrzałość, a ich kolor zmienia się z jasnozielonego w żółty. Jest to czas na zbieranie strąków, zanim pękną i uwolnią nasiona. Przygotowanie, czyli obróbka wanilii Bourbon składa się z kilku etapów. Pierwszym etapem jest parzenie strąków. Strąki są moczone w wodzie o temperaturze od 60°C do 80°C przez około 3 minuty. Ten krok ma na celu zatrzymanie procesów biologicznych zachodzących w strąkach, ponieważ procesy w naturalny sposób prowadzą do pękania strąków. Gotowanie na parze trwa około 48 godzin. Po oparzeniu strąki są zawijane w duże koce i umieszczane w pniach, w ten sposób zachowuje się ciepło. Pod koniec tego etapu laski wanilii nabierają ciemnego koloru. Suszenie strąków obniża poziom ich wilgotności, sprzyja powstawaniu aromatów i zapobiega rozwojowi pleśni. Strąki powinny wysychać powoli. Podczas procesu suszenia strąki wystawiane są na słońce, a następnie umieszczane w cieniu na wiele tygodni, aż osiągną pożądany poziom wilgotności. Ostatni etap przygotowania polega na umieszczeniu strąków w dużych dojrzewalniach wyłożonych pergaminem. Ten etap trwa od 2 do 6 miesięcy i to właśnie na tym etapie pojawiają się i dojrzewają najbardziej subtelne aromatyGotowe strąki są oleiste, błyszczące, elastyczne i obdarzone słodkim aromatem.

panel oddzielający w opisie.png

Szczegóły produktu

NAZWA HANDLOWA
ORGANIC BOURBON VANILLA PODS
MASA NETTO
250 g
OPAKOWANIE
FOLIOWE OPAKOWANIE OCHRONNE
DŁUGOŚĆ
16-20 cm
RODZAJ
LASKA WANILII
AROMAT
INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
SMAK
INTENSYWNY | NATURALNY | WANILIOWY
BARWA
CZARNA | BRĄZOWA
KONSYSTENCJA
SPRĘŻYSTA
PRZEZNACZENIE
NATURALNY DODATEK SMAKOWO AROMATYCZNY
ZASTOSOWANIE
DODATEK SMAKOWY DO WYROBÓW CUKIERNICZYCH I POTRAW
DOZOWANIE
WEDŁUG UZNANIA
APLIKACJE
JOGURT | LODY | KREMY | GANACHE | DESERY | WYPIEKI
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
W SZCZELNIE ZAMKNIĘTYM OPAKOWANIU
SERIA PRODUKTOWA
VANILLA PODS
CERTYFIKATY
SUSTAINABLE VANILLA INITIATIVE (SVI)
CERTYFIKATY
SNIAA
POCHODZENIE
MADAGASKAR
GATUNEK
VANILLA PLANIFOLIA
PRODUKT ORGANICZNY
TAK

Załączniki